Για ποια φάρμακα κάνουν ουρά οι πολίτες στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Σε λίστα αναμονής αναγκάζονται να μπαίνουν οι πολίτες και οι ασθενείς που πηγαίνουν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Φάρμακα

Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κος Κυριάκος Θεοδοσίαδης στο ΒΗΜΑ FM λέγοντας ότι τo χρονικό διάστημα αναμονής κυμαίνεται από 25 ημέρες έως και 4 μήνες ανά φαρμακείο, ενώ είναι περίπου 15 άτομα σε ουρά τα οποία εναλλάσσονται. Τα σκευάσματα στα οποία παρατηρείται έλλειψη ανέρχονται σε 70-80, και τα φαινόμενο έχει πανελλαδικές διαστάσεις.

Για το λόγο αυτό είπε ο κος Θεοδοσιάδης έχει δημιουργηθεί ομάδα στο Facebook, όπου οι φαρμακοποιοί έρχονται σε επικοινωνία προκειμένου να βοηθούν ο ένας τον άλλον και να βρίσκουν τα φάρμακα που χρειάζονται οι πελάτες τους.
Σύμφωνα με τον κο Θεοδοσιάδη κύρια αιτία των ελλείψεων είναι η περιορισμένη ποσότητα φαρμάκων που στέλνουν οι μητρικές εταιρείες εξαιτίας των χαμηλών τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας, αλλά και για την αποφυγή των παράλληλων εξαγωγών. Επίσης, συχνά προκύπτουν ελλείψεις εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή των φαρμάκων, όπως για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις παρασκευής τους ή στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολο η εταιρεία να αλλάξει χώρα και τόπο παραγωγής και να επιλέξει άλλη, διότι απαιτείται έγκαιρος προγραμματισμός κι επιπλέον τα συμβόλαια και οι συμφωνίες που κάνουν είναι μακροχρόνια.

Δραματικές χαρακτηρίζει ο κ . Θεοδοσιάδης τις ελλείψεις στα εμβόλια και στα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τις παθήσεις του γαστρεντερικού και την αναιμία και συμπληρώνει ότι οι ελλείψεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία δεν αντικαθίστανται.
«Αυτή τη στιγμή, είπε στο ΒΗΜΑ FM, ότι «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά, αλλά και ηπατίτιδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι ειδικά για τα εμβόλια, όσο και για τις ινσουλίνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα. Η ινσουλίνη, η δοσολογία της οποίας καθορίζεται με βάση το συγκεκριμένο φάρμακο που παίρνει ένας ασθενής έτσι σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τις αντιβιώσεις, οι οποίες μπορεί να κυκλοφορούν σε δέκα διαφορετικές συσκευασίες και μπορεί ο φαρμακοποιός να δώσεις μια άλλη μάρκα διαφορετικής εταιρείας, αλλά με την ίδια δραστική ουσία στον ασθενή.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.