Δασαρχείο Θεσσαλονίκης: Υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,71 εκ.€.

Δασαρχείο Θεσσαλονίκης: Υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,71 εκ.€.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, ξεκίνησε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, η υλοποίηση των έργων αντιπυρικής προστασίας. Τα έργα εκτείνονται για πρώτη φορά, σε όλη την έκταση της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, ήτοι από την περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας και του Μεσαίου μέχρι το Κ. Σχολάρι και τον Άγ. Αντώνιο, με ιδιαίτερη έμφαση στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας του.

Τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,71εκ.€, αποτελούν μέρος του Εθνικού Προγράμματος προληπτικών καθαρισμών, ANTINERO, συνολικού ύψους 50 εκατ. Ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται από το Υ.Π.ΕΝ, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αποτελούν μέρος του «Σχέδιου Προστασίας Δασών», που έχει ως στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας, όπως αυτές έχουν υποδειχθεί από την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ, με στόχο τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές κατά το έτος 2022. Στην συμβασιοποίηση συμβάλουν το ΤΑΙΠΕΔ και η Γενική Γραμματεία Δασών. Τα έργα έχουν χαρακτήρα πρόληψης και προκαταστολής των δασικών πυρκαγιών και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του Αυγούστου. Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:

  • Εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της βατότητας όλων των δασικών δρόμων και των αντιπυρικών λωρίδων (συνολική έκταση 3.510 στρέμματα),
  • Κατασκευή μικρών τεχνικών έργων σε  επιλεγμένους δασικούς δρόμους της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης,
  • Εργασίες διαχείρισης της  χαμηλής βλάστησης σε επιλεγμένους χώρους δασικής αναψυχής του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης, ενώ θα υλοποιηθεί και  ασφαλή διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομιών, στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης σε 31 δασικά τμήματα οκτώ οικισμών (Φίλυρο, Λητή, Μελισσοχώρι, Μονόλοφος, Πετρωτό, Πεντάλοφος, Μεσημβρία και Μεσαίο), συνολικής έκτασης 3.294 στρεμμάτων, καθώς επίσης και
  • Εφαρμογή  ειδικών μέτρων  πρόληψης – αντιπυρικής προστασίας της μικτής ζώνης δάσους-οικιστικού ιστού, περιμετρικά του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και του Ελαιορέματος (περιοχή Πανόραμα)στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης ως 2.039 στρεμμάτων. Ειδικότερα τα μέτρα πρόληψης – αντιπυρικής προστασίας σε μικτή ζώνη δάσους-πόλης υλοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανέπτυξε ειδική μεθοδολογία για το Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, η οποία έχει εγκριθεί από την επιστημονική δασολογική κοινότητα. Ο στόχος των ειδικών μέτρων είναι η δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας πλάτους 60m, περιμετρικά οικιών, σχολείων ή επιχειρήσεων. Η συνολική  μικτή ζώνη δεν ξεπερνά το 7% της συνολικής έκτασης του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης. Οι επεμβάσεις αυτές δεν επηρεάζουν την τοπική πανίδα, ενώ τα υπολείμματα των επεμβάσεων θα θρυμματιστούν επιτόπου και θα διασκορπιστούν στο δάσος, προκειμένου να διατηρηθούν στο δάσος τα πολύτιμα θρεπτικά υλικά τους.
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.