Η φιλία είναι και αυτή ενός είδους έρωτας

Η φιλία είναι και αυτή ενός είδους έρωτας

Η φιλία είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει τη μοναχικότητά του και να χτίσει μια σχέση αμοιβαίας αγάπης με άλλους ανθρώπους. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως πλατωνική αγάπη, μιας και από εκείνη απουσιάζει η ερωτική πράξη και η σεξουαλικότητα.

Η φιλία όμως, ακόμα και αν παραμείνει σε πλατωνικό πλαίσιο, δεν μπορεί να θεωρηθεί έρωτας; Η φιλία είναι ένα δυνατό συναίσθημα, έντονα μυθοποιημένο, απαραίτητο για τον άνθρωπο και την υγιή συναισθηματική του ανάπτυξη. Έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι που έχουν στέρεες φιλίες είναι πιο χαρούμενοι, πιο αισιόδοξοι και έχουν μεγαλύτερη πίστη πως μπορούν να αντέξουν τις δυσκολίες της ζωής.

Η φιλία δεν υστερεί σε δύναμη από τον έρωτα. Εμπεριέχει μέσα της  τη σαγήνη και το θαυμασμό προς το άλλο πρόσωπο, όπως υπάρχει και στον έρωτα. Στη φιλία υπάρχει εξίσου και η ζήλια, με την έννοια του να θέλεις να αισθάνεσαι πως ο άλλος σε υπολογίζει και σε αγαπάει. Πράγματι, εμφανίζεται η ζήλια, όταν αισθάνεσαι πως ο φίλος/φίλη σου προτιμάει περισσότερο άλλα πρόσωπα, ενώ εσύ  λαχταράς να αισθάνεσαι το ενδιαφέρον των φίλων σου.

Η φιλία είναι δυνατή, επειδή σε αντίθεση με το ερωτικό στοιχείο το οποίο στερείται λογικής, βασίζεται στην εκτίμηση του χαρακτήρα του άλλου και στο πόσο τον θεωρούμε αξιόλογο. Δεν είναι, λοιπόν, δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι συγχωρούν προδοσίες συντρόφων, αλλά όχι φίλων.

Η φιλία είναι ένας μαγικός δεσμός, όταν είναι αληθινή, ένα σπουδαίο δώρο ζωής και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου, όταν είναι αληθινή. Ας τη ζήσουμε με ολόψυχη αφοσίωση!

 

yourearticles.com
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.