ΑΡΣΙΣ: η συμβίωσή μας με την τοπική κοινότητα είναι μέχρι και σήμερα αρμονική.

ΑΡΣΙΣ
Η ένταση που έχει επικρατήσει τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μας δημιούργησε την ανάγκη να τοποθετηθούμε, καταθέτοντας την εμπειρία μας από τα εννέα χρόνια της παρουσίας μας και της ενεργού δράσης μας στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.
Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. (www.arsis.gr)
Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2007 δύο ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων και πιο συγκεκριμένα «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» – Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο και τον Ξενώνα Υποδοχής και Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο. Στο Σπίτι της ΑΡΣΙΣ φιλοξενούνται αγόρια έως 12 και κορίτσια έως 18 ετών θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, θύματα εμπορίας και διακίνησης και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες. Στον Ξενώνα Υποδοχής και Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Αιτούντων Άσυλο φιλοξενούνται ανήλικοι πρόσφυγες από 13 έως 18 ετών.
Τα τελευταία 9 χρόνια φιλοξενήθηκαν συνολικά στις εγκαταστάσεις μας 1109 παιδιά και έφηβοι. Η επαφή μας με την κοινότητα του Ωραιοκάστρου είναι καθημερινή και ουσιαστική σε όλα τα επίπεδα.
Τα παιδιά μας εγγράφηκαν, εντάχθηκαν, φοίτησαν και φοιτούν στα δημόσια σχολεία του Ωραιοκάστρου, όπου γεωγραφικά ανήκουμε, πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση, βοήθεια και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό που αφορά όλους τους μαθητές. Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων, τόσο των σχολείων όπου φοιτούν τα παιδιά μας, όσο και των υπολοίπων του Ωραιοκάστρου, έχουν αναλάβει δράσεις και ενέργειες με σκοπό την υποστήριξη του ξενώνα μας, ενώ ανταποκρίνονται άμεσα και θετικά κάθε φορά που απευθύνουμε κάποια ανάγκη.
Επαγγελματίες, Ιδιώτες, Σύλλογοι, Σωματεία, Δημόσιες και Δημοτικές αρχές του Ωραιοκάστρου προσφέρουν αφιλοκερδώς υπηρεσίες και υποστηρίζουν τους ξενώνες προσφέροντας υλικά αγαθά. Την προσπάθειά μας από την έναρξη των ξενώνων, αγκάλιασαν εθελοντές-κάτοικοι του Ωραιοκάστρου, οι οποίοι δημιούργησαν τον «ΣΥΝΥΠΑΡΧΩ» Σύλλογο Εθελοντών Ωραιοκάστρου και Φίλων Ξενώνων ΑΡΣΙΣ. Τα μέλη του ΣΥΝΥΠΑΡΧΩ έχουν συνδράμει στην ενημέρωση της ευρύτερης κοινότητας και έχουν ανταποκριθεί σε κάθε μας ανάγκη, δημιουργώντας εκείνες τις συνθήκες που βελτιώνουν την καθημερινότητα μας.
Η συμβίωσή μας με την τοπική κοινότητα είναι μέχρι και σήμερα αρμονική και οι ανήλικοι φιλοξενούμενοί μας έχουν ενταχθεί πλήρως και χωρίς να προκύπτουν ιδιαίτερα ζητήματα.
Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία μέρους των κατοίκων του Ωραιοκάστρου για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, η οποία θεωρούμε ότι προέρχεται κατά κύριο λόγο από την έλλειψη ενημέρωσης, την παντελή απουσία σχεδιασμού από τις κρατικές υπηρεσίες, την άνιση κατανομή των «hotspot», το γεγονός ότι δεν διασφαλίζονται θέματα υγιεινής, θέμα που αφορά ωστόσο το σύνολο των παιδιών, την αδυναμία του κράτους να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για να κυλήσει ομαλά ένα τέτοιο σχέδιο και από τη δημιουργία κλίματος φόβου και ανασφάλειας, καθώς προβάλλονται καταστάσεις και διαχέονται πληροφορίες που δεν είναι ακριβείς.
Είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι συντοπίτες μας πιστεύουν ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ότι η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Ότι πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.

Είμαστε σίγουροι γιατί εμείς βιώνουμε αυτή τη σιγουριά εννέα συνεχόμενα χρόνια.

Με εκτίμηση,

Μαριάννα Κολοβού
Κοινωνική Λειτουργός
Μαριαννα Κολοβου ΑΡΣΙΣ

vendo

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συγχαρητήρια στην κ.Μαριάννα για το άρθρο της και πολλές -πολλές ευχές σε όλους τους εργαζομένους στα προγράμματα της “Άρσις” που καθημερινώς φροντίζουν τα παιδιά-μικρά και μεγαλύτερα- αόκνως και με ……πολύ αγάπη.Γιατί αγαπητοί μου αυτού του είδους η εργασία πρωτίστως χρειάζεται “καρδιά” και “ψυχή”.Ευχαριστούμε λοιπόν για αυτήν την καθημερινή-από μέρους σας- κατάθεση ψυχής!!!
    Μήπως όμως χρειάζεται και εμείς-ο καθένας μας- να καταθέσει λίγα ψίχουλα αγάπης…….σε αυτόν τον αγώνα της Άρσις???(μην ξεχνάμε ότι “το λίγο από τους πολλούς γίνεται πολύ”)

    Υ.Γ:Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το άρθρο της κ.Μαριάννας διαβάστηκε από 4482 συμπολίτες μας και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε ούτε ένα σχόλιο.Μια καλή κουβέντα ρε……αδερφέ…δεν κοστίζει ..αλλά …αξίζει!!!…..Μάλλον στους “καινούργιους καναπέδες” που μόλις αποκτήσαμε στο σαλόνι μας ….έχει “βουλιάξει “και…………. η συνείδησή μας!!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.