Η ποντιακή διατροφή ως ένα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο

Η ποντιακή διατροφή ως ένα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο

Σε μια οικοτεχνία τιμούν την ποντιακή παράδοση, παράγοντας ποντιακά προϊόντα, με τις αρχές, όμως, κυκλικής οικονομίας.

Ο ποντιακής καταγωγής, Θεόφιλος Γεωργιάδης, παρασκευάζει είκοσι χρόνια τώρα χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα της χαμένης του πατρίδας.

Εργάζεται αθόρυβα στο τυροκομείο του μαζί με τη σύζυγό του, στο αγρόκτημά του στη Βάθη. Και επιμένει ποντιακά και παραδοσιακά, έχει επιλέξει όπως μας είπε να ζει ήρεμα, διπλά στη φύση κάνοντας αυτό που αγαπά, αναδεικνύοντας τον Πόντο.

Από το 1986 διατηρεί αυτόν τον χώρο και δεν θα τον άλλαξε, μας είπε, με τίποτα στον κόσμο. Έχει πολλά ζώα, τα άλογα του όμως είναι η αδυναμία του, τον ελευθερώνουν, τον ταξιδεύουν, καθώς τα ιππεύει…

Την ημέρα αυτή, ο κύριος Θεόφιλος έφτιαξε πίτα με περέκ, κάτι γρήγορο, που έφτιαχνε η μητέρα του στην καθημερινότητα, με όχι απλώς αγάπη αλλά λατρεία όπως είπε. Λατρεία για το ότι του θυμίζει τον τόπο του.

Μέλημά του να μην χαθεί η ιστορία του τόπου του, να μη χαθεί αυτός ο διατροφικός πλούτος που είναι μέρος της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Ο Αντώνης Μαυρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας φιλοξενήθηκε μέσω Skype στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3“.

 

ertnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.