Αρχαίο θέατρο Δωδώνης, γράφει ο Πάρης Βορεόπουλος
Ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα αρχαία θέατρα στον ελλαδικό χώρο είναι σίγουρα αυτό της Δωδώνης. Η Δωδώνη, αν και δεν είναι γνωστό αν ήταν κάποια αρχαία πόλη που ερήμωσε ή απλώς ένα μυστικιστικό πανάρχαιο ιερό σε μια ορεινή κοιλάδα, αποτέλεσε πέρα από κάθε αμφιβολία έναν από τους πιο γνωστούς τόπους στην αρχαία Ελλάδα. Από την μία, το ιερό με την βελανιδιά του Δία που υποτίθεται ότι έδινε χρησμούς στον κάθε προβληματισμένο και, από την άλλη, το τεράστιο θέατρο για το οποίο ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά.
Παρότι το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχαίο θέατρο στον ελλαδικό χώρο, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης καταστράφηκε ολοσχερώς δύο φορές στην ιστορία του, μια από τον βασιλιά Δωρίμαχο και τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, πριν εγκαταλειφθεί οριστικά μαζί με το υπόλοιπο ιερό μετά από επιδρομές βαρβάρων και μια τεράστια φυσική καταστροφή που έθαψε τον τόπο κάτω από τόνους λάσπης. Σήμερα, όμως, το αρχαίο θέατρο έχει βγει για τα καλά στην επιφάνεια και περνά από διαδοχικές φάσεις αναστήλωσης, ενώ κάποιες φορές κατά τους θερινούς μήνες, κυρίως, φιλοξενεί και αρκετές παραστάσεις αποκτώντας λιγάκι ξανά κάτι μικρό από την αρχαία του αίγλη.
Πάρης Βορεόπουλος
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Κολλέγιο De La Salle. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Θέατρο στη δραματική σχολή Κυριαζή Χαρατσάρη. Είναι κάτοχος του πτυχίου ΣΕΛΜΕ με χαρακτηρισμό επίδοσης Άριστα και του Πιστοποιητικού Δεξιοτήτων και Γνώσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμμετέχοντας επιτυχώς στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Πιστοποίησης Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπηρέτησε, επί σειρά ετών, ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και δημοσίευσε έργα για την ποίηση, το θέατρο, την πεζογραφία, το δοκίμιο, τη μετάφραση κ.ά.
Έλαβε τιμητικές διακρίσεις από διάφορους πολιτιστικούς, πνευματικούς και κοινωνικούς φορείς.
Είναι μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. “Φιλόλογος”, της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, της Ένωσης Λογοτεχνών Β.Ε. καθώς επίσης και Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Εταιρείας Συγγραφέων Β.Ε.
Με ενδιαφέρον για τη γνωριμία του πολιτισμού άλλων λαών, ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.