“Εστία λύσσας η Νεοχωρούδα”. Ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την επίθεση λυσσασμένου σκύλου στο Ωραιόκαστρο

Aνακοίνωση για την επίθεση του σκύλου που είχε προσβληθεί από λύσσα  στο Ωραιόκαστρο εξέδωσε η διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης. Η υπηρεσία …εφιστά την προσοχή των κατοίκων όλης της περιοχής ευθύνης της και τονίζει:

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου του 2014 το εργαστήριο αναφοράς λύσσας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων μας γνωστοποίησε την επιβεβαίωση λύσσας σε δείγματα από 4 κόκκινες αλεπούδες που απέστειλε το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσσαλονίκης για εξέταση.

Επιπλέον, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 μας γνωστοποιήθηκε από το ίδιο εργαστήριο η επιβεβαίωση λύσσας σε ένα ακόμα δείγμα αδέσποτου σκύλου που ανεβρέθηκε στην περιοχή Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Έτσι, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων λύσσας στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανέρχεται πλέον στα δέκα (10), ενώ για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται λύσσα σε κατοικίδιο σαρκοφάγο (σκύλος) στην περιοχή.

Οι εστίες εμφάνισης της λύσσας, όσον αφορά στην κόκκινη, αλεπού εντοπίστηκαν στις περιοχές Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, Ευαγγελισμός και Βασιλούδι του Δήμου Λαγκαδά και Μόδι του Δήμου Βόλβης. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους.

Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.

Προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού, πρέπει να εφαρμόζονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παρακάτω μέτρα σε ακτίνα 50km από την εστία.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων, ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και στους κυνηγετικούς σκύλους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.

Οποιαδήποτε μετακίνηση παραγωγικών ζώων θα γίνεται κατόπιν έγκρισης της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Οι μετακινήσεις των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών από και προς την ζώνη 50km γύρω από την εστία της λύσσας, επιτρέπονται μόνον εφόσον τα ζώα είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας πριν τη μετακίνησή τους.

Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους.

Το ίδιο και στην περίπτωση που εντοπιστούν άγρια ή κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά, συμβατή με τη λύσσα.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.