Ιαβέρης: Συγκλονίζει για τα τροχαία – “Σκεφτείτε ότι στο σπίτι σας περιμένει μια αγκαλιά”

Ιαβέρης: Συγκλονίζει για τα τροχαία –
“Σκεφτείτε ότι στο σπίτι σας περιμένει μια αγκαλιά”

“Όπλα” τα οχήματα κατά τον Ιαβέρη, ο οποίος ζήτησε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο

«Έχετε παρκάρει τα… όπλα από έξω;» Με αυτήν τη φράση, ο Αναστάσιος Μαρκουίζος ή αλλιώς Ιαβέρης, άνοιξε τις ομιλίες του Σεμιναρίου Οδικής Συμπεριφοράς, απευθυνόμενος στο κοινό.

Ως «όπλα» προφανώς ο κ. Ιαβέρης χαρακτήρισε τα οχήματα μεταφοράς, όπως ΙΧ και μοτοσικλέτες, προβάλλοντας μάλιστα σε προτζέκτορα διαφορά συγκλονιστικά βίντεο όπου φαίνονται τροχαία ατυχήματα, τα οποία προκλήθηκαν μεταξύ άλλων λόγω απροσεξίας ή υπερβολικής ταχύτητας.

“Δεν ψάχνω καλούς οδηγούς, αλλά καλούς ανθρώπους”
Δεκάδες άτομα, ακόμη και ολόκληρες σχολικές τάξεις, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον όσα τόνιζε κατά τη διάρκεια της χειμαρρώδους ομιλίας του ο κ. Ιαβέρης, ο οποίος εστίασε στις συνέπειες των τροχαίων δυστυχημάτων, οι οποίες όπως είπε «μας στερούν τις αγκαλιές με τους δικούς μας ανθρώπους».

Αυτό τόνισε μάλιστα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, παρομοιάζοντας παράλληλα το δίπλωμα οδήγησης με «άδεια οπλοφορίας», όπως αναφέρει το grtimes.gr.

Όπως είπε ακόμη χαρακτηριστικά, «δεν ψάχνω να βρω καλούς οδηγούς, αλλά καλούς ανθρώπους».

Παρουσιάστηκε επιπλέον επικριτικός σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις οδήγησης, λέγοντας πως «κάνοντας παρκάρισμα, ξεκίνημα και οπισθογωνία», κάποιος μπορεί να πάρει ένα δίπλωμα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι παρότι η οπισθογωνία απαγορεύεται, επιμένουμε να εξεταζόμαστε σε αυτή!

«Οι πραγματικοί οδηγοί φοβούνται στον δρόμο γι’ αυτό και οδηγούν σιγά», είπε ακόμη, τονίζοντας πως τα ΜΜΕ θα πρέπει να ενημερώνουν το κοινό για την απόγνωση που δημιουργούν σε μια οικογένεια «ανοησίες», όπως τόνισε, που οδηγούν σε τροχαία δυστυχήματα.

“Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο”
Ο κ. Ιαβέρης τόνισε ακόμη πως «πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο», καθώς «όλα όσα θεωρούνται παραβασούλες, θα πρέπει να μετατραπούν σε εγκλήματα από αμέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι η παράβαση του ερυθρού σηματοδότη, αλλά και η παράσυρση με εγκατάλειψη, θα έπρεπε να λογίζονται ως κακουργήματα με δόλο.

Είπε επιπλέον πως το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής θα πρέπει να θεσπιστεί στα σχολεία και «να διδάσκεται από επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς», αλλά και ότι η τεχνολογία θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη για να συνδράμει καταγράφοντας «εγκλήματα και παραβάσεις».

Το μήνυμά του μάλιστα προς όλους όσοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν το όχημά τους, είναι, «πριν κλείσεις την πόρτα, να ρίξεις μια μάτια μέσα και να σκεφτείς πόσες αγκαλιές σε περιμένουν να γυρίσεις πίσω».

“Να δώσουμε στις νέες γενιές το όραμα για λιγότερα η μηδενικά ατυχήματα”
«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, νομοθετώντας, να βελτιώσουμε την κατάσταση», είπε από πλευράς του ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ωστόσο, όπως παρασχέθηκε, όλα όσα πραγματοποιούνται με γνώμονα την ασφάλεια των οδηγών, «δε φτάνουν».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε, ότι για ένα καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει «συνεννόηση μεταξύ της Πολιτείας, των δήμων, των φορέων, των επαγγελματιών οδηγών και κυρίως, των πολιτών».

Τόνισε χαρακτηρίστηκα ακόμη ότι «πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα μας, τη νοοτροπία μας και να δώσουμε στις νέες γενιές το όραμα για λιγότερα η μηδενικά ατυχήματα».

Τι ειπώθηκε στο σεμινάριο
Σε ό,τι αφορά το σεμινάριο, ο κ. Ιαβέρης πραγματοποίησε ειδική μνεία στο περιστατικό όπου ο 23χρονος μοτοσικλετιστής, ονόματι Ιάσωνας, έχασε τη ζωή του έξω από τη Βουλή παρασυρόμενος από υπηρεσιακό όχημα βουλευτίνας.

Είπε χαρακτηριστικά «ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στην ολομέλεια στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Στο σεμινάριο αναφέρθηκε ακόμη πως το κυριότερο αίτιο των θανάτων στις ηλικίες 15-29 ετών παγκοσμίως, ενώ παράλληλα καθημερινά σημειώνονται συνολικά περίπου 3.500 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα παγκοσμίως.

«Είναι αδιανόητο επίσης να ζητάμε να μας σβηστεί η κλήση για οποιαδήποτε παράβαση του ΚΟΚ», είπε ακόμη, τονίζοντας πως «πρέπει να πληρώνονται όλες οι παραβάσεις».

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.