Αναζητώντας το «Άστρο της Βηθλεέμ»: Σήμερα η λαμπρή «Μεγάλη Σύνοδος» Δία και Κρόνου

Αναζητώντας το «Άστρο της Βηθλεέμ»:
Σήμερα η λαμπρή «Μεγάλη Σύνοδος» Δία και Κρόνου

Η σύγχρονη αστρονομία έχει αποκλείσει την εξήγηση που είχαν δώσει τόσο ο Τύχο Μπράχε το 1572 όσο και ο Γιοχάνες Κέπλερ το 1614 για το «Άστρο της Βηθλεέμ» των Γραφών. Ότι επρόκειτο δηλαδή για το φαινόμενο της Συνόδου, της προσέγγισης, του Δία με τον Κρόνο, των δύο μεγαλύτερων πλανητών του ηλιακού συστήματος.

Η Σύνοδος αυτή συμβαίνει μια φορά κάθε 20 χρόνια, ωστόσο αύριο Δευτέρα 21/12, θα συμβεί η «Μεγάλη Σύνοδος» καθώς Δίας και Κρόνος θα έρθουν στο εγγύτερο σημείο που αναμένεται να έρθουν για τα επόμενα 60 χρόνια.

Πότε; Μετά τη δύση του Ηλίου. Που; Κοιτώντας χαμηλά στον δυτικό ορίζοντα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, οι δύο πλανήτες θα φαίνεται να χωρίζονται κατά λιγότερο από το ένα πέμπτο της διαμέτρου μιας πανσελήνου.

«Ο Δίας και ο Κρόνος θα βρεθούν πάρα πολύ κοντά σε μια απόσταση μόλις 6 πρώτων λεπτών, δηλαδή το 1/10 της μοίρας. Είναι το 1/10 του πάχους του δαχτύλου μας, όταν έχουμε τεντωμένο το χέρι. Στον ουρανό είναι μία μοίρα. Δηλαδή οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από όλον τον κόσμο, χωρίς τηλεσκόπιο, αρκεί να είναι νύχτα και να μην έχει σύννεφα.

«Θα φαίνονται με γυμνό μάτι. Θα πρέπει, όμως, να βιαστούμε για να δούμε τον Δία και τον Κρόνο, γιατί δύουν σε 2,5 ώρες μετά τη δύση του Ήλιου. Τον Άρη μπορούμε να τον κοιτάξουμε μέχρι τα μεσάνυχτα, γιατί την ώρα που δύει ο Ήλιος, αυτός μεσουρανεί. Όλα αυτά κοιτάζοντας προς νότο», εξηγεί.

Μια ξενάγηση στις ερμηνείες και τις έρευνες σε σχεση με το «Αστρο της Βηθλεέμ» όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε παράσταση που είχε γίνει στο θολο του Πλανητάριου το 2007 παραθέτει ο διευθυντής του Ευγενιδείου, Διονύσης Σιμόπουλος μέσα από σχετική ανάρτησή του.

ΕΡΤ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.