Αλλάζει το εκλογικό Ν/Σ: Επανεξετάζεται η εκλογή Προέδρων Κοινοτήτων, αριθμός Δημοτικών Συμβούλων και παράβολα

Αλλάζει το εκλογικό Ν/Σ: Επανεξετάζεται η εκλογή Προέδρων Κοινοτήτων, αριθμός Δημοτικών Συμβούλων και παράβολα

«Ράβε ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει», λέει η λαϊκή ρήση, που φαίνεται να ταιριάζει “γάντι” στις διαδοχικές αυτό-αναιρέσεις της Κυβέρνησης, όσον αφορά το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών & Περιφερειακών Αρχών».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, Στέλιος Πέτσας, στο κλείσιμο της χθεσινής 3ης συνεδρίασης, επίσημα από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε (βλ. απόσπασμα ομιλίας στο τέλος του παρόντος) ότι επανεξετάζουν τρία σημαντικά θέματα του Νομοσχεδίου: την εκλογή Προέδρων στις Κοινότητες (συγκεκριμένα ανέφερε το άρθρο 30, που είναι για τις Κοινότητες έως 300 κατοίκους), τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων και το ύψος των παραβόλων.
Είχε προηγηθεί σφοδρότατη κριτική επί του Νομοσχεδίου από τη συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην ακρόαση Φορέων, αλλά και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ειδικά για το θέμα των Κοινοτήτων, είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση διατελεί σε σύγχυση.  Προφανώς είναι θετικό και αναμενόμενο στο πλαίσιο κάθε διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας να προκύπτουν τροποποιήσεις των Νομοσχεδίων.
Αλλά το να έχουν φέρει, για το ίδιο μείζον θέμα της εκλογής Προέδρων Κοινοτήτων έως 300 κατοίκους, όχι 1, όχι 2, αλλά μέχρι σήμερα 3 τελείως διαφορετικές εκδοχές (από την ενιαία Λίστα  , στον μοναδικό ανά Συνδυασμό υποψήφιο χωρίς σταυρό  , και μετά στον ατομικώς πλειοψηφούντα ανεξαρτήτως Συνδυασμού  ), ενώ τώρα ανακοινώνουν ότι εξετάζουν 4η εκδοχή, δείχνει ότι κάτι πάσχει. Έλλειψη πολιτικού σχεδίου; Πλήρης άγνοια του θεσμού που μάταια επιχειρούν να ρυθμίσουν; Αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης με την –επίσης γαλάζια- ηγεσία της ΚΕΔΕ; Ή μάλλον, όλα αυτά μαζί…
Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία Πέτσα στη Βουλή την 24η Μαΐου:
« (…) Περνάω τώρα σε ορισμένα θέματα που έχουν να κάνουν με τα άρθρα. Ακούσαμε πολύ προσεκτικά και την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ και τους άλλους Φορείς και τις παρεμβάσεις σας και θα ήθελα να σταθώ σε τρία εξ’ αυτών.
Όσον αφορά το άρθρο 3, την εκλογή που έχει να κάνει με τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων για πληθυσμό μέχρι 150.000 κατοίκους, τέθηκε από την ΚΕΔΕ. Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και θα τοποθετηθούμε αμέσως μετά, προς την Ολομέλεια, με θετική διάθεση.
 Το άρθρο 15, για το ύψος των παραβόλων. Ακούστηκε από πάρα πολλές πλευρές και από εδώ, πολλές πολιτικές δυνάμεις ότι ίσως να είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει ανθρώπους, όταν θέλουν να εκθέσουν τον εαυτό τους στο δημόσιο διάλογο και να ζητήσουν τη ψήφο των δημοτών τους. Εξετάζουμε και αυτό το ζήτημα, για το ύψος των παραβόλων και για το άρθρο 30 όσον αφορά την εκλογή Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων και η ΚΕΔΕ το έχει θέσει και γραπτά και προφορικά, να έχουμε την εκλογή του Προέδρου, του 1ου σε σταυρούς υποψήφιου του πλειοψηφούντος Συνδυασμού. Είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε ξανά και θα έχετε την τοποθέτησή μας για το θέμα αυτό πριν την Ολομέλεια. (…) »

 

airetos.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.