Αλήθεια είναι και μας αφορά όλους – Σκοπεύουν να φέρουν την καύση απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη

Αλήθεια είναι και μας αφορά όλους – Σκοπεύουν να φέρουν την καύση απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη

Άλλη μια φορά αντιμετωπίζεται προκλητικά η Δυτική Θεσσαλονίκη ως το τασάκι της πόλης, σαν να μην υπάρχει στο χάρτη των αποφάσεων. Ήδη στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, έρχονται χωρίς αντισταθμιστικά, σχεδόν όλα τα απορρίμματα της πόλης, λόγω προβλήματος του ΣΜΑ Θεσσαλονίκης εδώ και 2 χρόνια!

Το νέο ¨δώρο¨ είναι ότι μας (ξανά) φέρνουν την ¨προοπτική¨ της καύσης απορριμμάτων RDF και SRF Δυτικά, στο ΤΙΤΑΝ, παρόλο που απορρίφθηκε το 2010 από την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης, έπειτα από την παρέμβαση των Δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, κ. Βαρνάβα, για την απαγόρευση της καύσης απορριμμάτων RDF – SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού και στην τσιμεντοβιομηχανία στην Ευκαρπία.

Δίχως τεκμηρίωση η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στις 22-8-2019, με αφορμή τη γνωμοδότηση επί της τροποποίησης της μελέτης ΜΠΕ της ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) Ανατολικού Τομέα που θα κατασκευαστεί στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης, αποφάσισε να αφαιρεθεί από τη ΜΕΑ, η καύση των απορριμμάτων RDF και SRF για παραγωγή ενέργειας, που προοριζόταν για όφελος των δήμων. Η επιτροπή γνωμοδότησε ως πιθανό αποδέκτη της καύσης των υλικών, την ΤΙΤΑΝ ΑΕ, στη Δυτική Θεσσαλονίκη (σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε …κατά τη διαβούλευση)! Επίσης αφαίρεσε από τη ΜΕΑ και τη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Άρα ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε παραγωγή ενέργειας υπέρ των δήμων (μοντέλο Σουηδίας και Κεντρικής Ευρώπης για ηλ. ρεύμα και ζεστό νερό), πάει περίπατο προς άλλα μέρη!

 

Η μόνη αιτιολογία όπως αυτή εκφράστηκε δημόσια, στη διαδικασία της εισήγησης της Επιτροπής και στην εφημερίδα ¨Μακεδονία¨, ήταν από το Δήμαρχο της Θέρμης, ότι ¨ ξεκαθάρισε για τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα … δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια μονάδα, που θα κάνει καύση γιατί πάνω από όλα, βλάπτει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχουν κάνει τα συστήματα απορρύπανσης και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε χώρο αποθήκευσης της τέφρας…¨.

Άρα επειδή η καύση RDF, SRF και η τέφρα στο δήμο Θέρμης επιβαρύνει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον τους, αποφασίστηκε από την Επιτροπή της Περιφέρειας, ότι πρέπει να μεταφερθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη! Προφανώς επειδή είμαστε συνηθισμένοι εδώ Δυτικά στη ρύπανση!

Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά απαίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και χιλιάδων κατοίκων, ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνει άρση της άδειας καύσης RDF και SRF στην ΑΓΕΤ Ηρακλής – Lafarge στο Βόλο, καθώς έχουν έντονα προβλήματα ρύπανσης και δυσοσμίας.

Εδώ μπορείτε και πρέπει να διαβάσετε τις επιπτώσεις στην Υγεία από την
καύση απορριμμάτων και των παραγώγων τους (RDF και SRF) για παραγωγή ενέργειας απο τον Ιατρικών Σύλλογο Μαγνησίας.

Το θέμα αφορά όλους μας ! Ενημερωθείτε και δράστε !

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ώρα 18:00 στην Ένωση Πολιτών Μετέωρα,Αντιγονιδών 10 Μετέωρα,συζητάμε για την καύση απορριμμάτων και παραγώγων τους (RDF και SRF) και τις επιπτώσεις στην Υγεία και το περιβάλλον. Ένα θέμα που σύντομα έρχεται και στο δικό μας σπίτι. 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.