Κεραμέως: Οι αλλαγές που έρχονται στην Παιδεία

Κεραμέως: Οι αλλαγές που έρχονται στην Παιδεία

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολές στην περίπτωση που έχουν ελάχιστο αριθμό φοιτητών μετά τη δημιουργία βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Star και την Κατερίνα Παναγοπούλου.

«Εμείς θα ορίσουμε μία ελάχιστη βάση και από εκεί και πέρα η κάθε σχολή θα μπορεί να ορίζει για συγκεκριμένο τμήμα πάνω από αυτή τη βάση μία μεγαλύτερη βάση εισαγωγής. Ή ακόμα και συγκεκριμένο βαθμό για το βασικό μάθημα της κάθε σχολής. Όλα είναι προς συζήτηση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αν μπει ελάχιστη βάση εισαγωγής θα ανέβει συνολικά το επίπεδο. Θα σας το πω ευθέως. Εάν σε κάποια σχολή κάποιος μπαίνει με 2 και 3 τότε πρέπει να αναρωτηθούμε εάν ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει για αυτές τις σχολές».

Τι θα αλλάξει στα πανεπιστήμια

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Όπως εξήγησε, το υπουργείο Παιδείας κινείται σε τρία παράλληλα νομοθετικά επίπεδα: α) Τρτιτοβάθμια εκπαίδευση β) Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, γ) Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κ. Κεραμέως αποκάλυψε ότι σχεδιάζουν πρώτον την απελευθέρωση των κονδυλίων έρευνας.

«Θα σας το πω απλά με ένα παράδειγμα. Για να έρθει καθηγητής από ξένο πανεπιστήμιο μπορεί να πάρει μήνες η απόφαση για την πληρωμή των 200 ευρώ για το εισιτήριο. Εμείς θα δώσουμε ευελιξία στα κονδύλια έρευνας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, απελευθέρωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων. «Θα καταργήσουμε το υπερρυθμιστικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης» τόνισε.

Τρίτον, ξενόγλωσσα προγράμματα. «Αν θέλουμε η χώρα μας να προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο πρέπει να ενισχύσουμε τη δυνατότητα για την εκπόνηση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων».

Αλλαγές και στα σχολεία

Στα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά, όπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας «θα εντάξουμε προγράμματα για να μάθουν τα παιδιά να μην παρκάρουν στην ράμπα των αναπήρων, πως προστατεύονται από φυσικές καταστροφές. Εισάγουμε νέες εκπαιδευτικές θεματικές. Εθελοντισμός, σεβασμός στα άτομα με αναπηρία, επιχειρηματικότητα, εξαρτήσεις»

Όσον αφορά στην Επαγγελματική εκπαίδευση, «από λύση ανάγκης για λίγους θα το κάνουμε επιλογή για πολλούς. Πως θα το κάνουμε αυτό; Με μία τομή: Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια κατά τη λογική των Πρότυπων Σχολεία στη Γενική Εκπαίδευση».

ipaidia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.