Κ. Σκρέκας : Προχωρούμε σε απευθείας επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Κ. Σκρέκας : Προχωρούμε σε απευθείας επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Στις 11 το πρωί ανακοινώνονται από τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απορρόφηση των πρωτοφανών ενεργειακών ανατιμήσεων, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε μισό δισ.ευρώ. Λίγη ώρα πριν γίνουν οι ανακοινώσεις ο κ. Κώστας Σκρέκας μίλησε στην ΕΡΤ για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απορρόφηση των πρωτοφανών, ενεργειακών ανατιμήσεων, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε μισό δισ. ευρώ. Όπως τόνισε με τα μέτρα αυτά θα καλυφθούν οι βασικές ενεργειακές ανάγκες στα νοικοκυριά, επισημαίνοντας ότι 8 στα 10 νοικοκυριά θα δουν αυξηση που δεν θα ξεπερνά τα 2 -3 ευρώ στους λογαριασμούς τους.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές είναι πέρα από κάθε λογική και εδικά με την τιμή του φυσικού αερίου, όπου από τα 20 ευρώ ανα κιλοβατώρα φτάνει τα 100 ευρώ, δηλ. πενταπλασιάστηκε και πρόσθεσε: «Θα ανακοινώσουμε μια αναθεωρημένη, επικαιροποιημένη στήριξη, δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι στις τιμές που αλλάζουν κάθε μήνα. Συστήσαμε γι’ αυτό το λόγο το Ταμείο Μετάβασης, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ανάλογα προσαρμόζουμε τη στήριξή μας στα νοικοκυριά».

Το μεγαλύτερο κονδύλι του νοικοκυριού πάει στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ρεύμα, σχολίασε ο υπουργός γι’ αυτό και θα γίνει απευθείας επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης, Φυσικό Αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή πέλλετ.

Οσον αφορά τον ειδικό φόρο στα καύσιμα ανέφερε πως υπάρχει η εντύπωση ότι μειώνοντας τον ειδικό φόρο, αυτό περνάει στη τελική τιμή. Δεν ισχύει πάντα γιατί υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια και απορροφάται από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Για την πράσινη ενέργεια είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις φωνές λαϊκισμού ότι για όλη αυτή την ακρίβεια φταίει η στρατηγική της Ευρώπης για την “πράσινη” μετάβαση.

ertnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.