ΚΥΤ Λέσβου: Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου – Θερμή υποδοχή από τους πρόσφυγες (εικόνες- βίντεο)

ΚΥΤ Λέσβου: Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου – Θερμή υποδοχή από τους πρόσφυγες (εικόνες- βίντεο)

Στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου έφθασε πριν από λίγο ο Πάπας Φραγκίσκος. Με επευφημίες και αισθήματα αγάπης τον υποδέχθηκαν πρόσφυγες αιτούντες άσυλο. “Σε αγαπάμε, καλωσορίσατε του φώναζαν”. Χαιρέτισε τους πρόσφυγες, ενώ μικρά παιδιά του πρόσφεραν ένα δώρο. Με ιδιαίτερη στοργή αγκάλιασε ένα ένα τα παιδιά που τον περίμεναν.

 

Τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη Λέσβο τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη. Είδατε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις πολιτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια, αναζητώντας σε άλλες πατρίδες μία καλύτερη ζωή.  Με νωπές ακόμα τις μνήμες της δικής τους προσφυγιάς οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν κατανόηση και αλληλεγγύη σε αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν στην ηθική τους υποχρέωση, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή από τη Σκάλα Συκαμιάς όπως οι γιαγιάδες που ταΐζουν στοργικά με μπιμπερό ένα μωράκι από τη Συρία για να ξεκουράσουν τη μητέρα του έκαναν το γύρο του κόσμου σαν ένα σύμβολο ανθρωπιάς.

Στην ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες τόνισε ότι τα μάτια σας μας ζητούν να μην στρέψουμε το βλέμμα προς άλλη μεριά.

 

Η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο


Ακολουθώντας το πρόγραμμα στις 10.10 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» το αεροσκάφος που μετέφερε τον  Πάπα Φραγκίσκο στη δεύτερη μετά το 2016 ιστορικής σημασίας επίσκεψή του στις «πηγές της ανθρωπιάς» όπως ο ίδιος αποκαλεί το νησί. Επίσκεψη που μεταδίδει live η ΕΡΤ.

Τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος.  O πάπας Φραγκίσκος μεταβαίνει στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου με το αγαπημένο του αυτοκίνητο.

 

 

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη 

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδοςοι κάτοικοι της Λέσβου, θα δουν τον άνθρωπο που επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών καθώς και τον άνθρωπο που στηρίζει όλους εκείνους που είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής ως εμπερίστατοι, ως ασθενείς, ως πρόσφυγες, στα βήματα του Χριστού, τον οποίο υπέδειξαν και ακολούθησαν οι ίδιοι οι Άγιοι Απόστολοι.

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο ΚΥΤ του Μαυροβουνίου, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να μοιραστούν τις ιστορίες τους αλλά και να στρέψουν το φως της δημοσιότητας στη μεταναστευτική κρίση και στην ανάγκη επίλυσης της.

Και βέβαια, όλοι τους,  θυμούνται με συγκίνηση τους 12 πρόσφυγες από την Συρία, που το 2016 πήρε μαζί του στη Ρώμη– με το αεροπλάνο της επιστροφής – από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, δίνοντάς τους ελπίδα ζωής. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλοι πενήντα πέντε.

Αυτούς του ανθρώπους συνάντησε λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, σηματοδοτώντας και τον λόγο της επίσκεψής του.

Να σημειωθεί ότι η καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, είχε ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει στην Ιταλία, μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, 300 πρόσφυγες που διαβιούν στη Λέσβο.

Τι έχει αλλάξει στο μεταναστευτικό από το 2016 έως σήμερα

Από την τελευταία επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο πολλά έχουν αλλάξει, καθώς οι συνθήκες στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου είναι πολύ καλύτερες σε σύγκριση με τον καταυλισμό στη Μόρια που καταστράφηκε από φωτιά.

Στο Μαυροβούνι, την προσωρινή δομή που αντικατέστησε τη Μόρια πλέον όλοι οι διαμένοντες μένουν σε οικίσκους, έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στους διαμένοντες, δήλωσε  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

93 ηλεκτροδοτούμενοι οικίσκοι αντικατέστησαν τις σκηνές που υπήρχαν στο camp παρέχοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη στο ΚΥΤ της Μόριας το 2016, αυτή η επίσκεψη θα είναι τελείως διαφορετική, λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, οι αιτήσεις ασύλου προχώρησαν, δεν θα δει κάγκελα, σκηνές και χώρους άναρχους, θα δει πρόσωπα ανακουφισμένα γιατί ξέρουν ότι η παραμονή τους εδώ θα είναι σύντομη και σίγουρα θα φύγει με θετικές εντυπώσεις, δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Μαυροβουνίου, Δημήτρης Βαφέας.

Στο ΚΥΤ  διαβιούν 2193  αιτούντες άσυλο εκ των οποίων 47 είναι καθολικοί. Αυτούς του ανθρώπους θα συναντήσει ο Πάπας Φραγκίσκος που όπως ανάφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του θέλουν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια, φτάνουν στις ακτές της ευρωπαϊκής ηπείρου και αλλού, και δεν βρίσκουν φιλοξενία, αλλά εχθρότητα και γίνονται αντικείμενα εργαλειοποίησης. Είναι αδελφοί και αδελφές μας. Πόσοι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Σήμερα η “θάλασσά μας”, η Μεσόγειος, είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο.

“Ελπίζουμε κάτι να αλλάξει…”

Χθες, Σάββατο, καθολικοί πρόσφυγες αιτούντες άσυλο παρακολούθησαν με συγκίνηση στην Καθολική Εκκλησία Μεταστάσεως της Θεοτόκου, στη Μυτιλήνη, τη Λειτουργία που τελέστηκε ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.

Ελπίζουμε ότι με αυτήν την επίσκεψη, ίσως κάτι μπορεί να αλλάξει, είπε στο Reuters ο Landrid, ένας 42χρονος πρόσφυγας που διέφυγε από μια αυτονομιστική εξέγερση στο Καμερούν πριν από τρία χρόνια και έκτοτε έχει αποκλειστεί στη Λέσβο, περιμένοντας το τελικό αποτέλεσμα της αίτησης για χορήγηση ασύλου.

Τα μηνύματα που έστειλε ο Πάπας από την Αθήνα

Mηνύματα με πανανθρώπινο συμβολισμό στέλνει με την τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να ενισχύσει τη δημοκρατία και να εξαλείψει τη φτώχεια και τον εθνικισμό, ενώ εξήρε τον ρόλο του τόπου μας ανά τους αιώνες, λέγοντας ότι χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος σήμερα θα ήταν χειρότερος. Επίσης τόνισε ότι το προσφυγικό είναι η σύγχρονη Οδύσσεια.

Είμαι βέβαιος ότι αύριο όταν θα επισκεφθεί τη Λέσβο θα δει μια πολύ βελτιωμένη κατάσταση, είπε ο κ. Μητσοτάκης στον  Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας (Πρωθυπουργό), Καρδινάλιο Pietro Parolin.

Ναι, πράγματι έχω πληροφορηθεί ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, απάντησε ο κ. Parolin.

Έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Πρώτα απ’ όλα έχουμε δημιουργήσει αξιοπρεπείς δομές για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα νησιά μας. Διότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η προηγούμενη δομή στη Μόρια, ήταν ένα εφιαλτικό μέρος. Και τώρα η Αγιότητά Του θα επισκεφθεί μια δομή που παραμένει προσωρινή, αλλά πληροί τους κανόνες υγιεινής και είναι αξιοπρεπής. Και προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν περάσει απίστευτες δυσκολίες, τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους για άσυλο σε καλές συνθήκες. Και, ασφαλώς η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονες δομές σε αυτά τα νησιά και να συνεργαστούμε με την ΕΕ ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το έργο όντως θα υλοποιηθεί, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στη Λέσβο

9:15 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Μυτιλήνη
10:10 – Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
10:45 – Επίσκεψη στους πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης». Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία και θα τελέσει την προσευχή Angelus.
12:15 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Αθήνα

Στον Καρά Τεπέ όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του Ποντίφικα. Από το Σάββατο βρίσκεται στο νησί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, προκειμένου να υποδεχθεί σήμερα στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, στο Μαυροβούνι, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο. Αργά το βράδυ του Σαββάτου δε, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον κ. Μηταράκη και επανεξετάστηκαν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Πριν από λίγο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης το προεδρικό αεροσκάφος που μεταφέρει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 10.45 π.μ. ο Πάπας θα βρίσκεται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου θα τελέσει δέηση. Παιδική χορωδία αποτελούμενη από παιδιά που διαμένουν στο ΚΥΤ θα ψάλει ύμνο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ο Πάπας Φραγκίσκος θα δεχτεί ένα δώρο φτιαγμένο από προσφυγόπουλα, ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με δύο οικογένειες προσφύγων.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Σε επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και Τροχαίας. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ενισχυθεί ενώ εποχούμενες δυνάμεις θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής του Ποντίφικα. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα επιβλέπει από αέρος την διαδρομή του Πάπα.

Γεγονός διεθνούς εμβέλειας

Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από 19 χώρες καλύπτουν την επίσκεψη Πάπα και συγκεκριμένα από τις παρακάτω χώρες: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κορέα, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ρωσία.

Ποιος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στις 17 Δεκεμβρίου 1936, από γονείς Ιταλούς μετανάστες. Ο πατέρας του, Mario, εργαζόταν ως λογιστής στους σιδηροδρόμους και η μητέρα του, Regina Sivori, ήταν αφοσιωμένη στην ανατροφή των πέντε παιδιών της οικογένειας.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Χημεία επέλεξε τον δρόμο της ιεροσύνης, εισερχόμενος στο Ιεροσπουδαστήριο της Villa Devoto. Στις 11 Μαρτίου 1958 εντάχθηκε ως δόκιμος στο Τάγμα των Ιησουιτών. Ολοκλήρωσε τις ανθρωπιστικές σπουδές του στη Χιλή και επέστρεψε στην Αργεντινή το 1963 όπου έλαβε πτυχίο στη Φιλοσοφία από το Colegio de San José στο San Miguel. Στη συνέχεια (1964-1965) δίδαξε φιλοσοφία στο Κολέγιο της Inmaculada Concepción στη Santa Fé και ένα χρόνο αργότερα (1966) στο Colegio de San José στο Μπουένος Άιρες, όπου και σπούδασε, παράλληλα, Θεολογία από το 1967 έως το 1970.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1969 χειροτονήθηκε ιερέας. Συνέχισε την εκπαίδευσή του το 1970-1971 στο Πανεπιστήμιο της Alcalá de Henares στην Ισπανία και στις 22 Απριλίου 1973 έδωσε τους τελικούς όρκους του στο Τάγμα Ιησουιτών. Στην Αργεντινή έγινε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του San Miguel, σύμβουλος της Επαρχίας του Τάγματος Ιησού και Πρύτανης της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Colegio Máximo.

Τον Ιούλιο του 1973 έγινε Έπαρχος των Ιησουιτών στην Αργεντινή, θέση που διατήρησε επί έξι χρόνια. Λίγο αργότερα επέστρεψε στην εργασία του στον πανεπιστημιακό τομέα και από το 1980 ως το 1986 υπηρέτησε ξανά ως Πρύτανης στο Colegio de San José, καθώς και ως εφημέριος στο San Miguel. Τον Μάρτιο του 1986 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στη Γερμανία. Στη συνέχεια μετατέθηκε αρχικά στο Colegio del Salvador του Μπουένος Άιρες και μετά στην εκκλησία των Ιησουιτών στην πόλη Cordoba ως πνευματικός καθοδηγητής και εξομολόγος.

Το 1992 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και τον Φεβρουάριο του 2001 αναδείχθηκε Καρδινάλιος. Τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στο Κονκλάβιο το οποίο εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Ο ίδιος εξελέγη ως ο 266ος Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στις 13 Μαρτίου 2013.

Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και εν γένει από την αμερικανική ήπειρο, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Ποντίφικας. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, για τον οποίο έχει εκφράσει τον θαυμασμό του τονίζοντας ότι έφερε στον Χριστιανισμό μια ιδέα της φτώχειας ενάντια στην πολυτέλεια, την υπερηφάνεια, την ματαιοδοξία των πολιτικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων της εποχής του.

Έχει συγγράψει τα βιβλία “Meditaciones para religiosos” (1982), “Reflexiones sobre la vida apostólica ” (1992) και “Reflexiones de esperanza” (1992).

ertnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.