Λιθόκερος το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, βίντεο

Λιθόκερος το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, βίντεο

Το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης έκανε την επίσκεψη του στα Διαβατά Θεσσαλονίκης , ένας Λιθόκερος με την επιστημονική του ονομασία “Lethocerus Patruelis Belostomatidae”

Είναι αρθρόποδο έντομο της σειράς των Ημιπτέρων .
Το έντομο είναι αμφίβιο σαρκοφάγο  “Θηρευτής” και τρέφετε με μικρά αμφίβια όπως βατράχια και άλλα , μικρά ψαράκια οστρακόδερμα , ακόμα και μικρές χελώνες .
Το μέγεθος του εντυπωσιάζει καθώς θα βρεθεί με μήκος πάνω από τα 10 εκατοστά . Απαντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλήματα σπάνια στη Ελλάδα , το συνάντησα πρώτη φορά πάλι στα διαβατά πριν σχεδόν 10 χρόνια μερικά μέτρα από εκεί που βρέθηκε αυτό που θα δούμε στο βίντεο .

Έχει δυνατό και δηλητηριώδες δάγκωμα στον άνθρωπο προκαλεί οξύ πόνο που διαρκεί για ώρες αλλά δεν προκαλεί τον θάνατο εκτός αν το θύμα έχει αλλεργία στο δηλητήριο του . Όταν χτυπούν το θήραμα τους η αν αιχμαλωτιστεί λάθος εγχέει ένα ισχυρό πεπτικό σάλιο με το δυνατό του τρύπημα , αυτό το ισχυρό όπλο κυνηγιού έδωσε στην οικογένεια του το κοινό της όνομα που αναφέρεται στο εξαιρετικά οδυνηρό δάγκωμα του.

Το δάγκωμα του θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά που μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε έντομο . Έχει βρεθεί σε πολλά μέρη της χώρας μας δεν είναι και τόσο σπάνιο απλώς λίγο ακριβοθώρητο .

Προτιμά τα υγρά μέρη όπως λίμνες και έλη με γλυκό νερό μα θα το βρούμε και δίπλα στην θάλασσα , σε αντίθεση με τα αλλά έντομα της οικογένειας Belostomatidae το θηλυκό αφήνει τα αβγά του στην παραλία κοντά στην θάλασσα , συνήθως σε ανθρώπινες κατασκευές με το αρσενικό να τα προσέχει από άλλους θηρευτές και να τα βρέχει συχνά με νερό της θάλασσας . Σύνηθες στην Ινδία Πακιστάν , Βιρμανία , Βιετνάμ , Ταϊλάνδη , έρχεται στην Νοτιοδυτική Ευρώπη μέσω της Νοτιοδυτικής Ασίας . Σε κάποιες χώρες όπως Ταϊλάνδη Βιετνάμ Φιλιππίνες τα τρώνε τηγανητά η βραστά ακόμα χρησιμοποιείτε και ως καρύκευμα.

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.