Αυτή την εβδομάδα ο Άρης ευθυγραμμίζεται με τη Γη και γίνεται φωτεινότερος

Αυτή την εβδομάδα ο Άρης ευθυγραμμίζεται με τη Γη και γίνεται φωτεινότερος

Αυτή την εβδομάδα, ο πλανήτης Άρης βρίσκεται σε «αντίθεση», δηλαδή ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο, με τη Γη ευθυγραμμισμένη στην ίδια πλευρά, ανάμεσα στον Κόκκινο Πλανήτη και το μητρικό άστρο μας. Σε αυτή την ευθυγράμμιση, ο Άρης θα φαίνεται πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως και θα είναι πολύ πιο εύκολο να τον διακρίνετε στον νυχτερινό ουρανό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άρης βρίσκεται σε αντίθεση μόνο μία φορά κάθε 26 μήνες.

Εκτός από την αντίθεση, απόψε (7/12) θα λάβει χώρα μια σεληνιακή απόκρυψη (lunar occultation). Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά μπροστά από ένα μακρινό αντικείμενο όπως ένας πλανήτης ή ένας αστέρας. Απόψε, ο Άρης θα εξαφανιστεί πίσω από το φεγγάρι και θα επανεμφανιστεί μια ώρα αργότερα.

(Gregg Dinderman / Sky & Telescope)
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Η σεληνιακή απόκρυψη του Άρη θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και σε μερικές περιοχές της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Στη Βόρεια Αμερική, το φαινόμενο θα ξεκινήσει λίγο μετά τη δύση του ηλίου την Τετάρτη (7/12). Στην Ευρώπη και σε τμήματα της Βόρειας Αφρικής, οι λάτρεις της αστρονομίας θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (8 Δεκεμβρίου).

(Gregg Dinderman / Sky & Telescope)

Αν δεν μπορείτε να βγείτε έξω εκείνη την ώρα ή αν ο ουρανός στην περιοχή σας είναι συννεφιασμένος, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σεληνιακή απόκρυψη του Άρη διαδικτυακά.

Η επόμενη σεληνιακή απόκρυψη του Άρη θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2025.

 

ΠΗΓΗ: Space

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.