Διαδικτυακή εκδήλωση από το ΙΜΕΤ  για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης ελληνικών πόλεων

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Διαδικτυακή εκδήλωση από το ΙΜΕΤ  για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης ελληνικών πόλεων

Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 και ώρα 11:00 – 13:15, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), συνδιοργανώνει, σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και τον εθνικό εκπρόσωπο στην Αποστολή “Climate-neutral and smart cities”, διευθυντή του ΙΜΕΤ, Δρ. Ευάγγελο Μπεκιάρη, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:

«Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από την Αποστολή “Climate-neutral and smart cities” του Προγράμματος Πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη».

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη, με στόχο την ενημέρωση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων για την Αποστολή “Climate-neutral and smart cities”.

Το πλαίσιο αυτό θα χρηματοδοτήσει 100 Ευρωπαϊκές πόλεις (τουλάχιστον 1 ανά χώρα) για να καταστούν Καθαρές κι Ευφυείς έως το 2030. Δικαίωμα για χρηματοδότηση έχουν μεγα-πόλεις, αλλά και μικρότερες, καθώς και νησιά και ευρύτερες αστικές περιοχές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έχουν προγραμματιστεί:

– Ομιλίες για το περιεχόμενο και τον σχεδιασμό της Αποστολής, καθώς και την προετοιμασία των ελληνικών πόλεων.

– Συζήτηση «Στρογγυλής Τράπεζας» με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και άλλων φορέων.

Στόχος είναι να αναδειχθούν όλες οι πιθανές παράμετροι ενός ιδιαιτέρως πολυπαραγοντικού θέματος, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πόλεις και να διευκολυνθεί ο απαιτούμενος σχεδιασμός που θα τις οδηγήσει σε πολλές ελληνικές επιτυχείς υποψηφιότητες.

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΝΠΙΔ), που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ – 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, Θέρμη, Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310 498 457 – www.imet.gr

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Ώρα διεξαγωγής: 11:00 – 13:30

Προκαταρκτικό Πρόγραμμα

11:00-11:20 Χαιρετισμοί

Εκπρόσωπος Πολιτικής Ηγεσίας / ΓΓΕΤ

 

Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

 

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

11:20-11:35 Παρουσίαση του Horizon Europe και των Αποστολών (Missions) του προγράμματος

Δρ. Αρτέμιος Κουρτέσης, Head of Sector Strategic Planning, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Έρευνας & Καινοτομίας

11:35-11:50 Παρουσίαση της Αποστολής “CLIMATE-NEUTRAL & SMART CITIES” και του οράματος των 100 καθαρών Ευρωπαϊκών πόλεων έως το 2030

Δρ. Μαρία Βασιλάκου, τέως Αντιδήμαρχος της πόλης της Βιέννης

Μέλος του Mission Board “CLIMATE-NEUTRAL & SMART CITIES”

11:50-12:05 Η πρόσκληση για δημιουργία «Εθνικών Πρωταθλητών» και κινητοποίηση τοπικών κοινωνιών για προετοιμασία φακέλων ελληνικών πόλεων

Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Εθνικός Εκπρόσωπος στην Υπο-Ομάδα εργασίας για την Αποστολή “CLIMATE-NEUTRAL & SMART CITIES”

12:05-12:15 Ρόλος και υπηρεσίες του Εθνικού Σημείου Επαφής στα Προγράμματα Πλαίσιο – Στατιστική ανασκόπηση ελληνικής συμμετοχής στον Ορίζοντα 2020

Χριστιάνα Σιαμπέκου, Επικεφαλής Ομάδας Εθνικών Σημείων Επαφής, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ

12:15-12:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
12:30-13:25 Συζήτηση «Στρογγυλής Τράπεζας»

Συντονισμός: Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

Ομιλητές:

Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Δημήτριος Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, Επικεφαλής R&D Samsung Electronics Ελλάδας, Συνιδρυτής και CEO εταιρίας Innoetics, Εκπρόσωπος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ)

Δρ. Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Δ/ντής Έρευνας Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”

Δρ. Δημήτριος Σερπάνος, Δ/ντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ)/ΑΘΗΝΑ

Εμμανουήλ Πλειώνης, Καθηγητής ΑΠΘ και Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT

Νικόλαος Χατζηαργυρίου, Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Δ/ντής ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Εθνικός Εκπρόσωπος στην  Υπο-Ομάδα εργασίας για την Αποστολή “Climate neutral and smart cities” του Προγράμματος HORIZON EUROPE

Γιώργος Γιαννής, – Καθηγητής ΕΜΠ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Δ/ντής Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής

Δρ. Ιόλη Χριστοπούλου, Δ/ντρια Πολιτικής Green Tank

Δρ. Μαρία Χριστούλα, Διευθύντρια Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

13:25-13:30 Συμπεράσματα
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.