Δελτίο τύπου απο την Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση για το νερό στο Δρυμό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο ΚΑΠΗ Δρυμού, η εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου, με θέμα «Το νερό, Δημόσιο αγαθό». Με εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις οι εισηγητές, χημικοί μηχανικοί και οι δύο, έδωσαν την επιστημονική και πολιτική διάσταση του θέματος, συνδέοντας τα μεταξύ τους.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, αντιδήμαρχος Θέρμης και μέλος της Γραμματείας του Συντονιστικού φορέων και πολιτών «SOSτε το ΝΕΡΟ» που αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραμείνει το νερό υπό δημόσιο έλεγχο, επειδή είναι δημόσιο αγαθό κοινωνικού χαρακτήρα, που συντηρεί τη ζωή άρα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ.

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ σημείωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την κερδοφόρο εταιρία μέσω ΤΑΥΠΕΔ, σε τιμή που αποσβένεται μέσα σε τρία χρόνια λειτουργίας, ενώ στο Παρίσι, το Βερολίνο, την Βιέννη και σαράντα πόλεις τα τελευταία 10 χρόνια οι επιχειρήσεις νερού, επαναδημοτικοποιούνται κάτω από την πίεση και τον συνεχή αγώνα των πολιτών. Η δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου που μόνο σκοπό έχει το κέρδος, έφερε σ’ αυτές τις πόλεις τεράστια αύξηση της τιμής του νερού, την έλλειψη εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής, την κακή συντήρηση των δικτύων, την εξάντληση των αποθεμάτων μέσω υπερεκμετάλλευσης και πολλές άλλες αρνητικές επιπτώσεις.

Ο Παντελής Κοσμίδης, χημικός μηχανικός μέλος της πρωτοβουλίας Κατοίκων Δρυμού, έκανε αναφορά στο οξύ πρόβλημα του νερού στο Δρυμό. Από τον Ιούνιο του 2007, όπως δείχνουν οι μετρήσεις της Διεύθυνσης Υγιεινής, το νερό είναι ΜΗ ΠΟΣΙΜΟ, και ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΧΡΗΣΗ, ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΝΙΤΡΙΚΩΝ ΙΟΝΤΩΝ. Παρέχεται δε μέσω ενός δικτύου παρωχημένου, αναξιόπιστου, με σωλήνες αμιάντου και σε ποσότητες ανεπαρκείς για τον πληθυσμό.

Ανενημέρωτοι ήταν οι κάτοικοι επί τόσα χρόνια για τις συνέπειες στην υγεία τους. Με ευθύνη και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του τότε Καποδιστριακού Δήμου Μυγδονίας, αλλά και της τωρινής του Καλλικρατικού Δήμου Ωραιοκάστρου. Ενώ είχαν υποχρέωση από τον νόμο να ενημερώσουν τους πολίτες έγκαιρα, η πρώτη επίσημη ανακοίνωση-ενημέρωση έγινε ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2012. Όπως υπογράμμισε ο ομιλητής το όριο των νιτρικών στην Ευρώπη είναι 50mg/lt, στην Αμερική είναι μόλις 10mg/lt. Η τελευταία μέτρηση που έγινε από διάφορα σημεία του οικισμού, στις αρχές του μήνα, έδειξε 70mg/lt.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό που απαιτείται και που θα περιλαμβάνει άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης του Δήμου η εξεύρεση νερού, ακόμη και με την πρόσκαιρη προμήθειά του από την ΕΥΑΘ, χωρίς να συνδεθεί με αυτήν και να αναλάβει το κόστος της διάθεσης καθαρού νερού μέχρι να δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση. Απαιτείται μεταξύ άλλων εδαφολογική μελέτη, μέτρα απονιτρικοποίησης του εδάφους και επιμόρφωση των αγροτών για τον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων.Επίσης σημείωσε ότι η ευρύτατη κατανάλωση εμφιαλωμένου και εμπορεύσιμου νερού, εξαιτίας της μακροχρόνιας έλλειψης του όπως στο Δρυμό ή των συνεχών διακοπών στις περιόδους αιχμής σε άλλες περιοχές του δήμου, αναιρεί την προσβασιμότητα και εμπεδώνει στον πολίτη την αντίληψη ότι το νερό είναι εμπόρευμα δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο αμφισβήτησης του κοινωνικού αγαθού.

Υπογραμμίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του Δρυμού για την άμεση επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης και στηρίζει τις κοινωνικές δράσεις και την αυτοοργάνωση των πολιτών.

Τέλος, τονίστηκε ότι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά και των γενικότερων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται αποφασιστικότητά, συμμετοχή και αγωνιστικότητα από όλους, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που έφερε τόσα δεινά, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και στο Δήμο του Ωραιοκάστρου.

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

20131101-115613.jpg

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.