Εργασία και στέγη για τους πρόσφυγες-μετανάστες

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι σχεδόν 59.000 (58.452) εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ελλάδα να έχουν δικαιώματα παιδείας, εργασίας, στέγασης και υγείας ανακοίνωσε σήμερα ο Γιάννης Μουζάλας.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων στους καταυλισμούς προχωρούν, ενώ πρόσθεσε ότι θα αλλάξουμε το καθεστώς και θα δώσουμε και δικαίωμα εργασίας σε αυτούς τους ανθρώπους.

Κάνοντας απολογισμό για τη διαδικασία προκαταγραφής των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια ο κ. Μουζάλας είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα θα υλοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός παραδέχθηκε δε ότι υπάρχει ένα κενό περίπου 4.000 ανθρώπων, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν ξέρουμε πού ακριβώς είναι»!

Επιχειρώντας να εξηγήσει το κενό αυτό ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι αυτοί οι μετανάστες δεν θέλουν να καταγράφουν γιατί νομίζουν ότι θα εγκλωβιστούν εδώ και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορούν να φύγουν.

Όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή την προκαταγραφή βάσει των στοιχείων που παρουσίασε για το διάστημα 9 Ιουνίου-30 Ιουλίου:

– έχουν προκαταγραφεί 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες

– από αυτούς το 57% είναι άνδρες και το 43% είναι γυναίκες

– υπάρχουν επίσης 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στους καταυλισμούς

– σχεδόν μια στις δύο οικογένειες (το 48%) των οικογενειών που συμμετείχαν στην προκαταγραφή έχουν από δύο παιδιά και πάνω

Αναφορικά με το δικαίωμα στην εργασία ο κ. Μουζαλας διευκρίνισε ότι, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να εργαστούν. «Αυτό θα το αλλάξουμε» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι θα το φροντίσουμε να μην γκετοποιηθούν.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου αυξήθηκαν το 2016 τα αιτήματα ασύλου κατά 264% σε σχέση με το 2015.

Με αφορμή αυτό ο κ. Μουζάλας άφησε αιχμές για χώρες της ΕΕ, που δεν δέχονται πρόσφυγες την Ελλάδα, παρά τη συμφωνία. Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας συμπλήρωσε ότι υπάρχει κενό στην μετεγκατάσταση, καθώς, όπως επισήμανε, «έχουμε έναν αριθμό 7.000 έτοιμο προς μετεγκατάσταση και δεν έχουμε χώρες να τους δεχτούν». «Τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε διπλωματική περιοδεία για αυτό το θέμα» ανακοίνωσε ο υπουργός.
μουζαλας

πηγή

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.