Το ΑΠΘ συμμετέχει σε αποστολή του ESA στο διάστημα

Το ΑΠΘ συμμετέχει σε αποστολή του ESA στο διάστημα

Εγκρίθηκε η διαστημική αποστολή Hera  με συμμετοχή του ΑΠΘ,  στη συνάντηση των κρατών-μελών της ESA σε επίπεδο Υπουργών, που έλαβε χώρα στη Σεβίλλη το διήμερο 27-28/11/2019.

Εκεί εγκρίθηκε ο σχεδιασμός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την επόμενη προγραμματική περίοδο (Space19+). Μία από τις διαστημικές αποστολές που πήραν το «πράσινο φώς» είναι και η διαπλανητική αποστολή Hera – η πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας της ESA.

Στην επιστημονική Ομάδα Διερεύνησης (Investigation Team) της Hera συμμετέχει ο Αν. Καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  κ. Κλεομένης Τσιγάνης και η ερευνητική ομάδα του Σπουδαστηρίου Μηχανικής.

Η αποστολή Hera αποτελεί το Ευρωπαϊκό σκέλος της διεθνούς αποστολής AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment – Πρόσκρουση σε Αστεροειδή και Αξιολόγηση της Εκτροπής), που υλοποιείται σε συνεργασία της ESA με τη NASA. Πρόκειται για το πρώτο στην ιστορία πείραμα εκτροπής της τροχιάς ενός (δυνητικά) επικίνδυνου ουράνιου σώματος από τον άνθρωπο!

Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο: https://www.esa.int/Safety_Security/Hera

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.