Η αντιπολίτευση του Δήμου Ωραιοκάστρου κάθετα αντίθετη στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ

Το oraiokastro24 ζήτησε την τοποθέτηση όλων των επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Ωραιοκάστρου για την  έγκριση καύσης απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού στο Τιτάν.

Κάθετα αντίθετη η αντιπολίτευση του Δήμου Ωραιοκάστρου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι αναμένουν έστω την ύστατη στιγμή την αντίδραση του Δημάρχου απέναντι στην υποβάθμιση της περιοχής και του κινδύνου της ανθρώπινης υγείας όπως και τον συντονισμό με τους όμορους θιγμένους Δήμους.

Σας παραθέτουμε τις τοποθετήσεις δυο εξ αυτών όπως ακριβώς μας στάλθηκαν : 

Με   απογοήτευση ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί με την υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/51273/1102/06.8.2019 απόφαση ανανέωσης – αναδιατύπωσης της υπ’ αρ. 118946/03-10-2006 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της μονάδας παραγωγής τσιμέντων της εταιρείας «Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ» για την προσθήκη εναλλακτικού καυσίμου SRF.

Δυστυχώς οι φόβοι που είχαμε διατυπώσει εισάγοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29.10.2019 ψήφισμα, το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτό από όλες τις παρατάξεις, με θέμα «κατά της  προοπτικής καύσης απορριμμάτων RDF – SRF στο ΤΙΤΑΝ», τελικά επιβεβαιώθηκαν. Με την τροποποίηση της ανωτέρω ΑΕΠΟ δίνεται το πράσινο φώς να καίγονται τουλάχιστον 500 τόνοι ετησίως «σκουπίδια SRF – RDF» στο καμίνι του ΤΙΤΑΝ. Η ουσιαστική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας σε επίπεδο υγείας, περιβάλλοντος και οικονομικό θα είναι άμεση και ραγδαία.

Είναι ανεπίτρεπτο  , ειδικά σ αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε και όλοι προσπαθούμε με οποιοδήποτε κόστος να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό του Κορονοϊού, να κοινοποιούνται τέτοιου είδες αποφάσεις καθώς η υλοποίηση τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Έγκαιρα ως Δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΑ προβάλαμε δημοσίως και έντονα την επικίνδυνη για τον δήμο μας προοπτική και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις αντίδρασης κατά αυτής της εξέλιξης, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο προτεινόμενο εκ μέρους μας ψήφισμα. Αντίθετα η σημερινή Διοίκηση δεν έπραξε τιποτα για την υλοποίηση των δράσεων ανάσχεσης, παρόλο που «συμφώνησε» θεωρητικώς αλλά το πέταξε στις « καλένδες.»    Ειδικότερα προτείναμε :

1.Να πάρουμε όλα τα μέτρα, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες, ενάντια στο ενδεχόμενο καύσης αποριμματογενών αποβλήτων RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
2. Να δημοσιεύσουμε ανακοίνωση που να δείχνει την αντίδρασή μας στην απόφαση-γνωμοδότηση της Επιτροπής για πιθανή μεταφορά της καύσης από τη ΜΕΑ Αν.Τομέα, στα Δυτικά και στο ΤΙΤΑΝ και να δηλώνεται η εναντίωση στην καύση απορριμμάτων RDF, SRF και εναλλακτικών καυσίμων. Η ανακοίνωση να γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους συλλόγους και φορείς του δήμου.
3. Να κάνουμε ένσταση-προσφυγή και να ασκηθεί κάθε ένδικο βοήθημα κατά της γνωμοδότησης και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, για να ακυρωθεί η απόφαση της τροποποίησης της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα.
4. Να ζητήσει την έγγραφη συμπαράσταση και των υπολοίπων φορέων και ΔΣ των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς και της εκκλησίας στην ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ και να βγει κοινό δελτίο τύπου.
5. Να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση στον κοινό αγώνα που πρέπει να κάνουν Δήμοι και Δημότες ενάντια στην καύση RDF-SRF.

Καλούμε τον Δήμαρχο έστω την ύστατη στιγμή να κινητοποιήσει τις νομικές και πραγματικές δυνατότητες αντίδρασης που διαθέτουμε ως Δήμος και να υλοποιήσει το ομοφώνως αποδεχθέν από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα μας.

Δηλώνουμε παρών σε κάθε ενέργεια ενάντια στην υποβάθμιση του τόπου και της ζωής μας.

                                                                                    Παντελής Σκαρλάτος

 

 

 

 

 


 

Η θέση της παράταξης μας εξακολουθεί να είναι αυτή που εκφράστηκε και στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή είμαστε ενάντια στην καύση απορριμμάτων από τον Τιτάνα αφού πιστεύουμε ότι οι εκπεμπόμενοι ρύποι (στην οποία τους μορφή και σύσταση) θα επιβαρύνουν δραματικά την υγεία όλων των πολιτών που διαμένουν στην περιοχή.
Γι αυτό καλούμε όλους τους πολίτες αλλά και τους δημάρχους των γειτονικών δήμων (Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου αλλά και Λαγκαδά) να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους κόντρα στην απαράδεκτη τακτική του υπουργείου ανάπτυξης και περιβάλλοντος να περάσει εν κρυπτω και εν μια νυκτί την αδειοδότηση της καύσης των απορριμμάτων από τον Τιτάνα, εκμεταλευόμενη τις συνθήκες έκτακτων αναγκών που επικρατούν στη χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Γρηγόρης Εδιρνέλης 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.