Κορονοϊός – εμβόλιο: Με συναίνεση ο εμβολιασμός – Δείτε το έγγραφο που εστάλη σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα

Κορονοϊός – εμβόλιο: Με συναίνεση ο εμβολιασμός
Δείτε το έγγραφο που εστάλη σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα

Με συναίνεση προφορική ή γραπτή θα γίνεται το εμβόλιο για τον κορονοϊό που αναμένεται να φθάσει σε λίγες ημέρες και στη χώρα μας

Με προφορική ή γραπτή συναίνεση των πολιτών θα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη χώρα για τον κορονοϊό.

Όπως προβλέπεται στις γραπτές οδηγίες που εστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το νέο εμβόλιο θα πρέπει να δώσουν συναίνεση, γεγονός που θα δείχνει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να παρουσιάσουν.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, από τον πάροχο φροντίδας ή από τον δικαστικό συμπαραστάτη.

Ανησυχία για τη συναίνεση

Πάντως η συναίνεση αυτή προκαλεί προβληματισμό σε υγειονομικούς παράγοντες, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, σχετικά με το αν θα επιφέρει περαιτέρω ανησυχία στους πολίτες που ήδη είναι δύσπιστοι απέναντι στο νέο εμβόλιο και τη μέθοδο mRNA.

Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που σε ενήλικες ζητείται συγκατάθεση προφορική ή γραπτή για εμβολιασμό, αφού μέχρι σήμερα η παρουσία και μόνο είτε για το εμβόλιο της γρίπης είτε άλλων εμβολίων, θεωρούνταν αυτονόητη συναίνεση.

Τι αναφέρει το έγγραφο συγκατάθεσης

Ειδικότερα στο έγγραφο συγκατάθεσης εμβολιασμού μετά από ενημέρωση αναφέρεται: «Έχω διαβάσει ή μου εξηγήθηκαν οι πληροφορίες σχετικά με το υπό χορήγηση εμβόλιο έναντι της Covid-19. Κατανοώ τα πλεονεκτήματα και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και τον κίνδυνο μην εμβολιασμού. Έχω ενημερωθεί για τις αντενδείξεις εμβολιασμού με το παραπάνω εμβόλιο στο παραπάνω άτομο. Κατανοώ ότι στη σπάνια περίπτωση εμφάνισης αναφυλαξίας, θα γίνει παροχή επείγουσας θεραπείας. Είχα την ευκαιρία να θέσω ερωτήσεις, οι οποίες απαντήθηκαν ικανοποιητικά».

Δείτε παρακάτω το έγγραφο που εστάλη σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα:

Όπως διευκρινίζεται πάντως στις οδηγίες που εστάλησαν ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή.

Η έγκυρη συναίνεση

Προϋποθέσεις της έγκυρης συναίνεσης του ασθενή είναι οι ακόλουθες:

-Να παρέχεται μετά από πλήρη, σαφή και κατανοητή ενημέρωση.

-Ο ασθενής να έχει ικανότητα έχει συναινέσει

-Αν ο ασθενής είναι ανήλικος, η συναίνεση δίδεται από αυτούς που ασκούν την γονική μέριμνα ή έχουν την επιμέλεια του. Λαμβάνεται όμως υπόψη και η γνώμη του εφόσον ο ανήλικος κατά την κρίση του γιατρού έχει την ηλικιακή, πνευματική και συναισθηματική ωριμότητα να κατανοήσει την κατάσταση της υγείας του.

-Αν ο ασθενής δεν διαθέτει ικανότητα συναίνεσης, η συναίνεση για την εκτέλεση της ιατρικής πράξης δίδεται από τον δικαστικό συμπαραστάτη εφόσον αυτός έχει οριστεί. Αν δεν υπάρχει δικαστικός συμπαραστάτης η συναίνεση δίδεται από τους οικείους του ασθενή.

Διευκρινίζεται πάντως ότι ο γιατρός σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την εκούσια συμμετοχή, σύμπραξη και συνεργασία του ασθενή.

Οι οδηγίες

Στο εγχειρίδιο που εστάλη στα εμβολιαστικά κέντρα δίνονται επίσης οδηγίες στους γιατρούς για το πως θα χρησιμοποιούν τα εμβόλια, πως θα προστατεύουν τον εαυτό τους, ενώ δίνονται και σε γράφημα αναλυτικές οδηγίες πως θα γίνεται ο εμβολιασμός στον ώμο.

Παράλληλα περιγράφονται λεπτομερώς για το ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν καθώς και ποιοι πρέπει να αποφύγουν το εμβόλιο.

Δίνονται μάλιστα σαφείς οδηγίες για τις περιπτώσεις που ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει αναφυλακτικό σοκ.

Αντενδείξεις και προφυλάξεις

Στις οδηγίες επισημαίνεται ότι όπως με όλα τα ενέσιμα εμβόλια είναι απαραίτητη η άμεση διάθεση με επίβλεψη και ιατρική αντιμετώπιση σε περίπτωση σπάνιου αναφυλακτικού συμβάντος μετά τον εμβολιασμό.

Η χορήγηση του εμβολίου covid -19 mRNA πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που πάσχουν από σοβαρή εμπύρετη νόσο ή γνωστό ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων.

Απόλυτες αντενδείξεις

Το εμβόλιο με mRNA πρέπει να αποφεύγεται σε οποιαδήποτε υπερευαισθησία στα περιγραφόμενα ενεργά συστατικά του εμβολίου, καθώς και σε άτομα με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή.

Σχετικές αντενδείξεις

Στις σχετικές αντενδείξεις περιλαμβάνεται κάθε ελάσσονα ασθένεια μέχρι την ανάρρωση αφενός για να μην υπάρξει ζήτημα διαφοροδιάγνωσης από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και αφετέρου για να αποφευχθεί η πιθανότητα διασποράς τυχόν επωαζόμενης λοίμωξης από Sars–CoV-2 σε περίπτωση επιδημικής έξαρσης.

Σχετικά με τον εμβολιασμό ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει από Sars–CoV-2 ή ατόμων με ανιχνεύσιμα αντισώματα έναντι του ιού, δεν καταγράφηκε πρόβλημα ασφάλειας, σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες φάσης 3 των Pfizer/BioNTech όπου συμπεριλήφθηκαν άτομα με θετικά αντισώματα.

Οι έγκυες

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν στο εγχειρίδιό τους μεταξύ άλλων ότι τα δεδομένα που αφορούν στην χρήση του εμβολίου στην κύηση απουσιάζουν ή είναι περιορισμένα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τοξικότητας κατά την αναπαραγωγή σε πειραματόζωα.

Tο εμβόλιο δεν συστήνεται επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Η κύηση πρέπει να αποκλείεται πριν από τον εμβολιασμό ενώ οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον δύο μήνες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.

healthreport.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.