Άδωνις Γεωργιάδης : Πώς θα λειτουργήσει η αγορά – Οι εξαιρέσεις -Κλειστά την Κυριακή τα καταστήματα

Άδωνις Γεωργιάδης : Πώς θα λειτουργήσει η αγορά – Οι εξαιρέσεις -Κλειστά την Κυριακή τα καταστήματα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά επανέλαβε ότι στην Αττική δεν επιτρέπεται να μπεις σε κατάστημα χωρίς ραντεβού.

Ο λόγος που ελήφθησαν τα νέα μετρά για τις αγορές στα καταστήματα στις κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, είναι για να σταματήσουν οι εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας το νέο συνωστισμό που παρατηρήθηκε χθες στην Ερμού, εν όψει της σημερινής εφαρμογής των νέων μέτρων.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα κοσμηματοπωλεία – με βάση την εισήγηση των ειδικών – θα λειτουργούν με την μέθοδο παράδοσης εκτός καταστήματος.

Σημείωσε ότι το υπουργείο είχε ζητήσει να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του ραντεβού, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή. Πρόσθεσε ότι θα θέσει το θέμα για τα κοσμηματοπωλεία την επόμενη Παρασκευή.

Ο κ Γεωργιάδης επανέλαβε ότι στην Αττική δεν επιτρέπεται να μπεις σε κατάστημα χωρίς ραντεβού.
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν ραντεβού λειτουργούν από σήμερα καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης.

Ο υπουργός προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για τα καταστήματα νυφικών, λέγοντας ότι θα συνομιλήσει με τον ΓΓ εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλιδη ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των ωρών σε τέσσερις, από δυο, για τα συγκεκριμένα καταστήματα

Ο κ Γεωργιάδης τόνισε ότι την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος η αγορά πήγε παρά πολύ καλά και μάλιστα ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σημείωσε ότι στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6 θα υπάρξει διόρθωση στα ποσά που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις εστίασης, ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση.
Έκανε ακόμα γνωστό ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους θεσμούς έθεσαν το πρόγραμμα Γέφυρα 2 για τα επιχειρηματικά δάνεια ενώ ήδη κατατέθηκε στη βουλή νομοσχέδιο για να αποζημιωθούν επιχειρήσεις για πάγια έξοδά τους.
Ο κ Γεωργιάδης επανέλαβε πως η κυβέρνηση δε θα αφήσει μόνες τις επιχειρήσεις και θα υπάρξει λύση και για την περίοδο μετά την πανδημία

Για τον τουρισμό εκτίμησε ότι θα πάει παρά πολύ καλά αν μέχρι τον Μάιο έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα και έχει εμβολιαστεί ο πιο ευάλωτος πληθυσμός.

Τέλος, έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων, λέγοντας ότι αν δεν τηρηθούν θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα ενώ αν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης θα υπάρξουν και μετρά μεγαλύτερης ελευθερίας.

Σημειώνεται ότι με ραντεβού εντός καταστήματος (click inside) θα γίνονται από το Σάββατο 30/1 οι αγορές για τους κλάδους ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλείων στις περιοχές επαυξημένου κινδύνου, δηλαδή και στην Αττική, ενώ όλες οι άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα είναι σε ισχύ από το Σάββατο 30/1 και ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την προσεχή Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες, δηλαδή τα κομμωτήρια, κουρεία, στις μανικιούρ – πεντικιούρ, στις υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών στα ΚΤΕΟ και στα πρακτορεία ΟΠΑΠ (εκτός περιοχών επαυξημένου κινδύνου, δηλαδή και στην Αττική) θα λειτουργούν μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού σε όλη την επικράτεια. Το ωράριο λειτουργίας θα παραμείνει ως έχει, και εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός μετακίνησης από τις 9 το βράδυ ως τις 5 τα ξημερώματα, ενώ τα καταστήματα θα κλείνουν στις 8.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι έτοιμη να διευκολύνει τους επιχειρηματίες για διαδικασία κλεισίματος ραντεβού, για click inside ή click away.

Ο υπουργός δήλωσε, ανακοινώνοντας τα μέτρα, ότι «πριν από δυο εβδομάδες είχαμε πει ότι τα μέτρα θα επαναξιολογούνται, και παρά το ότι δεν υπήρξαν μεγάλες παραβιάσεις των μέτρων, η αυξημένη κίνηση σε εμπορικούς δρόμους δημιούργησε ανησυχία οπότε και η Αττική περνάει στη ζώνη αυξημένου κινδύνου και μας υποχρεώνει στη λήψη επιπλέον μέτρων. Ανά πάσα στιγμή, όταν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα, είτε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, θα αλλάξουν και τα μέτρα για να μην αντιμετωπίσουμε το τρίτο κύμα της επιδημίας». Ο ίδιος ζήτησε, στη συνέχεια, από όλους, να σεβαστούν και να τηρήσουν τα μέτρα. «Είμαστε λίγο πριν το τέλος είμαστε κουρασμένοι, αλλά είμαστε και στην καρδιά του χειμώνα και επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί» είπε.

Τα μέτρα

Μέτρα λειτουργίας λιανικού εμπορίου με την μέθοδο “click away” στις περιοχές επαυξημένου κινδύνου

– Απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ. Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

– Έναρξη λειτουργίας από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

– Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, κλειστά.

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

– Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής) και παραλαβή από έναν πελάτη και από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.

– Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.

– Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα που θα φέρει τα εξής στοιχεία: Επωνυμία – Διεύθυνση – ΑΦΜ – Χρονικό διάστημα παραλαβής.

– Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.

– Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά).

– Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

Μέτρα λειτουργίας λιανικού εμπορίου στις περιοχές επαυξημένου κινδύνου με την μέθοδο “click inside”

Για επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου (πλην καταστημάτων τροφίμων) προβλέπονται τα εξής:

– Απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00 π.μ..

– Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

– Έναρξη λειτουργίας από Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

– Κυριακή 31 Ιανουαρίου κλειστά.

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8 μ.μ..

– Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής.

– Ο πελάτης αιτείται ραντεβού από την επιχείρηση, η οποία εν συνεχεία καταχωρεί, είτε ηλεκτρονικά, είτε σε έγγραφο, το αίτημα του και αποστέλλει τον πελάτη μήνυμα (SMS ή email), που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – Διεύθυνση – ΑΦΜ – Χρονικό διάστημα παραλαβής.

– Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

– Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ πελατών στα ταμεία.

– Απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά) στους εξωτερικούς χώρους.

– Υποχρεωτική η επισήμανση σε εμφανές σημείο, του μέγιστου αριθμού πληθυσμού εντός των καταστημάτων.

Μέτρα λειτουργίας υπηρεσιών ατομικής φροντίδας στην επικράτεια
Για τις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής και διαιτολογικές υπηρεσίες, προβλέπονται τα εξής:

– Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

– Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

– Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ..

   – Κυριακή 31 Ιανουαρίου, κλειστά.

Για επιχειρήσεις μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα, επιτρέπονται 4 άτομα, και για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ ένα άτομο επιπλέον ανά 25 τ.μ..

Σημειώνεται ότι για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass, ενώ ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων, και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Γενικοί κανόνες λειτουργίας επιχειρήσεων σε περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης

Για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προβλέπεται ότι:

– Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ..

– Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

– Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

– Έναρξη λειτουργίας από Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

– Κυριακή 31 Ιανουαρίου, κλειστά.

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ..

– Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

– Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

– Διάρκεια 2 ωρών, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. εντός καταστημάτων.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής:  Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

– Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Κανόνες λειτουργίας πρακτορείων παιγνίων στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης

Για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ PLAY προβλέπονται τα εξής:

– Απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων.

– Τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στο ταμείο.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

– Υποχρέωση επιχειρήσεων για ανάρτηση σε έγχαρτη μορφή ή με ψηφιακό τρόπο, του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

– Για τα ΟΠΑΠ PLAY απαιτείται προκαθορισμένο ραντεβού.

– Αντισηπτικά σκευάσματα: 70% αλκοόλη, προκειμένου να εφαρμόζεται από προσωπικό και πελάτες, πριν, κατά τη διάρκεια, και αφού αγγίξουν χρήματα ή συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες.

– Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

– Απολύμανση των επιφανειών των καταστημάτων κατά την εναλλαγή πελατών και συχνός καθαρισμός των πάγκων.

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ..

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των χώρων: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

– Τοποθέτηση πετασμάτων διαφανών ή μη, μεταξύ των θέσεων των παικτών στα παιγνιομηχανήματα.

– Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.