Κλιματική αλλαγή: Μια ακόμη μάχη της κοινής λογικής κόντρα στο παράλογο στην Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή: Μια ακόμη μάχη της κοινής λογικής κόντρα στο παράλογο στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο του 2021 παρουσιάστηκε η 6η έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Η ανάλυση των πρώτων στοιχείων αλλά και ο διεθνής επιστημονικός διάλογος που αναπτύχθηκε δεν μας αφήνει περιθώρια για ολιγωρία και δεύτερες σκέψεις. Η έκθεση αποτελεί το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα μέρη της 6ης Αξιολόγησης και παρουσιάζει τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κατάστασης του κλίματος με τρόπο καθαρό και μετρήσιμο. Δυστυχώς, την ίδια χρονική περίοδο με τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων για την κλιματική αλλαγή, είχαμε τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα, ανοίγοντας βιαστικά έναν μάλλον προσχηματικό διάλογο για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Είναι αντιληπτό πλέον ότι η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να καταφέρει να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες που έχουν μια δυσπιστία.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά καλείται η επιστημονική κοινότητα να δώσει τη «μάχη» του αυτονόητου στην Ελλάδα απέναντι σε δεισιδαιμονίες και αντιλήψεις που κινούνται στην σφαίρα του παραλόγου. Συχνά οι περιβαλλοντολόγοι που κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για επιμέρους ή σημειακά ζητήματα ρύπανσης έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσπιστία της κοινωνίας, καθώς η ανάλυση των περιβαλλοντικών φαινομένων δεν είναι εύκολα διακριτή. Σήμερα οφείλουμε όσοι ασχολούμαστε με την επιστήμη του περιβάλλοντος από κάθε θέση να φωνάξουμε δυνατά ότι θα πρέπει όχι η πολιτεία αλλά η κοινωνία των πολιτών να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα μας ήδη αντιμετωπίζει τα πρόδηλα αποτελέσματα του φαινομένου και μόνον όσοι δεν θέλουν από δογματισμό να δουν το πρόβλημα, αρνούνται να αποδεχθούν ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της θα επηρεάσουν δραματικά τη ζωή μας. Αμφισημίες και δεύτερες σκέψεις δεν χωρούν σε αυτό. Η συμβολή όλων των μέσων που έχουμε είναι απαραίτητη. Από την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ, την ομαλή ενεργειακή μετάβαση σε χαμηλούς ρύπους με την χρήση των ενδιάμεσων καυσίμων όπως το φυσικό αέριο, έως και την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων σε κλίμακα Δήμων που μαζί με τα εθνικά και περιφερειακά σχέδια για την κλιματική αλλαγή θα δώσουν τις κατευθύνσεις σε κράτος, πολίτες αλλά και επιχειρήσεις.

Η κλιματική αλλαγή πρέπει να είχε ολιστική αντιμετώπιση και η χώρα μας να συμμετέχει ενεργά στη παγκόσμια προσπάθεια. Είναι αλήθεια ότι οι εκπομπές των αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Ελλάδα εν συγκρίσει με άλλες ισχυρές οικονομίες και βιομηχανικές χώρες είναι μικρές, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας την περασμένη δεκαετία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Μεσόγειος θα είναι από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα, λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα, των παράκτιων περιοχών αλλά και των μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων, θα αντιμετωπίσει στο μέλλον προκλήσεις που δύσκολα θα τις διαχειριστεί. Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων και των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, επηρεασμός στη βιοποικιλότητα και στα κρίσιμα ενδιαιτήματα που θα προκύψουν, δεν είναι θέμα πολιτικής προστασίας αλλά κυρίως περιβαλλοντικής προστασίας. Απαιτείται ενεργή συμμετοχή των επιστημόνων περιβάλλοντος και επαγρύπνηση όλων για να καθοριστούν οι κρίσιμες πολιτικές που θα είναι σχεδιασμένες ώστε να έχουμε στη πράξη αποτελέσματα και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

Στη «μάχη» της κλιματικής αλλαγής κάθε βοήθεια είναι απαραίτητη για την ευαισθητοποίηση πολιτών αλλά και την κινητοποίηση των θεσμών της πολιτείας.

*Ο Δαμιανός Καλπακίδης είναι πτυχιούχος του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και κάτοχος ΜΔΕ στην Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών. Εργάζεται ως σύμβουλος περιβαλλοντικών έργων με εμπειρία στην εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελετών ειδικής οικολογικής αξιολόγησης.

greenagenda.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.