Ενδείξεις ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται από την Όμικρον – Τι δείχνουν τα στοιχεία από το Ισραήλ (video)

Ενδείξεις ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται από την Όμικρον – Τι δείχνουν τα στοιχεία από το Ισραήλ (video)

Εξαιρετικά καλή και ελπιδοφόρο εξέλιξη την εκτίναξη των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου από χθες το απόγευμα που άνοιξε η πλατφόρμα, την χαρακτήρισε ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Νέα ματιά”. Όσον αφορά στην κάλυψη έναντι της νέας μετάλλαξης Όμικρον από τα υπάρχοντα εμβόλια, που όπως παραδέχτηκε θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα σημείωσε πως “Έχουμε αρχικές ελπιδοφόρες ενδείξεις από το Ισραήλ , με εργαστηριακές τεχνικές με ψευδοϊούς, όπου έχουν δει ότι ο ορός από πλήρως εμβολιασμένους με την τρίτη δόση έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τον ψευδοϊό που μοιάζει πάρα πολύ με το στέλεχος Όμικρον, με αποτελεσματικότητα μάλιστα 90%. Γεγονός που  επιβεβαίωσε και η Παναγιώτα Πέτρου νευρολόγος στο νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ. “Υπάρχει η εκτίμηση στη χώρα ότι οι εμβολισμένοι με την τρίτη δόση θα νοσήσουν πιο ήπια εάν προσβληθούν από την μετάλλαξη Όμικρον” σημείωσε.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Γραβάνης “Ξέρουμε και περιμένουμε να συμβεί και με το στέλεχος Όμικρον ότι τα εμβόλια δεν θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Θα χάσουν κάποια από την αποτελεσματικότητα αλλά δεν θα είναι ικανή να αδρανοποιήσει τα εμβόλια και για το στέλεχος Όμικρον”.  Αυτό θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες που θα έχουμε περισσότερα στοιχεία, διευκρίνισε. Όσον αφορά στην αλλαγή πλατφόρμας εμβολίου στην τρίτη δόση ήταν σαφής “Η ανοσοποίηση όταν αλλάζεις πλατφόρμα εμβολίου στην τρίτη δόση, είναι πολύ πιο δυνατή από το να μην αλλάζεις

Όπως διευκρίνισε η κα Πέτρου το Ισραήλ με τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έως χθες και τα 30 ύποπτα, έχει κλείσει τα σύνορά του για τους ξένους, όχι για του Ισραηλινούς που ταξιδεύουν πάρα πολύ , εκτός από τις χώρες που θεωρούνται “κόκκινες”, όπως αυτές της Αφρικής. Για όσους όμως είναι ήδη εκεί τους επιτρέπεται να επιστρέψουν, υποχρεούνται μόνο σε καραντίνα τεσσάρων ημερών.

Το 65% των πολιτών στο Ισραήλ έχει κάνει τρίτη δόση και θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, ενημέρωσε και ανέφερε πως “Αυτό που εκτιμούν στο Ισραήλ είναι ότι ναι μεν υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον αλλά οι εμβολισμένοι θα νοσήσουν πιο ήπια. Στο Ισραήλ μπορεί να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω Covid” λόγω και της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σημείωσε.

“Όπως φαίνεται υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον” είπε στην εκπομπή και ο Βασίλης Καραβασίλης, Παθολόγος, επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας του νοσοκομείου University College” και όσον αφορά στην Βρετανία σημείωσε πως “Έχουν ανιχνευτεί 22 περιστατικά με τη μετάλλαξη Όμικρον και εάν προσθέσουμε και τα 10 περιστατικά της Σκωτίας φτάνουμε στα 32. Είχαμε επιστρέψει στην απόλυτη κανονικότητα αλλά αναγκαστικά λόγω αύξησης κρουσμάτων, επανήλθε η μάσκα στα ΜΜΜ με πολύ αυστηρά πρόστιμα μάλιστα”.

ΕΡΤ
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.