Κλείνουν δυο παιδικοί σταθμοί και ένα ΚΔΑΠ στον δήμο Ωραιοκάστρου

Κλείνουν δυο παιδικοί σταθμοί και ένα ΚΔΑΠ στον δήμο Ωραιοκάστρου

ΠΑΝΙΩΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ πρόεδρος Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ωραιοκάστρου (ΔΗ.Κ.Ε.Ω.) :

Μεγάλο «αγκάθι» στην λειτουργία των Δομών μας, πέρα από την ανεπάρκεια της χρηματοδότησης, αποτελεί και το σύστημα αυτής. Οι ΟΤΑ χρηματοδοτούνται από τα αρμόδια Υπουργεία μέσω του μοντέλου των voucher. Το voucher είναι το ετήσιο ποσό που αναλογεί σε κάθε εγκεκριμένο παιδί. Έτσι λοιπόν το ύψος της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης κάθε Δομής εξαρτάται τόσο από την κτιριακή άδεια (δυναμικότητα παιδιών) όσο και από τον αριθμό των παιδιών που τελικά θα πληρούν τα κριτήρια και θα εγκριθούν. Το σύστημα αυτό γεννά αδικίες και χρηματοδοτικές ανισότητες καθώς οι Δομές με πολύ μικρή δυναμικότητα λαμβάνουν πολύ μικρό συνολικό ετήσιο ποσό και έτσι δεν καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας τους,
Όπως όλοι γνωρίζουμε Στη ΔΗ.Κ.Ε.Ω. λειτουργούν τρείς παιδικοί σταθμοί και τέσσερα Κ.Δ.Α.Π.
Μετά την έκδοση της πρόσκλησης 9549/16-7-2020 από την ΕΕΤΑΑ ΑΕ για το πρόγραμμα ‘’ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ’’ περιόδου 2020-2021 και την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων , η κατάσταση που προέκυψε για τις δομές της επιχείρησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει το κόστος λειτουργίας όλων των δομών. Ως εκ τούτου είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να προβούμε στην έκδοση δυσάρεστων αποφάσεων για όλους μας.
1. Στην περίπτωση των τριών παιδικών σταθμών επί συνολικής δυναμικότητας 73 ατόμων τα
voucher που υπάρχουν είναι μόνο 31 και για τους τρείς σταθμούς γεγονός που συγκρινόμενο με το κόστος λειτουργίας των τριών σταθμών καθιστά απαγορευτική τη λειτουργία. Προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όμως τους 31 γονείς που επέλεξαν τους σταθμούς μας προτείνω :
Την αναστολή λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού Δρυμού και Παιδικού Σταθμού Μελισσοχωρίου και τη συνέχιση της λειτουργίας του Π.Σ. Λητής για δύο λόγους:
Α) Ο Π.Σ. Λητής είναι μεγαλύτερος και μπορεί να εξυπηρετήσει και τους γονείς του Δρυμού,τα παιδιά των οποίων θα φροντίσει η επιχείρηση να μεταφέρονται στη Λητή με μισθωμένο μέσο μεταφοράς.
Β) Οι γονείς του Π.Σ. Μελισσοχωρίου θα εξυπηρετηθούν από τον Π. Σ.Μελισσοχωρίου του
Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου(ΔΟΠΠΑΩ)που υπάρχει στο Μελισσοχώρι.
2. Όσον αφορά στα ΚΔΑΠ θα προχωρήσουμε σο κλείσιμο του ΚΔΑΠ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ το οποίο έχει μεγάλο λειτουργικό κόστος για την επιχείρηση και επί συνολικής δυναμικότητας 80 ατόμων συνέλεξε μόλις 27 voucher, τα οποία θεωρώ ‘ότι μπορούν κάλλιστα να εξυπηρετηθούν από το ΚΔΑΠ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου χρηματοδοτεί τη ΔΗ.Κ.Ε.Ω. με τη διαφορά εξόδων –εσόδων αλλά είναι αδύνατον να καλύψει το κόστος λειτουργίας δομών που οι δημότες δεν επέλεξαν για τα παιδιά τους , εις βάρος του φορολογουμένου πολίτη.

Τα μέλη του Δ.Σ. αφού άκουσαν τον πρόεδρο, λαμβάνοντας υπόψη τη διαμορφωθείσα κατάσταση
.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Ω.(ΜΥΓΔΟΝΑΚΙΑ 2)
2. ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Ω.(ΜΥΓΔΟΝΑΚΙΑ 3)
3. ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Δ.Α.Π ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Ω.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.