Α. Γαβότσης για διόδια Λαγκαδά: Να ληφθεί άμεσα απόφαση για τον αποκλεισμό της Μυγδονίας

Α. Γαβότσης : Να ληφθεί άμεσα απόφαση για τον επικείμενο αποκλεισμό της Μυγδονίας, λόγω της κατασκευής των διοδίων Λαγκαδά

1.Η σημερινή πρόσβαση ( στο ρεύμα Θεσσαλονίκη-Μυγδονία) Μυγδονία είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ εν αναμονή βελτίωσης , το 2003 η κατάσταση ήταν παγιωμένη και δεν επιδέχονταν ΤΟΤΕ αλλαγή για λόγους κοινωνικής ευθύνης , έγιναν ενέργειες για την αποκατάσταση της πρόσβασης στην μορφή πριν το 2003 , η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ αποδέχθηκε την ύπαρξη εκκρεμότητας και από κοινού με τον Δήμο Ωραιοκάστρου δρομολόγησε την αποκατάσταση. (αναγνωριστική μελέτη – απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 15-2-2018 3η τακτική συνεδρίαση). Η χρηματοδότηση από την περιφέρεια του ποσού των 180.000 για την μελέτη δείχνει την αναγνώριση και από την περιφέρεια του προβλήματος (μεγάλη η σημασία αυτής της χρηματοδότησης ) η οποία θα πρέπει να τακτοποιηθεί άμεσα. Η ίδια η Εγνατία Οδός Α.Ε. αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της ανακατασκευής της γέφυρας του Δερβενίου υιοθέτησε την άποψη της εκπόνησης της μελέτης με το ανωτέρω ποσό.

2.Είναι γνωστό ότι ο σχεδιασμός της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ δίνει έξοδο για την Μυγδονία στον κόμβο Λαγκαδά (με πιθανό κωδικό για τον κόμβο 23Γ) και στην διαδικασία πώλησης της οδού που είναι σε εξέλιξη σήμερα πιθανότατα ο κόμβος στο Κάτω Δερβένι δεν υφίσταται με ότι αυτό συνεπάγεται. Η κατασκευή διοδίων στην έξοδο για ΛΑΓΚΑΔΑ είναι θέμα που αφορά αρχικά την Μυγδονία και στην συνέχεια όλους τους υπόλοιπους ( Η οικονομική επιβάρυνση θα υπάρχει για όλους θα είναι όμως μεγαλύτερη για την Μυγδονία επειδή θα επιβαρυνθεί άχρηστα χιλιόμετρα (7x2=14km) και σαν καύσιμο και χιλιομετρική αποζημίωση , η Λητή όμως εκτός από περιβαλλοντική επιβάρυνση , θα φορτωθεί με κυκλοφοριακό φόρτο που δεν μπορεί να απορροφηθεί από το εσωτερικό δίκτυο της Πρώην Κοινότητας)

3.Πρέπει άμεσα το θέμα να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο, σαν μοναδικό θέμα και να ληφθεί απόφαση για νόμιμες διαδικασίες που θα διασφαλίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατοίκων της Μυγδονίας, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 256/2018 να επικαιροποιηθεί και η αποκατάσταση της πρόσβασης στην πριν από του 2003 μορφή να ολοκληρωθεί. Όπως επίσης άμεσα να προχωρήσει η επικαιροποίηση της απόφασης του Δ. Σ. Ωραιοκάστρου 256/2018, όπου αναφέρεται ότι η Εγνατία οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος και από την αρχή ήταν γνωστό πως θα υπήρχαν επιβαρύνσεις για τα διερχόμενα οχήματα. Την εποχή του σχεδιασμού με τις τεχνικές δυνατότητες που υπήρχαν σχεδιάσθηκαν οι θέσεις των διοδίων. Φυσικά δεν σχεδιάσθηκαν διόδια στο τμήμα από ΤΙΤΑΝ μέχρι ΔΕΡΒΕΝΙ, αλλά υπήρχε σχεδιασμός για διόδια μετά το ΔΕΡΒΕΝΙ, λόγω σύμπτωσης της νέας χάραξης με τον παλιό δρόμο και λόγω της απουσίας παράλληλων βοηθητικών δρόμων μέσα στο στενό.

Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι στα ανάλογης σημασίας κομβικά σημεία (Ισθμός Κορίνθου, Τέμπη, Ρίο-Αντίρριο) διαφοροποιήθηκαν από τις παλιές διελεύσεις (χερσαίες ή πλωτές), τις άφησαν όπως είναι και δημιούργησαν νέες για ευνόητους λόγους. Αυτός ο άγραφος κανόνας δεν τηρήθηκε στο Δερβένι και θεωρούμε απαραίτητο η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ στο μέλλον να διαφοροποιηθεί από τη σημερινή χάραξη με άλλη χάραξη π.χ. το ΤΟΥΝΕΛ. Παροχή υπηρεσίας σε χρήστη αυτοκινητόδρομου σημαίνει διαδρομή με ασφάλεια, γρηγορότερη μετακίνηση, οικονομία στα καύσιμα. Ο χρήστης της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ στο τμήμα ΤΙΤΑΝ – ΔΕΡΒΕΝΙ δεν απολαμβάνει τίποτα νέο, έχει με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ότι είχε, και ειδικά οι χρήστες που προέρχονται από τη Μυγδονία λόγω της παράκαμψης των Λαγυνών έχουν χρονική επιβάρυνση για τον προορισμό τους λόγω της κατάργησης της Γέφυρας του Δερβενίου.

Οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Μυγδονίας μπορούν να διεκδικήσουν δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ στο τμήμα ΤΙΤΑΝ – ΔΕΡΒΕΝΙ και για ιστορικούς λόγους αλλά και για λόγους μη εναλλακτικής όδευσης. Τον Ιούνιο του 2018 που προετοιμάζονταν οι όροι του διαγωνισμού για τις οικονομικές προσφορές για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου από το ΤΑΙΠΕΔ, θεωρήσαμε καλύτερο να εκφρασθούν οι κάτοικοι από το Δημοτικό Συμβούλιο και με απόφασή του να ζητηθεί αυτό το δικαίωμα πριν από τη δημοσίευση των όρων του διαγωνισμού για τις οικονομικές προσφορές γιατί όπως εξηγήσαμε παραπάνω αυτό το δικαίωμα θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική προσφορά.

Ο οικισμός του Λαγκαδά, όπως και άλλοι οικισμοί του σημερινού Δήμου Λαγκαδά θα πρέπει να διεκδικήσουν με τον προσφορότερο σε αυτούς τρόπο το ίδιο δικαίωμα.

Στην περιοχή του Δερβενίου υπάρχουν αυτή την στιγμή 4 είσοδοι- έξοδοι στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Θα ονομάσουμε τις εξόδους Α (Κάτω Δερβένι), Β (Άνω Δερβένι), Γ (Κόμβος –Τούμπα τάφου Μακρίδη Μπέη) και Δ (Τιτάν). Λόγω μη εναλλακτικής όδευσης δεν θα πρέπει να υπάρχει χρέωση στις εξής περιπτώσεις:

α) Για είσοδο στην θέση Α και έξοδο στην θέση Δ και αντίστροφα.

β) Για έξοδο στις θέσεις Β ή Γ, το μήκος της διαδρομής στο τμήμα ΑΔ ή στο ΔΑ.

Το Δ.Σ. συζήτησε στη βάση αυτής της μελέτης και έκρινε ότι υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για να υιοθετηθεί αυτή η μελέτη. Δημιουργείται πραγματικό πρόβλημα στους Δημότες του Δήμου που καθημερινά αναγκάζονται να μετακινούνται πολλαπλές φορές από τη Δ.Ε. Ωραιοκάστρου προς τις Δ.Κ. Λητής , Δρυμού και Μελισσοχωρίου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών σε ένα χώρο που μέχρι τώρα υπήρχε ελεύθερη διέλευση και που με τα νέα δεδομένα δεν υπάρχει εναλλακτική ελεύθερη διαδρομή.

Το Δ.Σ. ζητούσε από το ΤΑΙΠΕΔ να εγγράψει στους όρους της β’ φάσης του διαγωνισμού για την παραχώρηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης για τους Δημότες του Δήμου Ωραιοκάστρου , από το τμήμα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ από το ΤΙΤΑΝ μέχρι την έξοδο του Δερβενίου επειδή:

Α) Το τμήμα αυτό της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ είναι μια απλή διαπλάτυνση της προϋφιστάμενης οδού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΛΑΓΚΑΔΑ (ΣΕΡΡΩΝ).

Β) Δεν υπάρχει εναλλακτική όδευση.

Το παρόν έγγραφο, ευελπιστώ να το συνυπογράψουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Ενότητας Μυγδονίας, καθώς και οι τρεις πρόεδροι και εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι, και στην συνέχεια, θα κατατεθεί για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, του Δήμου Ωραιοκάστρου.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΑΒΟΤΣΗΣ πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.