Καθηγητής Κουτρούκης: Ο Υπέρμετρος Κρατικός Παρεμβατισμός στις Εργασιακές Σχέσεις δεν Είναι η Λύση
Ο Θεόδωρος Α. Κουτρούκης, Καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τοποθετείται για τις σύγχρονες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις.
Με σαφήνεια, υποστηρίζει πως η απάντηση στα ζητήματα του ημερήσιου ωραρίου και των επιπρόσθετων ωρών εργασίας δεν βρίσκεται στην κρατική παρέμβαση, αλλά στην ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η νομοθετική εύνοια της διεύρυνσης του ημερήσιου ωραρίου δεν συνδράμει την εμβάθυνση της συνεργατικής σχέσης των κοινωνικών εταίρων. Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που σε ένα κλάδο ή χώρο παραγωγής κριθεί αναγκαία η καθιέρωση πρόσθετων ωρών εργασίας για μια βραχυχρόνια περίοδο, αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί από την εργοδοτική και την εργατική πλευρά με τη χρήση του μηχανισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων (εφόσον το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας το επιτρέψει).
Μια ανάλογη εξέλιξη θα καθιέρωνε κι ένα κίνητρο για τους εργοδότες να συνομολογήσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο πιθανώς θα αυξανόταν ο βαθμός κάλυψης της αγοράς εργασίας από συλλογικές συμβάσεις, όπως επιτάσσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο.
Καταλήγοντας, ο Καθηγητής Κουτρούκης υπογραμμίζει πως ο υπέρμετρος κρατικός παρεμβατισμός στις εργασιακές σχέσεις δεν συνιστά τη λύση, αλλά μέρος του προβλήματος.















































