Θεσσαλονίκη: Ενέργεια σε νοικοκυριά από την ερυθρά παλίρροια και τα κύματα στον Θερμαϊκό

Θεσσαλονίκη: Ενέργεια σε νοικοκυριά από την ερυθρά παλίρροια και τα κύματα στον Θερμαϊκό

Θα μπορούσε το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, που εμφανίζεται συχνά τα τελευταία χρόνια στον Θερμαϊκό Κόλπο, να εξασφαλίσει καθαρή ενέργεια σε εκατοντάδες νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης; Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την κυματική ενέργεια στον Κόλπο της πόλης;

Σε αυτά καίρια ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις και μάλιστα δίνονται από δύο πιλοτικά έργα γαλάζιας ενέργειας τα οποία εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος MAESTRALE. Τα δύο πρότζεκτ αφορούν την αξιοποίηση της θαλάσσιας βιομάζας (marine biomass) και της κυματικής ενέργειας (wave energy) στον Θερμαϊκό.

Η Δρ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός και συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας του MAESTRALE του ΑΠΘ Αγγελική Φωτιάδου εξηγεί στη Greenagenda.gr πώς θα μπορούσε να παράγεται καθαρή ενέργεια και να μειωθεί η περιεκτικότητα των υδάτων του Θερμαϊκού σε θρεπτικά στοιχεία, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου του ευτροφισμού εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών, βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων που προκαλούν την υπερανάπτυξη φυτοπλαγκτόν.

«Η τεχνολογία που προτείνουμε για την παραγωγή ενέργειας από θαλάσσια βιομάζα, βασίζεται στην αξιοποίηση των θρεπτικών που υπάρχουν σε αφθονία στα νερά του Θερμαϊκού για την ελεγχόμενη καλλιέργεια μικροαλγών. Με άλλα λόγια, επιλέγοντας προσεκτικά, βάση πολλών παραμέτρων, ένα στέλεχος μικροάλγης κατάλληλο για την δέσμευση των πλεονασμάτων των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στον Θερμαϊκό κατά τη διαδικασία της εκτροφής της, προτείνουμε ένα σύστημα το οποίο θα αντλεί το θαλασσινό νερό του Θερμαϊκού, θα το διοχετεύει σε συστοιχίες βιοαντιδραστήρων εντός των οποίων αναπτύσσονται οι μικροάλγεις αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και τα θρεπτικά που περιέχονται στο νερό αυτό και θα το επιστρέφει πίσω στον Θερμαϊκό με μειωμένα επίπεδα θρεπτικών».

Σύμφωνα με την κ. Φωτιάδου, «μέσω της διαδικασίας αυτής επιτυγχάνουμε δύο στόχους ταυτόχρονα: παράγουμε καθαρή ενέργεια και μειώνουμε την περιεκτικότητα των υδάτων του Θερμαϊκού σε θρεπτικά συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου του ευτροφισμού. Έτσι, αν και δεν συλλέγουμε τις ίδιες τις άλγεις του Θερμαϊκού, τις εμποδίζουμε να αναπτυχθούν».

Η κυματική ενέργεια στον Θερμαϊκό μπορεί να ζεστάνει και να ηλεκτροδοτήσει 326 νοικοκυριά

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της κυματικής ενέργειας του Θερμαϊκού Κόλπου, η ίδια σημειώνει ότι μολονότι εκ πρώτης όψεως ο Θερμαϊκός, ως κλειστός και προστατευμένος κόλπος, φαίνεται να μην αποτελεί περιοχή προτεραιότητας για την ανάπτυξη γαλάζιων εγκαταστάσεων, υπάρχει, ωστόσο, πέρα από το σύστημα βιομάζας που προαναφέρθηκε, η δυνατότητα αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η κα. Φωτιάδου τονίζει ότι «το σύστημα που προτείνουμε είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί ακόμα και χαμηλής έντασης κυματισμό για να παράξει καθαρή ενέργεια. Για τον τρόπο αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας και την εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας. Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας της Θαλάσσιας Ενέργειας είναι ένας άκρως καινοτόμος τομέας, νέες τεχνολογίες προστίθενται καθημερινά στη λίστα, με πιο εξελιγμένα συστήματα και με πιο πρωτότυπες προσεγγίσεις και λύσεις επί του θέματος».

Όπως τονίζει η καθηγήτρια, το πόση ενέργεια μπορεί να παραχθεί εξαρτάται πάντοτε από το θαλάσσιο δυναμικό της περιοχής εγκατάστασης, την τεχνολογία που θα επιλεγεί αλλά και το μέγεθος της εγκατάστασης, οπότε είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. «Στην Ελλάδα, βάση της ανάλυσης που κάναμε λαμβάνοντας υπόψιν πλήθος παραμέτρων (μεγάλο βάθος θαλασσών, πλήθος γραμμών ναυσιπλοΐας, ποικίλων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, τουριστικών περιοχών κ.α.) διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλες εκστάσεις όπως στα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη , αλλά για πολλές, μικρότερου μεγέθους εκτάσεις. Αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί αποτρεπτικό, αντιθέτως, μιλώντας για μικρότερη κλίμακα, μιλάμε για εγκαταστάσεις που θα γίνουν ευκολότερα αποδεκτές από το κοινό (μικρότερη οπτική όχληση), παράλληλα όμως θα εξασφαλίζεται η επαρκή παραγωγή ενέργειας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι μια εγκατάσταση του συστήματος της άλγης για τον Θερμαϊκό, η οποία αποτελείται από 9 βιοαντιδραστήρες που καταλαμβάνουν συνολικά μια έκταση 20τ.μ και θεωρώντας ότι η μέση κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού είναι 13,994 MWh ανα έτος (Ελληνική Στατιστική Αρχή), μπορεί να υποστηρίξει την απαιτούμενη ενέργεια 236 νοικοκυριών για ένα έτος».

«Το πρόγραμμα MAESTRALE μάς έδωσε την εξαιρετική ευκαιρία να μελετήσουμε εις βάθος τις δυνατότητες που παρουσιάζει η χώρα σε “γαλάζιο” δυναμικό και να αναπτύξουμε αυτά τα δύο καινοτόμα πιλοτικά έργα. Ωστόσο, η υλοποίηση των πιλοτικών αυτών έργων δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος. Συνεπώς, προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση αυτό που απαιτείται είναι η εξεύρεση των κατάλληλων πόρων. Κάτι που μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ερευνητική μας ομάδα επιδιώκει ενεργά εδώ και μήνες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το καταφέρουμε και ότι σύντομα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι θάλασσές μας για καθαρή ενέργεια», σημειώνει η κα. Φωτιάδου.

του Νίκου Αβουκάτου greenagenda.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.