Έκτακτη επιχορήγηση για τους πληγέντες της Χαλκιδικής

Έκτακτη επιχορήγηση για τους πληγέντες της Χαλκιδικής

Για την κατάσταση στη Χαλκιδική όπου βρήκαν τον θάνατο έξι άνθρωποι εξαιτίας της φονικής κακοκαιρίας ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την έκτακτη και άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής.

Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Πέτσας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων που ήταν δύο υπήκοοι Ρωσίας, Ρουμανίας και Τσεχίας μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

Ενημέρωσε επίσης ότι 23 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και ένας πολίτης αγνοείται στη θαλλάσια περιοχή της Καλλικράτειας.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει τις τελευταίες 24 ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε χθες στις 17:57 έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων και ανήρτησε οδηγίες για την προστασία των πολιτών σε τέσσερις γλώσσες οι οποίες μεταδόθηκαν στα πανελλαδικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η πυροσβεστική υπηρεσία διέθεσε αμέσως προληπτικά 45 οχήματα και 150 πυροσβέστες. Επιπλέον 40 οχήματα και 100 άτομα διέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», πρόσθεσε.

«Το φαινόμενο όταν εκδηλώθηκε χαρακτηριζόταν από έντονες καταιγίδες και ανέμους άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο αποτελούνταν από τον υπουργό Εσωτερικών, Υποδομών και τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης να μεταβούν στην περιοχή. Επικοινώνησε επίσης με τον Μ. Χρυσοχοϊδη και του ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίστηκε να σταλούν κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να επισπευθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων ξεκινώντας από τους νομούς Χαλκιδικής, Ημαθίας και Λάρισας».

«Ο στρατός θα συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου και των δημοτικών υποδομών. Από το πρωί έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και αποφασίστηκε η άμεση εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης στους δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών, καθώς και η διάθεση των απαιτούμενων ποσών για τις αποζημιώσεις από τα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών αλλά αν χρειαστεί και το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού», είπε ακόμη.

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι κυριότερες καταστροφές προκλήθηκαν από πτώσεις δένδρων. Εχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου, πλην της περιοχής της Ποτίδαιας όπου έχει πέσει πυλώνας υψηλής τάσης της ΔΕΗ».

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είπε ότι «το πρόβλημα με τη ΔΕΗ έχει να κάνει με την υψηλή τάση. Το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση».

Επισήμανε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, για να προσθέσει ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρείων κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.

καθημερινή

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.