Γιορτή 50 χρόνων προσκοπισμού Θέρμης

0
387

Μετά τα πρώτα 50 χρόνια προσκοπισμού Θέρμης

Με οικοδεσπότες τα 75 μέλη (Λυκόπουλα, Προσκόπους & Ανιχνευτές) του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, τα 5 μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης Προσκόπων Θέρμης και τους 5 εθελοντές βαθμοφόρους σβήστηκαν, στις 31/3/2019, τα 50 κεράκια της τούρτας που ετοίμασε ο παλαιός πρόσκοπος κ Στέλιος Κυριακίδης, ένας από τους πέντε πρώτους προσκόπους που το 1968-9 αναβίωσαν τον προσκοπισμό στην Θέρμη, στον ίδιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.

Στην πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα ο Αρχηγός Συστήματος, σήμερα, κ Κώστας Γεωργίου, είπε μεταξύ πολλών άλλων:

Μετά από 50 χρόνια συνεχούς εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία της Θέρμης μπορούμε πλέον να επικαλούμαστε τις προσωπικές μαρτυρίες των χιλιάδων παιδιών της Θέρμης και των ενηλίκων μελών της κοινότητάς πολιτών του Δήμου μας, που έδωσαν κάποτε την προσκοπική τους υπόσχεση ή πρόσφεραν εθελοντικά ως ενήλικοι κοινωνικής προσφοράς ή απλά είχαν επαφή με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης ή μετείχαν στις εξωτερικές εκδηλώσεις των προσκόπων της Θέρμης τα 50 αυτά χρόνια συνεχούς κοινωνικής προσφοράς.

Ήθελα σήμερα, 50 χρόνια μετά την αναγνώριση του ξεκινήματος της προσπάθειας για συνεχή κοινωνική προσφορά να ξεκαθαρίσω, ως Αρχηγός Συστήματος, ότι στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης αναπτύσσονται όλα αυτά τα 50 χρόνια τρία παράλληλα προγράμματα που με σειρά οπτικής εντάσεως είναι:

  • Το ένα είναι αυτό που βλέπουν όλοι οι συμπολίτες, όλοι όσοι ζούμε και συμμετέχουμε στην τοπική κοινωνία της Θέρμης
  • Το άλλο είναι το παιχνίδι κοινωνικής διαπαιδαγώγησης που «παίζουν» τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι και οι Ανιχνευτές με την βοήθεια και την εθελοντική προσφορά των ενηλίκων βαθμοφόρων μας
  • Το τρίτο είναι ο χώρος κοινωνικής ζύμωσης των συμπολιτών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης μας.

Ως Αρχηγός Συστήματος, και μαζί με την Αρχηγό της Αγέλης Λυκοπούλων κα Νικολέτα Αντωνιάδου, μαζί με την Αρχηγό της Ομάδας Προσκόπων κα Μυρτώ Καλατζίδου, μαζί με την Αρχηγό της Κοινότητας Ανιχνευτών κα Γεωργία Αντωνιάδου και τους υπαρχηγούς στο προσκοπικό παιχνίδι κ Σάββα Καβούκη & Λάμπη Μαλαθούνη εφαρμόζουμε το προσκοπικό παιχνίδι κοινωνικής διαπαιδαγώγησης. Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα τα 50 αυτά πρώτα χρόνια κοινωνικής προσφοράς του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, χωρίς όλους τους βαθμοφόρους που επί 50 χρόνια πρόσφεραν εθελοντικά στην κοινωνία της Θέρμης, την σημερινή κοινωνία μας. Και είναι πολλοί, πάρα πολλοί και πολλές.

Αγαπητοί συμπολίτες, παλαιοί βαθμοφόροι του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΟΥΜΕ για την κοινωνική σας προσφορά και σας ΤΙΜΟΥΜΕ για αυτήν την προσφορά σας, συνεχίζοντας επιτυχώς την προσφοράς σας.

Σήμερα στην Επιτροπή μας πρόεδρος είναι ο κ κ Στέργιος Λουκάς, με την ψυχή της Επιτροπής, την ταμία μας την κα την κα Μαρία Τζιτζίδου, καθώς και την κα Δήμητρα Καλλιώρα και τον κ Πέτρο Ξενιάδη. Αυτοί εξασφαλίζουν την σύνδεσή μας με την κοινωνία. Εκφράζουν τις επιθυμίες και τις θέσεις της κοινωνίας, και βέβαια είναι οι πρεσβευτές της προσκοπικής δραστηριότητας στην κοινωνία. Εάν η κοινωνία θέλει, εμείς οι βαθμοφόροι προετοιμαζόμαστε για να μπορούμε να είμαστε ικανοί να παίξουμε το προσκοπικό παιχνίδι ….

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία μας το 1969, πριν 50 χρόνια, με την πρώτη Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης, με πρωτεργάτη τον παλαιό πρόσκοπο του Θεόδωρου Λίτσα Γιώργο Τσιτλακίδη, τον τότε Διευθυντή του Σχολείου δάσκαλο Κώστα Κουμποτή, τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Θέρμης Αλέξανδρο Θωμαϊδη, τον Βασίλη Βογιατζή και τον Παλαιστή …

Αλλά αυτά θα μας τα πουν κάποιοι σύγχρονοι του 1969. Εγώ, ως Αρχηγός Συστήματος, σας ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή στα γενέθλια των πρώτων 50 χρόνων κοινωνικής προσφοράς του προσκοπισμού στην Θέρμη και ιδιαίτερα τον εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας της Θέρμης, τον Δήμαρχο κ Θεόδωρο Παπαδόπουλο.

Πρώτος κλήθηκε να χαιρετήσει τα 50 χρόνια ο Δήμαρχος Θέρμης κ Θ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους προσκόπους για την πολυετή συνεχή προσφορά του προσκοπισμού στην τοπική κοινωνία της Θέρμης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες, πάρα πολλές, συμμετοχές των προσκόπων στην υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος του Δήμου Θέρμης και στην δουλειά βάσης που γίνεται για τους μελλοντικούς πολίτες.

Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στον πρώτο Αρχηγό-Ιδρυτή του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (γνωστό  με το προσκοπικό όνομα «Πάνθηρας» από την ιστορία της ζούγκλας του Ρ. Κίπλινγκ) ο οποίος κάλεσε στο βήμα τους παριστάμενους πρώτους προσκόπους από την αναβίωση του προσκοπισμού στην Θέρμη το 1969 κ Στέλιο Κυριακίδη, κ Λάκη Ηλιόπουλο και κ Θόδωρο Τσιλιγκόπουλο (έλειπαν ο κ Σ. Μπουλιώνης και ο κ Γ. Δράζος) και τον τότε Τοπικό Έφορο Προσκόπων Αναλήψεως κ Πέτρο Πανίδη. Ο κ Π. Πανίδης αναφέρθηκε στις πανανθρώπινες αξίες του προσκοπισμού και στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση του προσκοπικού παιχνιδιού, συγχαίροντας όλους όσους πρόσφεραν και προσφέρουν εθελοντικά στην τοπική κοινωνία.

Το επόμενο πάνελ ήταν οι παριστάμενοι παλαιοί Αρχηγοί Συστήματος κ Δ. Μιχαηλίδης, κ Γ. Μακαδασόπουλος κ Γ. Παναγιωτόπουλος και κ Γ. Μαύρος, και έγινε αναφορά και σε όσους επέστρεψαν στον δημιουργό, και δεν ήταν εκεί, αλλά το έργο όλων είναι παρόν … ενώ ο επόμενος Τοπικός Έφορος Καλαμαριάς, κ Χ. Μπάμπουρας, ο οποίος είχε την εποπτεία της Θέρμης μίλησε με τα ποιο καλά λόγια για την προσφορά των βαθμοφόρων της Θέρμης και τις αναμνήσεις του.

Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε με παιχνίδια, ερωταποκρίσεις από την ιστορία του προσκοπισμού της Θέρμης τα τελευταία 50 χρόνια και τραγούδια, ενώ με την λήξη της εκδήλωσης όλοι χάρηκαν τις αναμνήσεις από δράσεις, στο μικρό φωτογραφικό μουσείο, που περιμένει να συμπληρωθεί από όλους, με φωτογραφίες.

Οι παριστάμενο 100 περίπου γονείς, συμπολίτες και παλαιοί πρόσκοποι, με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και τους προσκόπους, χειροκρότησαν τις απονομές αναμνηστικών στους πρωτεργάτες του προσκοπισμού στην Θέρμη τα τελευταία 50 χρόνια, καθ όσον έγινε σαφές ότι ο προσκοπισμός στην Θέρμη (Σέδες) ξεκίνησε το 1926 με τον αείμνηστο Θεόδωρο Λίτσα, διεκόπη το 1962 και επανεκκίνησε το 1969 με τον Γεώργιο Τσιτλακίδη. Από τους παριστάμενους σχηματίστηκε Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων των τελευταίων 50 χρόνων προσφοράς του προσκοπισμού και την προετοιμασία του εορτασμού των 100 χρόνων προσκοπισμού στην Θέρμη το 2026 …

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης στις 5/4/2019 θα συνεισφέρει στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Θέρμης με θέμα «καθαρίζουμε και καλωπίζουμε το πάρκο της γειτονιάς μας», στις 7/4/2019 οργανώνει, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Προσκοπικής δράσης «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις», ημέρα προσφοράς στο ιερό παρεκκλήσι του Αγ. Τρύφωνα. Επίσης στις 14/4/2019 προετοιμάζεται Ανθοεκδήλωση στην Θέρμη, ενώ στις 21/4/2019 οι πρόσκοποι θα κάνουν δράσεις στην θάλασσα στην Βάση των Ναυτοπροσκόπων με θέμα «Πειρατές του Θερμαϊκού» …

IMG_0034 akroatirio IMG_0038 3+DM+PP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.