Κυριακή των Βαΐων Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να διαλέξετε τα καλύτερα ψάρια

Κυριακή των Βαΐων Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να διαλέξετε τα καλύτερα ψάρια

Την Κυριακή των Βαΐων  γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Πριν την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, προηγείται η Κυριακή των Βαΐων όπου σύμφωνα με την εκκλησία είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι πιστοί επιτρέπεται να καταναλώσουν ψάρι.

Για το πως να επιλέξουμε τα πιο φρέσκα ψάρια μας ενημερώνει το
ιχθυοπωλείο-ιχθυοταβέρνα “μαρίνα” που δραστηριοποιείται στον χώρο απο το 1997 στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Τα ψάρι είναι μία τροφή με σημαντική διατροφική αξία. Είναι μία πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών,περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα και ενισχύουν τον οργανισμό μας με ωφέλιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η σωστή επιλογή για φρέσκο ψάρι είναι σύνθετη υπόθεση και φυσικά χρειάζεται εμπειρία.
Σαν γενικούς κανόνες επιλογής,οι οποίοι όμως εναλλάσσονται σε κάθε είδος ψαριού,μέγεθος,βάθος βυθού, τρόπος ψαρέματος,εποχή θα μπορούσαμε να πούμε τους παρακάτω:

  • Το δέρμα του να πρέπει να είναι γυαλιστερό, με έντονα χρώματα
  • Τα λέπια είναι προσκολλημένα στο δέρμα
  • Τα βράγχια να έχουν έντονο χρώμα,ανάλογα με το είδος του ψαριού
  • Η σάρκα του να είναι συμπαγές,να μην διαλύεται κατά την διάρκεια του σωστού κοψίματος
  • Η βαριά έντονη μυρωδιά είναι ένα κριτήριο σημαντικό αλλά και δύσκολο στην διάκριση. Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μυρίζει θάλασσα,να μυρίζει “ψάρι”, αλλά όχι την βαριά άσχημη ψαρίλα όπως ονομάζουν μερικοί. Βέβαια αυτό το κριτήριο είναι ιδιαίτερο,γιατί υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί καθόλου την οσμή των ωμών ψαριών αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα μαγειρεμένα.
  • Τα δυο σπουδαιότερα μυστικά είναι:
    α) κάθε ψάρι στον καιρό του και
    β) να αποκτήστε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ψαρά σας 
  • Η τελευταία συμβουλή είναι αυτή που δεν θα σας προδώσει ποτέ.

Ευχόμαστε καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους, με υπομονή και υπακοή να ξεπεράσουμε αυτήν την δυσκολία που ζούμε παγκοσμίως. Καλή Ανάσταση.

Ιακωβίδης Βασίλης

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος

 

Τα κάλαντα του Λαζάρου:

Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια,
ἦρθε τῶν Βαγιῶν ἡ ἑβδομάδα.Ξύπνα Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,
ἦρθε ἡ μέρα σου καὶ ἡ χαρά σου.Ποῦ ἤσουν Λάζαρε; Ποῦ ἤσουν κρυμμένος;
Κάτω στοὺς νεκρούς, σὰν πεθαμένος.Δὲ μοῦ φέρνετε, λίγο νεράκι,
πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου πικρὸ φαρμάκι.Δὲ μοῦ φέρνετε λίγο λεμόνι,
Πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου, σὰν περιβόλι.

Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια,
ἦρθε ἡ Κυριακὴ ποὺ τρῶν᾿ τὰ ψάρια.

Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,
ἦρθε ἡ μάνα σου ἀπὸ τὴν πόλη,
σοῦ ῾φέρε χαρτὶ καὶ κομπολόι.

Γράψε Θόδωρε καὶ σὺ Δημήτρη,
γράψε Λεμονιὰ καὶ Κυπαρίσσι.

Τὸ κοφνάκι μου θέλει αὐγά,
κι ἡ τσεπούλα μου θέλει λεφτά.

Βάγια, Βάγια καὶ Βαγιῶ.
τρῶνε ψάρι καὶ κολιό.
Καὶ τὴν ἄλλη Κυριακή,
τρῶνε τὸ ψητὸ τ᾿ ἀρνί.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.