“Μάθε τον φόβο να νικάς” το νέο βιβλίο της Βούλας Παπατσιφλικιώτη -Συνέντευξη

“Μάθε τον φόβο να νικάς” το νέο βιβλίο της Βούλας Παπατσιφλικιώτη -Συνέντευξη

Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη έχει σπουδάσει Βρεφονηπιοκόμος και Θεραπεύτρια λόγου, ασκείς τη δημοσιογραφία, αρθρογραφείς στη μεγαλύτερη εφημερίδα των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», ασχολείσαι με τους παραδοσιακούς χορούς, λατρεύει τα ταξίδια και είναι συγγραφέας. Πολύ απλά όλες αυτές οι ιδιότητες είναι κρίκοι στη ζωή ενός ατόμου. Την βοηθάνε να εξελιχθεί και να στέκεται όρθια σε μια εποχή που ισοπεδώνει ανθρώπους και συναισθήματα. Πάνω από όλα όμως παλεύει να είναι άνθρωπος με το Α κεφαλαίο. Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη παραχώρησε συνέντευξη στην Μαρίνα Γεωργιάδου και στο oraiokastro24

Πότε ανακαλύψατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων;

Δύσκολη η ερώτηση και ακόμα πιο περίπλοκη η απάντησή της. Είναι μία επιλογή που δεν ήταν στα αρχικά μου σχέδια. Την ενασχόλησή μου με την συγγραφή την χρωστάω στον αδερφό μου. Μου είχε πει κάποια στιγμή να μην αφήνω τις σκέψεις μου να χάνονται και να τις καταγράφω κάπου. Έτσι ξεκίνησα τις απόψεις, τα όνειρα και τις σκέψεις μου να τα κάνω λέξεις πάνω στο χαρτί και νοητά καραβάκια γεμάτα ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο!

Γιατί έχετε επιλέξει να γράφετε για τα παιδιά;

Σαν βρεφονηπιοκόμος σέβομαι την παιδική λογοτεχνία. Η είσοδός μου στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου έγινε με την συγγραφή του πρώτου μου παραμυθιού «Μάθε τον Φόβο να νικάς!». Όταν ετοίμαζα ένα άρθρο για την μεγαλύτερη εφημερίδα των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», με την οποία συνεργάζομαι, σκέφτηκα ότι το καλύτερο μέσο για να περάσεις τα μηνύματα που θέλεις στα μικρά παιδιά είναι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Μέσα από την φαντασία και το νοητό ταξίδι γίνονται τα καλύτερα διδάγματα. 

Το πρώτο σας παραμύθι με τίτλο «Μάθε το φόβο να νικάς» επανεκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Ελκυστής. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό…

Σε μια πόλη γεμάτη ευτυχία ζει η Καλοσύνη, μια όμορφη κοπέλα, αλλά ταυτόχρονα και μια αξία που στις μέρες μας έχει χαθεί. Έχει για καλή της φίλη μια πασχαλίτσα, την Τόλμη. Όμως σε κάθε παραμύθι υπάρχει και ένας κακός. Ο Φόβος είναι ένας τρομερός μάγος που του αρέσει να σκορπάει τον τρόμο και το κακό σε όλο τον κόσμο. Μια μέρα μαθαίνει την αδυναμία της Καλοσύνης και το σχέδιό του βάζει σε εφαρμογή. Θα καταφέρει ο Φόβος να κάνει την Καλοσύνη να φοβηθεί; Ποιος θα την βοηθήσει να βρει ξανά το χαμένο της χαμόγελο και να αισθανθεί ασφάλεια και αισιοδοξία;

Ένα παιδικό βιβλίο που μαθαίνει στο παιδί μας να νικάει τους φόβους του και να μη τα παρατάει ποτέ!

Μάθε για το καλό να πολεμάς

και όλο τον κόσμο να αγαπάς!

Τι είναι αυτό που θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες;

Μέσα από την ιστορία ενός παραμυθιού μεταλαμπαδεύεις σε ένα παιδί τα μηνύματα που δύσκολα οι λέξεις θα του πούνε. Στόχος μου είναι να “μπολιάσω” τις παιδικές ψυχούλες με αξίες, αρετές, όνειρα, ελπίδα και αισιοδοξία. Απλά πράγματα, αλλά πολύτιμα για την ζωή μας!

Με ποιον τρόπο το παραμύθι συνδυάζει την ποίηση και το τραγούδι;

Έχοντας καταγωγή, από μεριάς της μητέρας μου, από την λεβεντογέννα Κρήτη δεν γινόταν να απουσιάζουν οι μαντινάδες από το λογοτεχνικό μου έργο! Επιπλέον επιθυμία μου είναι κάθε μου βιβλίο να είναι ταυτόχρονα και ένα εργαλείο στα χέρια του γονιού και του εκπαιδευτικού. Έτσι με τον ομοιοκατάληκτο στίχο μπορούμε να έχουμε μια έγκαιρη φωνολογική ενημερότητα και ταυτόχρονα βάζοντας μια απλή μελωδία στο ποίημα να δημιουργήσουμε εύκολα και γρήγορα τραγουδάκια μαζί με τα παιδιά μας.

Το παραμύθι πρόσφατα μεταφράστηκε και θα κυκλοφορήσει και στην αγγλική γλώσσα. Μιλήστε μας γι’ αυτή την ενέργεια…

Είναι μια κοινή προσπάθεια με τον εκδοτικό μου οίκου για να έχουν την ευκαιρία τα παιδιά όλου του κόσμου να μάθουν να νικάνε τους φόβους και τις ανασφάλειές τους μέσα από την δύναμη του παραμυθιού! Είμαι πολύ συγκινημένη και χαρούμενη για το νέο ταξίδι του λογοτεχνικού μου “παιδιού”, χωρίς σύνορα και με προορισμό τις παιδικές ψυχές! Υπόσχομαι να το φτάσω όσο πιο μακριά μπορώ!

Έχετε γράψει άλλα παιδικά βιβλία;

Έχω ακόμα ένα λογοτεχνικό «παιδί» με τίτλο «Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;». Μαθαίνει στους μικρούς μας αναγνώστες να εκτιμούν και να επιζητούν τον πλούτο της ψυχής, του μυαλού, της καρδιάς και όχι αυτό της τσέπης. Η κοινωνία μας αλλάζει, γίνεται πιο πολυπολιτισμική και ένα άλλο μήνυμα που περνάει το παραμύθι αυτό είναι να αγκαλιάζει το παιδί την διαφορετικότητα.

Αξίες και αρετές που ελπίζουμε να βοηθήσουν τους μικρούς μας αναγνώστες στην πορεία της ζωής τους. Το αύριο αυτού του κόσμου είναι τα παιδιά, όταν το καταλάβουμε θα έρθουν οι καλύτερες μέρες που περιμένουμε!

Ποιά άλλα θέματα θα θέλατε να προσεγγίσετε μέσα από τα βιβλία σας για παιδιά;

Αρετές που έχουν ξεχαστεί και με έννοιες που έχουν αλλοιωθεί!

Μέσα από την πένα μου προσπαθώ να ανθίσουν όλο και περισσότερα παιδικά χαμόγελα!

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.