Ασφυκτικά γεμάτα και με προβλήματα υγιεινής τα Αστυνομικά κρατητήρια της Θεσσαλονίκης

Ασφυκτικά γεμάτα και με προβλήματα υγιεινής τα Αστυνομικά κρατητήρια της Θεσσαλονίκης

Η ασφάλεια και υγιεινή στα Αστυνομικά κρατητήρια είναι ένα φλέγον ζήτημα που έχει επισημανθεί πολλάκις.

Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας και ο σκοπός καταστήματος των Αστυνομικών Υπηρεσιών είναι επιφορτισμένοι και με τη φύλαξη των κρατουμένων και με ό,τι αυτή συνεπάγεται (σίτιση, επισκεπτήρια, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, μεταγωγές στα Νοσοκομεία, εκτέλεση ιατρικών συνταγών, κ.λ.π.), καθήκοντα ξένα με το σκοπό και την αποστολή της Αστυνομίας καθώς και του ρόλου των Αστυνομικών.

Επίσης τεράστιο θέμα αποτελεί και η υγιεινή του Αστυνομικού Προσωπικού όπως προβλέπεται στις διατάξεις του π.δ. 45/2008, καθώς οι χώροι των αστυνομικών κρατητηρίων δεν προορίζονται για μακροχρόνια κράτηση και ως εκ τούτου πολλοί από αυτούς δεν αερίζονται επαρκώς, δεν καθαρίζονται και δεν απολυμαίνονται συχνά, κ.α., με αποτέλεσμα να αποτελούν σοβαρή εστία μικροβίων, ιών και λοιπών βλαπτικών για τον άνθρωπο μικροοργανισμών, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται από τη συνεχή σώρευση μεγάλου αριθμού κρατουμένων, πολλοί από τους οποίους παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες (τοξικομανείς, άστεγοι επαίτες, κλπ).

Επιπλέον, όπως ορίζεται στο άρθρο 66 παρ. 6 του Π.Δ. 141/1991 (όπως ισχύει σήμερα) «στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υπόδικων ή κατάδικων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας μεταγωγή και παράδοση σ’ αυτό».

Στα παραπάνω κρίνεται αναγκαίο να προστεθεί πως οι υποδομές των Αστυνομικών κρατητηρίων διαμορφώθηκαν εξ’ αρχής για την κράτηση ατόμων για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, είτε κατά την προδικασία είτε σε περίπτωση μεταγωγής (βραχεία κράτηση) και για το λόγο αυτό δεν προσομοιάζουν προς τα Καταστήματα Κράτησης ούτε εξασφαλίζουν συνθήκες σταθερής διαβίωσης, αλλά μόνο απολύτως προσωρινής και μόνο παραμονής, όπως ορίζεται ρητά και ξεκάθαρα στην ανωτέρω διάταξη.

Για τους λόγους αυτούς δεν δύναται να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες και να προστατευθούν τα θεµελιώδη δικαιώµατα των κρατουμένων γιατί οι χώροι κράτησης των Αστυνομικών Τμημάτων έχουν μετατραπεί σε «ιδιότυπες φυλακές» ενώ δεν είναι!!!

vouli3

Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών Θεσσαλονίκης 

 

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.