Α. Εξαδάκτυλος – Γ. Τούντας: Χαλάρωση μέτρων και τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί με τον εμβολιασμό

Α. Εξαδάκτυλος – Γ. Τούντας: Χαλάρωση μέτρων και τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί με τον εμβολιασμό

Την επιπλέον χαλάρωση μέτρων των περιορισμών, όπως και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτησαν στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ενημέρωση 10-12» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Η περαιτέρω χαλάρωση μέτρων σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο θα ακολουθήσει εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί αυτό φαίνεται να συμβαίνει κάπου στα μέσα Ιουνίου. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθεί ταχύτερα η εικόνα που βελτιώνεται αργά. Αυτό θα είναι το συνολικό μας κέρδος», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Το πολυπόθητο τείχος ανοσίας σύμφωνα με τον κ. Τούντα, φαίνεται πως θα χτιστεί από τη στιγμή που θα αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και το περαιτέρω άνοιγμα των ηλικιακών ομάδων. «Δυστυχώς στη χώρα μας διαθέτουμε πλέον πληθώρα εμβολίων και έχουμε ένα υποδειγματικό πρόγραμμα εμβολιασμών, όμως έχουμε ακόμη χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων σε κάθε ηλικιακή ομάδα σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο ειδικός. Το τείχος ανοσίας μπορεί να φανεί περί τα τέλη του καλοκαιριού, παρόλαυτα πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας έξαρσης κρουσμάτων, όπως συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας πως αυτές οι παρενέργειες είναι σπανιότατες και δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν αρνητικά τους πολίτες. Μάλιστα για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη πρώτη δόση αυτού του εμβολίου και έχουν ενδοιασμούς για τη δεύτερη, από τη στιγμή που δεν έχουν παρουσιάσει κάποια παρενέργεια στη πρώτη φάση δεν έχουν να φοβούνται για κάτι.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.