Δολοφονία Γραικού: Α.Γραικός «Γιατί σκότωσες τον πατέρα μου;»

Δολοφονία Γραικού: Α.Γραικός «Γιατί σκότωσες τον πατέρα μου;»

Ο Αρχιμήδης Γραικός πληροφορήθηκε την εξαφάνιση του πατέρα του από τη μητέρα του.

«Παίρναμε συνεχώς τηλέφωνο σε συγγενείς και φίλους για να μάθουμε τι συνέβη. Την επόμενη μέρα είδα τον κατηγορούμενο έξω από το σφαγείο και μας είπε ότι είναι στο πλευρό μας και ότι θα μας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστούμε».

«Όταν ρωτήσαμε τι έγινε εκείνο το απόγευμα και γιατί ο πατέρας μας τον ακολουθούσε με το αυτοκίνητο,  μας απάντησε ότι έφυγαν προς διαφορετική κατεύθυνση. Γνώριζα ότι ο πατέρας μου είχε να λαμβάνει χρήματα από τον κατηγορούμενο. Πήγε στην κτηνοτροφική του μονάδα για να ζητήσει τις προηγούμενες οφειλές», πρόσθεσε.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως έμαθε σε μεταγενέστερο χρόνο ότι ο κατηγορούμενος έκανε παράνομες δουλειές και πως μόλυνε επίτηδες τα ζώα του για να παίρνει επιδοτήσεις.

«Έμαθα ότι εμπλεκόταν στον ξυλοδαρμό ενός φίλου της κόρης του. Υπήρχε η φήμη στο χωριό ότι ήταν τραμπούκος. Τον φοβόντουσαν. Ήταν 120-130 κιλά», ανέφερε.

Η στιγμή που καθήλωσε το ακροατήριο ήταν όταν ο γιος απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο και τον ρώτησε γιατί σκότωσε τον πατέρα του.

Αναβιώνει στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης το θρίλερ της δολοφονίας του 59χρονου κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού που φώτισε το «Τούνελ».

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ο Δ.Δ. 46 χρόνων έμπορος κρεάτων που κατηγορείται ότι σκότωσε και έθαψε το θύμα μαζί με το αυτοκίνητό του.

Στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας απαντώντας σε ερώτηση του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν θέλησε το θάνατο του Γραικού και ότι δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του να τον σκοτώσει.

«Ξεκίνησε ένας καβγάς που προκάλεσε ο ίδιος. Ντρέπομαι που δεν ειδοποίησα την αστυνομία. Ζητώ συγγνώμη», κατέληξε.

Η βασική κατηγορία που τον βαραίνει είναι αυτή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Συνολικά έχουν κληθεί να καταθέσουν δεκατρείς μάρτυρες, μεταξύ των οποίων οι συγγενείς του θύματος, καθώς και αστυνομικοί που βοήθησαν στις έρευνες.

Οι πρώτοι μάρτυρες

Πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ο καθηγητής Γεωφυσικής Γρηγόρης Τσόκας, ο οποίος περιέγραψε πώς εντοπίστηκε θαμμένο το όχημα του θύματος σε χώρο πίσω από την κτηνοτροφική μονάδα του κατηγορούμενου.

Δεύτερος μάρτυρας ένας αστυνομικός ο οποίος αναφέρθηκε στις έρευνες που ακολούθησαν μετά την εξαφάνιση του Γραικού.

«Στον ίδιο χώρο, 15-20 μέτρα από το όχημα βρέθηκε το πτώμα, σε βάθος δύο μέτρων. Ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση αλλά όχι σε πλήρη επειδή το έδαφος ήταν υγρό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αστυνομικός.

«Μέχρι και τη στιγμή που βρήκαμε το όχημα προσπαθούσε να μας παραπλανήσει λέγοντας ότι τον έβαλε ο Γραικός να το θάψει για να φύγει στο εξωτερικό. Σ’ εμάς ο δράστης ισχυρίστηκε ότι μετά από ένα δυνατό χαστούκι που του έδωσε έχασε την ισορροπία του, χτύπησε και πέθανε επί τόπου.»

Η σύζυγος του θύματος αναφερόμενη στην επαφή που είχε με τον κατηγορούμενο τόνισε:

«Μιλήσαμε στο τηλέφωνο μέσα από το Α.Τ. Ωραιοκάστρου. Τον ρώτησα τι έγινε εκείνη την ημέρα και μου απάντησε ‘Τίποτα. Σφάξαμε τα ζώα, όλα καλά και ο Δημήτρης έφυγε.’ Δεν είχα τότε καμία υποψία. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς τον είδα για πρώτη φορά στο ρεπορτάζ της Αγγελικής Νικολούλη στα σφαγεία της Χαλάστρας.»

Για την οικονομική εκκρεμότητα που είχαν για τη σφαγή των ζώων η κα Γραικού κατέθεσε:

«Μου είπε ‘ότι λεφτά χρωστάω στο σύζυγό σας θα τα πάρετε’ και του απάντησα πως ξέρω ακριβώς πόσα χρήματα είναι, 41.000 ευρώ. Ένα χρόνο μετά με ρωτούσε στο τηλέφωνο τι γίνεται με τις έρευνες.»

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.

Φως στο σκοτάδι…

Ο κτηνοτρόφος εξαφανίστηκε οδηγώντας το αγροτικό αυτοκίνητό το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016, όταν επισκέφτηκε για τελευταία φορά το σφαγείο της Χαλάστρας όπου συναντήθηκε με τον έμπορο κρεάτων.

Οι συγγενείς του προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν και για αυτό το λόγο απευθύνθηκαν στο «Φως στο Τούνελ». Η εκπομπή για περισσότερο από δυο χρόνια έψαχνε προς όλες τις κατευθύνσεις καταρρίπτοντας με στοιχεία την εξής εκδοχή που ερευνούσε η αστυνομία:

Ότι ο Δημήτρης Γραικός σκηνοθέτησε την εξαφάνισή του και ότι βρίσκεται σε γειτονική χώρα, πιθανότατα στα Σκόπια.

Η Αγγελική Νικολούλη σε μια επιτόπια έρευνα στη Θεσσαλονίκη, μίλησε με όλους τους μάρτυρες που τον είδαν τελευταίοι, ανάμεσα τους και η σύζυγος του.

Ακολούθησαν με το αυτοκίνητο του δράστη την ίδια διαδρομή την ώρα της εξαφάνισης, βρέθηκε μαζί του στον τόπο που ήταν θαμμένος ο άτυχος κτηνοτρόφος και εντόπισε τις αντιφάσεις του.

Από κει και μετά ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση για να βρεθεί η σορός του Γραικού και για τη σύλληψη του δράστη.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.