Αρχική ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ – Πώς θα γίνουν...

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ – Πώς θα γίνουν η αιτήσεις και πότε θα δοθούν τα χρήματα

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ – Πώς θα γίνουν η αιτήσεις και πότε θα δοθούν τα χρήματα

Αιτήσεις με τις οποίες θα πάρουν τα 800 ευρώ λόγω αναστολής εργασίας, αλλά και τη μείωση των ενοικίων κατά 40% μπορούν να υποβάλουν από σήμερα ηλεκτρονικά στην ΕΡΓΑΝΗ οι εργοδότες και στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις δύο υπουργικές αποφάσεις και τα ψηφιακά έντυπα των αιτήσεων που αποκαλύπτει πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος.

 

Με τις δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και από χθες το βράδυ είχαν πάρει αριθμό δημοσίευσης σε ΦΕΚ, ενεργοποιούνται τρία σημαντικά μέτρα στήριξης 1 και πλέον εκατομμυρίου εργαζομένων και επιχειρήσεων που είναι:

* Η καταβολή αποζημίωσης 800 ευρώ σε όλους τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή εργασίας (είτε λόγω κλειστής επιχείρησης είτε λόγω αναστολής σύμβασης εργασίας από επιχείρηση που λειτουργεί με μείωση τζίρου).

* Η μείωση του ενοικίου για ένα μήνα κατά 40% στους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή εργασίας (είτε λόγω κλειστής επιχείρησης είτε λόγω αναστολής σύμβασής τους). Η μείωση ενοικίου αφορά κύρια κατοικία.

* Η μείωση του ενοικίου κατά 40% για ένα μήνα στις επιχειρήσεις και εργοδότες που νοικιάζουν επαγγελματικό χώρο και η δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί από τα μέτρα της κυβέρνησης είτε ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις με βάση τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Δικαιούχοι τόσο του επιδόματος των 800 ευρώ όσο και της μείωσης ενοικίου κατά 40% είναι όσοι απολύθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς από 1 ως και 20 Μαρτίου 2020.

Τι γράφουμε…

Στη φόρμα της αίτησης των επιχειρήσεων εκτός από τα στοιχεία των εργαζομένων που δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ συμπληρώνονται και τα στοιχεία των εκμισθωτών (ΑΦΜ κ.λπ.) ώστε να πάρουν οι ίδιοι τη μείωση ενοικίου κατά 40%. Η αίτηση των επιχειρήσεων-εργοδοτών υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ΕΡΓΑΝΗ με «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών, των οποίων είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19». Στην ίδια κατηγορία (εργοδότες) υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν την ίδια αίτηση είτε για να δηλώσουν τους εργαζομένους τους για τα 800 ευρώ είτε για να πάρουν οι ίδιοι το 40% της μείωσης ενοικίου.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, αφού τους ενημερώσουν οι εργοδότες ότι υπέβαλαν τις δικές τους αιτήσεις, θα μπουν σε άλλη πλατφόρμα που θα τη βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας του υπουργείου Εργασίας.

Εκεί θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους για να πάρουν τα 800 ευρώ, τα οποία θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που δήλωσαν οι εργοδότες τους, και παράλληλα θα δηλώσουν αν πληρώνουν ενοίκιο και τα στοιχεία (ΑΦΜ κ.λπ.) των εκμισθωτών τους, ώστε να πάρουν τη μείωση μισθώματος κατά 40% για ένα μήνα.

Προσοχή: Η πλατφόρμα των αιτήσεων για τους εργοδότες στην ΕΡΓΑΝΗ θα ενεργοποιηθεί σήμερα μετά το μεσημέρι. Σήμερα, θα βγει και μια τρίτη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τις προθεσμίες των αιτήσεων και την πληρωμή των αποζημιώσεων. Ψευδείς δηλώσεις επισείουν ποινές φυλάκισης 3 ως και 10 ετών.

Προθεσμίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργοδότες θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις τους ως και 31/3/2020, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο ως 10 Απριλίου αν προέρχονται από επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση και ως 20 Απριλίου αν έχουν αναστολή σύμβασης εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με μείωση τζίρου, δηλαδή στις «πληττόμενες» βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πληρωμές των εργαζομένων με το επίδομα των 800 ευρώ θα γίνουν από 1 ως 20 Απριλίου με βάση την ημερομηνία που θα περνούν τα στοιχεία τους στην ΕΡΓΑΝΗ και με βάση την τελική ημερομηνία της δικής τους αίτησης-δήλωσης στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας.

Τα 800 ευρώ θα είναι ίδια ανεξάρτητα από το πόσο διάστημα δούλεψαν ή σταμάτησαν να εργάζονται από τις 15 Μαρτίου ως τις 30 Απριλίου που μέρος του μισθού τους καλύπτεται από αυτό το επίδομα.

Δώρο Πάσχα

Αναφορικά με το Δώρο Πάσχα, χθες το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο Mega κάλεσε τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά και δεν έχουν αναστολή λειτουργίας ή δεν πλήττονται βάσει των κωδικών που έχει αναρτήσει η κυβέρνηση να καταβάλουν στους εργαζομένους τους το Δώρο Πάσχα κανονικά, μέχρι τις 15/04 (Μεγάλη Τετάρτη), γιατί όπως είπε δεν έχουν κανέναν λόγο να το καθυστερήσουν και αν δεν το καταβάλουν θα έχουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Μόνον όσες εταιρίες έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή ή πλήττονται από την υγειονομική κρίση, θα μπορούν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

oraiokastro 24 Η ενημέρωση δεν έχει ώρα