Εγκληματική ομάδα εξαπατούσε πολίτες με τη μέθοδο του τροχαίου

Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει αν η σπείρα σχετίζεται με τηλεφωνήματα που γίνονται αυτές τις μέρες σε Ωραιόκαστρο και Σταυρούπολη.

Για την υπόθεση, συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία 52χρονη ημεδαπή, μέλος συμμορίας, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απατών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση καθώς και κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων.

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επιπρόσθετα μία 26χρονη υπήκοο Βουλγαρίας και ακόμη τρεις συνεργούς τους – μέλη της εγκληματικής ομάδας (δύο άνδρες και μία γυναίκα), τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες ηλικιωμένων κυρίως ατόμων και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι στενός συγγενής τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό, ζητούσαν την καταβολή χρηματικών ποσών, προκειμένου να συμβάλουν στην απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.

Όπως προέκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, η 52χρονη συλληφθείσα από κοινού με την 26χρονη συνεργό της είχαν αναλάβει το ρόλο των παραληπτών των χρημάτων («εισπρακτόρων») από τα θύματα ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης – στρατολόγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.

Με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, εξαπάτησαν την 18-03-2016 και την 26-04-2016, δύο ηλικιωμένους σε χωριά του Βόλου και της Άρτας, αποσπώντας τα χρηματικά ποσά των (3.650) και (32.000) ευρώ αντίστοιχα ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν κατά το το ίδιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον άλλους είκοσι εννέα (29) πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας και όχι μόνο, αξιώνοντας ποσά που ξεπερνούν τις (500.000) ευρώ.

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και κατάστημα της 52χρονης συλληφθείσας στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

·σαράντα εννέα (49) πλαστά χαρτονομίσματα των (20) ευρώ
·το χρηματικό ποσό των (2.615) ευρώ
·τέσσερα κινητά τηλέφωνα
·χειρόγραφες σημειώσεις και αποδείξεις καθώς και δύο σφραγίδες.

Επιπλέον, κατασχέθηκε ένα όχημα ιδιοκτησίας της 52χρονης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διάπραξης των αδικημάτων και διαφυγής.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να ταυτοποιηθούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να διερευνηθεί η εμπλοκή τους σε άλλες παρόμοιες πράξεις σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.