Θεσσαλονίκη: Η πόλη ντύνεται στα αποκριάτικα – Ξεκινά το 3ο Καρναβάλι
Η Θεσσαλονίκη μπαίνει επίσημα σε ρυθμούς καρναβαλιού, με τη διοργάνωση του 3ου Καρναβαλιού Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις, που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου, θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες και περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο, που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη διασκέδαση.
Κορυφαία στιγμή της γιορτής θα είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στις εξής δράσεις:
-
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου (19:00-22:00): Αναβίωση του εθίμου «Αραπλούκι» στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας από τους «Αράπηδες» του Προφήτη.
-
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου:
-
12:00-15:00: Διαδραστικό κουκλοθέατρο για παιδιά στην αίθουσα LABattoir (Παλιά Σφαγεία).
-
18:00: Show καλλιτεχνικού πατινάζ στην αίθουσα LABattoir.
-
-
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου (17:00-21:00): Παρουσίαση καρναβαλικής παράδοσης και αρχειακού υλικού από τους Συλλόγους Προφήτη και Ζαγκλιβερίου στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι.
-
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου: Η μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης και συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους.
-
Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου (19:00-23:00): Salsa-Tango αποκριάτικο πάρτι στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μ. Αναγνωστάκη).
Η μεγάλη παρέλαση της 15ης Φεβρουαρίου
Η παρέλαση έχει προγραμματιστεί μία εβδομάδα πριν την Κυριακή της Αποκριάς, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης χωρίς να συμπίπτει με άλλες διοργανώσεις της Μακεδονίας.
-
Προσυγκέντρωση: 15:00 στον Λευκό Πύργο.
-
Έναρξη: 16:00.
-
Διαδρομή: Λευκός Πύργος → Εθνικής Αμύνης → Τσιμισκή → Βενιζέλου → Μητροπόλεως → Πλατεία Αριστοτέλους.
-
Φινάλε: Μεγάλη συναυλία στην Αριστοτέλους (18:00) και πάρτι έως τις 23:00.
Οι 29 θεματικές ομάδες
Φέτος συμμετέχουν 30 ομάδες (μεταξύ των οποίων σχολεία και σύλλογοι). Μερικές από τις θεματικές είναι:
-
Thess Πειρατές, The Flintstones, Thessquid Game, Greece Anatomy (γιατροί/νοσηλευτές), Άρωμα Βενετίας, Fake News, Τρίγωνα Θεσσαλονίκης, Disco, Φρουτοσαλάτα κ.α.
Πληροφορίες Συμμετοχής: Δεν υπάρχουν άρματα ή βασίλισσα καρναβαλιού. Οι συμμετέχοντες επιλέγουν την ομάδα τους και τη στολή τους ελεύθερα. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο karnavalithessalonikis.gr.
















































