Αντικαπνιστικός: Έρχονται οι πρώτες λέσχες καπνιστών και στη Θεσσαλονίκη

Αντικαπνιστικός: Έρχονται οι πρώτες λέσχες καπνιστών και στη Θεσσαλονίκη

Καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από καταστηματάρχες σε όλη τη χώρα

 

Με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να βρίσκεται σε καθολική εφαρμογή εδώ και κάποιο διάστημα, οι καταστηματάρχες που υποστηρίζουν ότι είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται σημαντικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, απαντούν με “Λέσχες Καπνιστών”.

Ήδη εκφράζεται τεράστιο ενδιαφέρον από καταστηματάρχες τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας αλλά και συνολικά της χώρας, όπως πληροφορείται ο Τύπος Θεσσαλονίκης. Προς το παρόν δεν έχει τεθεί σε λειτουργία κάποια Λέσχη Καπνιστών, ωστόσο βρίσκονται στο τελικό στάδιο της σχετικής διαδικασίας και εκτιμάται ότι κάποιες από αυτές – και στη Θεσσαλονίκη- μπορεί να αρχίσουν να λειτουργούν πολύ σύντομα ακόμα και λίγο πριν τις γιορτές.

Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), λέσχες καπνιστών λειτουργούν ήδη σε άλλα μέρη του κόσμου. Πρόκειται στην ουσία για χώρους που δημιουργούνται εντός των καταστημάτων, με ξεχωριστή είσοδο και κατάλληλο σύστημα εξαερισμού στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εγγεγραμμένα μέλη.

Θα λειτουργεί δηλαδή ως μια ιδιωτική λέσχη, όπου θα υπάρχει βιβλίο εγγραφών. Θα εγγράφονται όλοι όσοι θέλουν να εισέρχονται στον συγκεκριμένο χώρο, θα παίρνουν ένα καρτελάκι και θα θεωρούνται πλέον μέλη. Μάλιστα και οι υπάλληλοι που θα εισέρχονται στον συγκεκριμένο χώρο θα δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι καπνιστές.

Λέσχες θα μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και σε αίθρια, σε ιδιόκτητο εξωτερικό χώρο καταστήματος. Πρέπει ωστόσο να πληρούνται ορισμένες προδιαγραφές, να υπάρχει διαθέσιμος αρκετά μεγάλος χώρος ώστε να δημιουργηθούν ξεχωριστές είσοδοι.  Αφορά σχεδόν όλα τα καταστήματα, όπως επισημάνουν από τον ΠΑΣΚΕΔΙ, με εξαίρεση καταστήματα που δέχονται ανήλικους, όπως π.χ. τα εστιατόρια, εκτός και αν διαθέτουν πολλά τ.μ. και μπορούν να δημιουργήσουν ξεχωριστό χώρο.

“Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τα μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ. Όλα τα μαγαζιά κακά τα ψέμματα δούλευαν με τους καπνιστές και τώρα ξαφνικά το πελατολόγιό τους μειώνεται σε πολύ επικίνδυνα σημεία. Οι τζίροι έχουν πέσει”, δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο γ.γ. του Σωματείου κ. Ηλίας Καλιώρας. Σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΣΚΕΔΙ στα μέλη του πανελλαδικά, υπάρχει μείωση του τζίρου περίπου 60-70% μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού.

Το νομικό μας τμήμα βρήκε τους τρόπους και μπορεί να διαμορφώνει λέσχες καπνιζόντων, όπως σημειώνει ο ίδιος, αναφέροντας ότι τα μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια Λέσχη Καπνιστών θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο για να τους κατευθύνει σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του σωματείου, πρέπει να σταλούν ορισμένα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα 1) Φωτοτυπία κάτοψης χώρου 2) Φωτοτυπία άδειας λειτουργίας 3) Φωτοτυπία έναρξης επιχειρηματικότητας (ΑΦΜ) 3) Φωτοτυπίες δύο (2) ταυτοτήτων, μπρος – πίσω, των ιδρυτικών μελών.

Κατόπιν, τα δικαιολογητικά αυτά θα ελέγχονται από το νομικό τμήμα της ΠΑΣΚΕΔΙ το οποίο θα έρθει σε επαφή με όσους πληρούν τις προδιαγραφές για να τους ενημερώσει αν απαιτούνται και κάποια επιπλέον δικαιολογητικά.

“Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν αυτές οι λέσχες γιατί και οι καπνιστές είναι και αυτοί άνθρωποι που πρέπει και αυτοί να απολαύσουν κάτι. Τι θα τους κάνουμε τους καπνιστές δηλαδή ξαφνικά; Μπορούμε να πούμε στον καπνιστή κόψε το κάπνισμα; Αν θέλουν να απαγορεύσουν το κάπνισμα, ας απαγορεύουν τα περίπτερα να πωλούν τσιγάρα. Τότε μόνο μπορούν να πουν επιβάλλουμε πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλιώρας.

 

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.