Γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Το αυγό συμβολίζει τη δημιουργία και την αναγέννηση του κόσμου. Επίσης συμβολίζει τον κλειστό τάφο του Ιησού, ενώ το κόκκινο χρώμα που βάφονται συμβολίζει το αίμα του Χριστού όταν σταυρώθηκε.

Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Τα αυγά συμβολίζουν τον κλειστό τάφο του Χριστού, που όμως μέσα τους κρύβουν «Ζωή», ενώ το καθιερωμένο τσούγκρισμα συμβολίζει την Ανάσταση. Τα βαμμένα αυγά συναντώνται ιστορικά από την αρχαιότητα και σε διάφορες περιοχές, όπως η Ρώμη, η Ελλάδα, η Κίνα και η Αίγυπτος.

Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι το πρώτο αυγό που βάφεται όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα. Το αυγό αυτό δεν χαλάει!

Όταν το κέλυφός του αυγού σπάσει, γεννιέται μια ζωή και με τον ίδιο τρόπο το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου.

Το αυγό του Πάσχα συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία, αλλά και την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού όταν σταυρώθηκε.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.