Γιατί το… δικό μας Σέλας ήταν κόκκινο – Επιστήμονες του Αστεροσκοπείου εξηγούν (φωτο)

Γιατί το… δικό μας Σέλας ήταν κόκκινο – Επιστήμονες του Αστεροσκοπείου εξηγούν (φωτο)

Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας εξηγούν με μια αναλυτική ανάρτηση το φαινόμενο του Σέλαος, που ήταν ορατό από διάφορες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως τονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Σέλας είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε σπάνια στη χώρα μας και προκαλείται γενικά από τις ισχυρές μαγνητικές καταιγίδες. Λεπτομέρειες για το φαινόμενο έδωσαν ήδη επιστήμονες όπως ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο επίσης προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, και ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

«Χθες το βράδυ, 5 Νοεμβρίου 2023, παρατηρήθηκε σέλας από περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ένα φαινόμενο που σπάνια παρατηρούμε στη χώρα μας. Σέλας σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων. Οι μαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς αυτό αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου μας (μέσω του ηλιακού ανέμου)», τονίζουν στην ανάρτηση.

Και συνεχίζουν: «Η μαγνητική καταιγίδα που καταγράφηκε χθες χαρακτηρίζεται έντασης G3 (στην κλίμακα από G1 έως G5). Το σέλας δημιουργείται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που, καθώς κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά. Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας».

Όσον αφορά στο χρώμα του, οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρουν: «Το κόκκινο χρώμα του σέλαος εκπέμπεται από διεγερμένο ατομικό οξυγόνο κατά τη σύγκρουσή του με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας. Η μορφή του σέλαος μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός. Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει τη μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα».

greenagenda.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.