Η απάντηση της φιλοζωικής για τη μηνυτήρια αναφορά στο Ωραιόκαστρο

Σχετικά με την συνέντευξη που παραχώρησε η κυρία Μαρία Ιακωβακη, στην δημοσιογράφο (κα Μαρίνα Γεωργιαδου) για την εφημερίδα oraiokastro24 , η φιλοζωικη Ωραιοκάστρου επιθυμεί να δώσει μερικές διευκρινήσεις στους πολίτες προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης. Κανένα μέλος της φιλοζωικης ουδέποτε

–  απείλησε κανέναν

– δεν έκανε επίθεση (πόσο μάλλον “απίστευτη”) σε κανεναν

– ούτε προσπάθησε να λύσει τις όποιες διάφορες (σχετικά με την κακοποίηση, παραμεληση, εγκατάλειψη, επίθεση… Κλπ.) αλλά χρησιμοποίησε για την διευθέτηση των προβλημάτων, αποκλειστικά την δικαστική (νόμιμη) οδό.

Συνεπακολουθα, χρειάζεται να γνωρίζεις τη  συγκεκριμένη νομοθεσία που ορίζει αυτά που πρέπει να γίνουν για τα αδέσποτα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 αναφέρει: «10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

Η νομοθεσία περιλαμβάνει τους Νόμους 4039/12 και 4235/14, καθώς  και την  Εγκύκλιο Του Αρείου Πάγου 1/13/1631/8.4.13 που έχει σταλεί σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας, σύμφωνα με την οποία η  κακοποίηση,

κακομεταχείριση ή και θανάτωση ζώου αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα και η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να κινηθεί, μετά από καταγγελία.  Επίσης καταγγελία μπορεί να γίνει και στην αρμόδια Εισαγγελία.

Η σίτιση των ζώων που κάνουν οι «κυρίες» της Φιλοζωικής  δεν απαγορεύεται και ούτε  σημαίνει ότι τα ζώα ανήκουν σε αυτές/ον που τα ταΐζει. Κι ούτε αυτοί  έχουν  την ευθύνη για τις αντιδράσεις των ζώων.

Η σίτιση λοιπόν και τα πότισμα των αδέσποτων ζώων είναι υποχρέωση των ανθρώπων και δικαίωμα αυτών των πλασμάτων. Όλοι όσοι αγαπάμε τα ζώα οφείλουμε να τοποθετούμε έξω από τα σπίτια ή τα μαγαζιά ή σε δημόσιους χώρους δοχεία νερού και φαγητού. Αυτό κάνουν και οι περισσότεροι επαγγελματίες στον πιο κεντρικό δρόμο του Ωραιόκαστρου, τη Λ. Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα τον πολιτισμό και την  αρμονική συνύπαρξη των αδέσποτων με την αγορά κι με όλους  τους ανθρώπους που κινούνται σε αυτήν.

Αυτό πρέπει να γίνεται σε όλους τους δρόμους του Δήμου, από το Δήμο σε συνεργασία με τους φιλόζωους και τη Φιλοζωική.

Και το έργο της Φιλοζωικης σίγουρα δεν περιοριζεται σε μερικές κυρίες που ταΐζουν τα αδέσποτα, όπως σχεδόν απαξιωτικά ειπώθηκε από την κυρία Ιακωβακη. Η Φιλοζωικη βρίσκεται μπροστά σε κάθε περιπτωση χτυπημένου, αρρώστου ζώου που πρεπει να μεταφερθει άμεσα σε γιατρό, γιατί ο συνεργαζόμενος περισυλλεκτης του Δήμου δεν είναι σχεδόν ποτε διαθέσιμος , σε ζώα που πρεπει να πανε για στείρωση και μετά να βρεθεί φιλοξενία και βέβαια στην ευρεση πανω απο 100 υπευθύνων υιοθεσιών που έχουν γίνει τα τελευταία δυο χρόνια.

Και βέβαια είναι απαραιτητο, απο τον Δήμο, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στειρώσεων, περίθαλψης, υιοθεσιών  και τσιπαρίσματος, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ένα Δήμο χωρίς αδέσποτα και η Φιλοζωικη χρησιμοποιει όλα τα διαθέσιμα μέσα, για την επιτευξη αυτου του στόχου. Μέχρι τότε αρμονική συμβίωση. Αυτή είναι η λύση, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Όλα τα άλλα που λέγονται ανεύθυνα σε διάφορες συνεντεύξεις, όχι μόνο δεν βοηθάνε, αλλά συσκοτίζουν το πρόβλημα και μας κάνουν να θυμόμαστε τους στίχους

..»Ο σκύλος με τον άγγελο

ζητάν νερό να πιούν

(μα οι άνθρωποι –ως συνήθως– αδιαφορούν)

Βγάζει ο άγγελος φτερά

το σκύλο αγκαλιάζει

Έφτασε η ώρα που η γη

μόνο σιωπή μοιράζει

Ο σκύλος απογοητεύεται:

συνέχεια κλαψουρίζει

Ο άγγελος τα δάκρυα μαζεύει: τον ποτίζει”

Και κατι τελευταίο: Κυρία Ιακωβακη, εσείς που είστε φιλόζωη, έχετε πολιτικο λογο και γνωριμίες γιατί δεν έρχεστε να μας βοηθήσετε να διεκδικήσουμε καλυτερα όσα δικαιουνται τ’ αδέσποτα από τον Δήμο μας. Βοηθήστε μας, μην μας κρίνετε από μακρυά.

ΔΣ Φίλοι ζώων Ωραιοκάστρου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.