Θεσσαλονίκη: Την απεμπλοκή τους απο την 24ωρη φύλαξη εκκενωμένου ακινήτου ζητούν οι αστυνομικοί

 

Έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, μέσω ΠΟΑΣΥ, για την αδιάλειπτη φύλαξη εκκενωμένου ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, 5 μήνες μετά την εκκένωσή του.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Επανερχόμαστε για να σας υπενθυμίσουμε ότι έχουν περάσει 5 μήνες από την εκκένωση ακινήτου που είχε καταληφθεί στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου, πλην όμως, το οίκημα ακόμα φυλάσσεται νυχθημερόν από αστυνομικές δυνάμεις της ΓΑΔΘ.

Όπως γνωρίζετε, το αναφερόμενο κτίριο ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό για την τύχη του. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ηγεσία της ΓΑΔΘ δεν έχει αποσαφηνίσει τον χρόνο απομάκρυνσης των Αστυνομικών, κι έτσι συντηρείται μια αόριστη και επιζήμια κατάσταση.

Ως γνωστόν, η παραμονή σταθερών δυνάμεων σε συγκεκριμένα σημεία επί 24ωρου βάσεως, αντίκειται στις αστυνομικές πρακτικές και στην κείμενη νομοθεσία, καθώς καθιστά τους Αστυνομικούς εύκολους στόχους επιθέσεων, εκθέτοντας τους σε κίνδυνο.

Για δεύτερη φορά, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για την απόφαση συνεχούς φύλαξης ενός ιδιωτικού κτιρίου, η οποία έχει διττό κόστος. Από την μια πλευρά μειώνεται περαιτέρω ο αριθμός των Αστυνομικών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην αστυνόμευση, κι από την άλλη, οι οικονομικές δαπάνες του κράτους είναι πολύ μεγάλες. Συνοπτικά, αναφέρουμε ότι το μηνιαίο κόστος για την φύλαξη του κτιρίου ανέρχεται στα 80000€ περίπου.

Επιπλέον, όσο το οίκημα παραμένει ως έχει και ο ιδιοκτήτης δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για το μέλλον του, αφήνεται περιθώριο στους καταληψίες να μεθοδεύουν την επανακατάληψή του. Για να πάψει αυτή η ασαφής κατάσταση, πρέπει να τερματιστεί η κατασπατάληση δυνάμεων και να αποφασιστεί η αξιοποίηση ή η κατεδάφιση του κτιρίου.

Είναι ανεπίτρεπτο η Ελληνική Αστυνομία να επωμίζεται συστηματικά και αδιάκριτα τη φύλαξη εκκενωμένων κτιρίων. Το καθεστώς των εκκενώσεων θα μπορέσει να αποδώσει  και να συνεισφέρει στην δημόσια τάξη και ασφάλεια μόνο εάν στηρίζεται σε ένα πλήρες σχέδιο δράσης, βάσει του οποίου θα έχει προαποφασιστεί το μέλλον του οικήματος. Διαφορετικά, θα βρισκόμαστε πάντα στον ίδιο παρανομαστή.

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ώστε να απεμπλακούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από την φύλαξη του εν λόγω κτιρίου.

Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος    ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.