Αρχική ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ TOP NEWS Ελλάδα: Νέα Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο & Αιγαίο – Απαγόρευση Μηχανότρατας

Ελλάδα: Νέα Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο & Αιγαίο – Απαγόρευση Μηχανότρατας

Ελλάδα: Νέα Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο & Αιγαίο – Απαγόρευση Μηχανότρατας

Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, ένα στο Ιόνιο και ένα στις Νότιες Κυκλάδες (Αιγαίο), τα οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο της προστασίας του των χωρικών της υδάτων έως το , πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Τα πάρκα αυτά θα λειτουργήσουν ως «καταφύγια ζωής» και, το πιο σημαντικό, θα απαγορευτεί σε αυτά η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, η συνολική έκταση των δύο νέων πάρκων υπερβαίνει τις αρχικές δεσμεύσεις, προσεγγίζοντας τα τ.χλμ., επιτυγχάνοντας την προστασία άνω του των χωρικών υδάτων της χώρας.

Τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα είναι δίκτυα διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών, προσφέροντας ολιστική οικολογική, διοικητική και κοινωνικοοικονομική προσέγγιση. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και αποκατάσταση των οικοτόπων, καθώς και η προώθηση της ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι χάρτες των δύο νέων θαλάσσιων πάρκων τίθενται σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα έως τις Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι πολίτες και οι φορείς να υποβάλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους, τα οποία θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωσή τους. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να θεσμοθετήσει και νέα Θαλάσσια Πάρκα σε άλλες περιοχές του Αιγαίου στο μέλλον.

vendo
oraiokastro 24 Η ενημέρωση δεν έχει ώρα