Η απάντηση της Αθήνας στον τουρκικό «εκνευρισμό» με φόντο την ελληνογαλλική συμφωνία

Η απάντηση της Αθήνας στον τουρκικό «εκνευρισμό» με φόντο την ελληνογαλλική συμφωνία

Με τρεις ημέρες καθυστέρηση, η Τουρκία αντέδρασε σε υψηλούς τόνους και με αβάσιμους ισχυρισμούς στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Ωστόσο, από τη Σάμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε το δικό του μήνυμα. «Και βέβαια κι εμείς φροντίζουμε, όπως βλέπετε, έτσι ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις διαρκώς να εκσυγχρονίζονται, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις πιθανές προκλήσεις» είπε.

Δια στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτζ, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας ως προς τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Αποτελεί κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ» λέει χαρακτηριστικά.

«Στο πλαίσιο αυτό, των αμυντικών προτεραιοτήτων των συμφωνιών, θα ήθελα να πω πως οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απαράδεκτες. Αν η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες, διαλαμβάνει τον εαυτό της ως εν δυνάμει επιτιθέμενο» ήταν η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Πρόκειται για μία διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία έχει σαφή αναφορά στην ιδιότητα μέλους στην Ε.Ε. όπως και στο ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων» σημειώνουν από το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητεί δύο διορθώσεις στο κείμενο της Αμυντικής Συμφωνίας, προκειμένου να την υπερψηφίσει το κόμμα του στη Βουλή.

«Εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ».

Πιστός στο δόγμα των ρητορικών εξάρσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί, κάνοντας και πάλι αναφορά σε Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

«Προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, υποστηρίξαμε τα βήματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας για λύση δύο κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε τέτοια σημαντικά βήματα όπως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και θα συνεχίσουμε να κάνουμε» λέει ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η αναθεωρητική, αποσταθεροποιητική και παραβατική στάση της Τουρκίας απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνησή μας» τονίζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πάντως, από το πρωί καταγράφονται κύματα παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Εν μέσω αυτού του κλίματος, ανακοινώθηκε ότι ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Υποχρέωσή μας η φύλαξη των συνόρων χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο ζωές»

Στην υποχρέωση φύλαξης των συνόρων χωρίς να εκτίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από τη Σάμο, επισημαίνοντας τη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή μεταναστών αλλά και τον χώρο του πρώην ΚΥΤ, στη Σάμο.

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής. Η Ελλάδα έχει σύνορα στη θάλασσα και στη στεριά. Η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και στη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», είπε ο πρωθυπουργός.

Η νέα δομή (ΚΕΔ Σάμου) έχει έκταση περίπου 200 στρέμματα, ενώ σε αυτήν μπορούν να φιλοξενηθούν 3.000 άτομα. Στις υποδομές της, περιλαμβάνονται: γήπεδα, παιδικές χαρές, χώροι για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, αίθουσα υπολογιστών, δίκτυο wi-fi, χώροι καταστημάτων, κοινόχρηστα πλυντήρια και κουζίνες. Περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας (για την τοπική κοινωνία) έχουν προβλεφθεί.

«Απεμπλέκουμε τα νησιά μας από το Μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά ως χώρα τις λανθασμένες επιλογές του 2015» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Το σημερινό γεγονός της επίσκεψης σας, του κλεισίματος του ΚΥΤ της ντροπής είναι αποτέλεσμα ξεκάθαρης πολιτικής και συντονισμένων προσπαθειών όλων» δήλωσε ο δήμαρχος της ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

«Το ΚΥΤ της ντροπής δεν έκλεισε, απλά μεταφέρθηκε λίγα χιλιόμετρα παραπέρα» σημειώνει το ΚΚΕ Σάμου σε ανακοίνωσή του.

«Από ντροπή σε ντροπή κινείται η προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, τόσο της χώρας μας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου το Μέρα25, Μιχάλης Κριθαρίδης. 

Θερμό μήνυμα Μακρόν προς Αναστασιάδη

Νέα κίνηση στήριξης των ελληνικών θέσεων και της Κύπρου πραγματοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Νίκο Αναστασιάδη για την επέτειο Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του, ο Γάλλος πρόεδρος τονίζει πως προσβλέπει σε ενδυνάμωση της σχέσης εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Γαλλία παραμένει βαθιά προσηλωμένη στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βρει μια συνολική, μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος εντός του πλαισίου που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Έθνη» σημειώνει ο Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιανουάριο του 2022 και σε αυτό στέκεται και ο Εμανουέλ Μακρόν στην επιστολή του.

Η Τουρκία απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

«Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα θα προτιμούσε μια αφοπλισμένη Ελλάδα αλλα να φθάνει στο σημειο να κατηγορεί την Ελλάδα για εξοπλισμούς, η χώρα η οποια επενδύει ότι έχει και δεν έχει στην πολεμική βιομηχανία της, που θα προσθέσει 24 νεα πλοία στον στόλο της την επόμενη διετία, που αγοράζει S400 οι οποίοι μάλλον στρέφονται εναντιον συμμάχων, που δημιουργεί βαση drones στην κατεχομένη Κυπρο, στρεφομένη εναντιον των χωρών της περιοχής, μαλλον είναι αστείο», σχολίασε ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης στο κεντρικό δελτίο. (*η ανάλυση στο βίντεο παραπάνω)

ertnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.