Κυριακή των Αγίων Προπατόρων

Οι Πατέρες της Εκκλησίας, όρισαν την Κυριακή πριν την Κυριακή προ της γεννήσεως του Χριστού, τη μνήμη των Προπατόρων Του, δηλαδή των κατά σάρκα προγόνων Του, όπως είναι ο Αβραάμ και οι υπόλοιποι, από τους οποίους προήλθε ο Κύριος Ιησούς Χριστός.

Την Κυριακή των προπατόρων γιορτάζει και η Αγία Μαρία η προμήτωρ της Θεοτόκου.

Εορτάζονται την “Κυριακή των Προπατόρων” που είναι κινητή γιορτή. Η αρχή υπολογισμού είναι η 11η Δεκεμβρίου και πάντοτε Κυριακή. Αν η 11η Δεκεμβρίου τύχει καθημερινή τότε η εορτή μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.

Την ημέρα αυτή εορτάζεται από την Εκκλησία η μνήμη των προγόνων του Ιησού Χριστού από την ανθρώπινη καταγωγή Του, δηλαδή από τον Αδάμ και την Εύα ως τον Αβραάμ και στην συνέχεια από τους απογόνους του μέχρι την Παρθένο Μαρία, και είναι οι εξής:

Οι πρωτόπλαστοι Αδάμ και Εύα, ο γιος τους Δίκαιος Άβελ, ο τρίτος γιος τους Δίκαιος Σηθ, ο γιος του Δίκαιος Ενώς, ο γιος του Δίκαιος Καΐνάν, ο γιος του Δίκαιος Μαλελεήλ, ο γιος του Δίκαιος Ιάρεδ, ο γιος του Δίκαιος Ενώχ (βλ. και 20 Ιουλίου, Προφήτης Ηλίας), ο γιος του Δίκαιος Μαθουσάλας, ο γιος του Δίκαιος Λάμεχ και ο γιος του Δίκαιος Νώε, ο οποίος με την κιβωτό που κατασκεύασε και στην οποία τοποθέτησε ένα ζεύγος από κάθε είδος ζώου διεσώθη στο όρος Αραράτ μαζί με την οικογένειά του μετά από τον μεγάλο κατακλυσμό της γης.

Οι γιοι του Νώε Δίκαιοι Σημ και Ιάφεθ, ο γιος του Σήμ Δίκαιος Αρφαξάδ, ο γιος του Δίκαιος Καϊνάν, ο γιος του Δίκαιος Σαλά, ο γιος του Δίκαιος Έβερ, από τον οποίο οι απόγονοί του ονομάσθηκαν Εβραίοι, ο γιος του Δίκαιος Φάλεκ, ο γιος του Δίκαιος Ραγάβ, ο γιος του Δίκαιος Σερούχ, ο γιος του ΔίκαιοςΝαχώρ, ο γιος του Δίκαιος Θάρα, ο γιος του Πατριάρχης Αβραάμ (βλ. 9 Οκτωβρίου) και η σύζυγός του Αβραάμ Δικαία Σάρρα.

Ο γιος του Αβραάμ και της Σάρρας Πατριάρχης Ισαάκ (βλ. 9 Οκτωβρίου), η σύζυγός του Δικαία Ρεβέκκα, ο γιος τους Πατριάρχης Ιακώβ, η πρώτη σύζυγός του Δικαία Λεία και η δεύτερη σύζυγός του Δικαία Ραχήλ, και οι γιοι του Ιακώβ, Πατριάρχες ΡουβίμΣυμεώνΛευΐ, από την φυλή του οποίου προέρχονταν οι ιερείς του Ισραήλ οι οποίοι ελέγονταν Λευίτες, Ιούδας, από την φυλή του οποίου προήλθε ο Ιησούς Χριστός, ΖαβουλώνΙσαχάρΔαν,ΓάδΑσήρΝεφθαλείμ, Ιωσήφ (βλ. Τριώδιο, Μεγάλη Δευτέρα), η σύζυγός του Ιωσήφ Δικαία Ασενέθ και Βενιαμίν.

Οι δίδυμοι γιοι του πατριάρχη Ιούδα Ζαρά και Φαρές, ο γιος του Φαρές Εσρώμ, ο γιος του Αράμ, ο γιος του Αμιναδάβ, ο γιος του Ναασών, ο γιος τουΣαλμών, ο γιος του Βοόζ, η σύζυγός του και προγιαγιά του βασιλιά Δαβίδ Δικαία Ρουθ, ο γιος τους Ωβήδ, ο γιος του Ιεσσαί, ο γιος του Προφήτης Δαβίδ,βασιλιάς των Εβραίων στις αρχές του 10ου αι. π.Χ. και ποιητής των «Ψαλμών».

Ο γιος του Δαβίδ και σοφός βασιλιάς Σολομών, ο γιος του βασιλιάς Ροβοάμ, ο γιος του βασιλιάς Αβιά, ο γιος του βασιλιάς Ασά, ο γιος του βασιλιάςΙωσαφάτ, ο γιος του βασιλιάς Ιωράμ, ο γιος του βασιλιάς Οζίας, ο γιος του βασιλιάς Ιωάθαμ, ο γιος του βασιλιάς Άχαζ (βλ. 1 Απριλίου), ο γιος του Δίκαιος Εζεκίας ο βασιλιάς (βλ. 28 Αυγούστου), ο γιος του βασιλιάς Μανασσής, ο γιος του Αμών, ο γιος του Ιωσίας, ο γιος του Ιεχονίας, ο γιος τουΣαλαθιήλ, ο γιος του βασιλιάς Ζοροβάβελ, ο οποίος ανέγειρε για δεύτερη φορά μετά την Βαβυλώνια αιχμαλωσία τον ναό στην Ιερουσαλήμ. Ο γιος του Ζοροβάβελ Αβιούδ, ο γιος του Ελιακείμ, ο γιος του Αζώρ, ο γιος του Σαδώκ, ο γιος του Αχείμ ο Μακκαβαίος (βλ. 1 Αυγούστου), ο γιος του Ελιούδ, ο γιος του Δίκαιος Ελεάζαρ, ο γιος του Ματθάν, ο γιος του Ιακώβ και ο γιος του Ιωσήφ και μνηστήρας της Θεοτόκου Μαρίας.

Επίσης, ο Δίκαιος Μελχισεδέκ, βασιλιάς και ιερέας ο οποίος ευλόγησε τον πατριάρχη Αβραάμ, ο Προφήτης Μωυσής (βλ. 4 Σεπτεμβρίου), ο ΔίκαιοςΑαρών, αδελφός του Προφήτη Μωυσή και αρχιερέας των Εβραίων, η Δικαία Μαρία, αδελφή του Προφήτη Μωυσή, ο δίκαιος Ιησούς του Ναυή (βλ. 1 Σεπτεμβρίου), ο Προφήτης Δανιήλ (βλ. 17 Δεκεμβρίου), η Δικαία Δεβόρα, η οποία μετά από θεία προτροπή βοήθησε τον εβραϊκό στρατό να νικήσει τον εχθρό, η Δικαία Εσθήρ, η οποία κατά την εποχή της Βαβυλώνιας αιχμαλωσίας με την μεσολάβησή της προς τον Πέρση βασιλιά έσωσε τους Εβραίους από την καταστροφή που ετοίμαζε γι’ αυτούς ο πρωθυπουργός του, η δικαία Ιουδήθ, η οποία εφόνευσε τον Ασσύριο στρατηγό Ολοφέρνη στην σκηνή του και απάλλαξε το Ισραήλ από την πολιορκία του, ο Δίκαιος Ιώβ (βλ. 6 Μαΐου), και οι 3 παίδες στην κάμινο (βλ. 17 Δεκεμβρίου, Προφήτης Δανιήλ), ο Προφήτης Νάθαν, η χήρα Σαραφθία, από την οποία φιλοξενήθηκε ο Προφήτης Ηλίας (βλ. 20 Ιουλίου), η Σουμανίτις, η οποία φιλοξένησε τον Προφήτη Ελισσαίο, η Δικαία Σωσάννα, ο Προφήτης Σαμουήλ (βλ. 20 Αυγούστου), η μητέρα του Δικαία Άννα (βλ. 9 Δεκεμβρίου) και ο Προφήτης Ωρ.

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.