Θεοδωρίδου: Τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων

Θεοδωρίδου: Τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων

Σε όσους νόσησαν με κορονοϊό συστήνεται η χορήγηση μετά τη νόσηση μιας δόσης εμβολίου, τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι όσοι έχουν νοσήσει και δεν έχουν στη συνέχεια εμβολιαστεί σύμφωνα με μελέτες, διατρέχουν κίνδυνο 2,5 φορές μεγαλύτερο νόσησης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες. «Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι αποτελεσματικότερη από τη φυσική ανοσία» τόνισε η  κα Θεοδωρίδου. Επιπλέον όσον αφορά στα παιδιά που νοσούν με Covid-19 επισήμανε ότι αποτελούν “ρεζερβουάρ” που ευνοεί τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μεταδίδουν τη νόσο ανεξάρτητα της φάσης της λοίμωξης στην οποία βρίσκονται.

Όσον αφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, μπορεί να χορηγηθεί δεύτερη δόση μετά από δύο μήνες σε άτομα άνω των 18 ετών. Η απόφαση αυτή είναι προς έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το εν λόγω εμβόλιο προσφέρει αποτελεσματικότητα 90% με τη δεύτερη δόση, σε σχέση με το 70% που πρόσφερε με την πρώτη δόση.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε σε παιδιά και εφήβους  στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, με έλεγχο μοριακό και καλλιέργειες ιών, από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού τους συστήματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όπως ενημέρωσε ο ιός που βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις είναι ζωντανός ιός και μεταδίδει τη λοίμωξη. Το ιικό φορτίο, είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών και ανεξάρτητα της φάσης της λοίμωξης στην οποία βρίσκονται ( εάν είναι στο νοσοκομείο ή εάν είναι ασυμπτωματικά)

Αυτό υπογραμμίζει, τόνισε η κα Θεοδωρίδου, ότι και τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλεόν αποτελούν ένα “ρεζερβουάρ’ που ευνοεί τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων.

Συνέστησε τον εμβολιασμό παιδιών που μπορούν να εμβολιαστούν και ενηλίκων με το εμβόλιο κατά της Covid-19, καθώς και εμβολιασμό παιδιών ευάλωτων και ενηλίκων με το εμβόλιο της γρίπης

Επιπλέον επισήμανε για μια ακόμη φορά πως η χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου προσφέρει προστασία στους άνω των 60 ετών και στους ευάλωτους.

Αναφέρθηκε εκτενώς και στα mRNA εμβόλια «Τα εμβόλια είχαν αρχικά μεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους, βαθμιαία υπήρξαν βελτιώσεις και σε αυτόν τον τομέα. Η μέχρι τώρα εμπειρία καταδεικνύει τα mRNA εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας», σημείωσε.

ertnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.