Μέτρα σε Σέρρες & Καρδίτσα, επιπλέον της Θεσσαλονίκης — Κανονικότητα για εμβολιασμένους

Μέτρα σε Σέρρες & Καρδίτσα, επιπλέον της Θεσσαλονίκης — Κανονικότητα για εμβολιασμένους

Σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καρδίτσα γι’ ακόμη εφτά μέρες θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, συνολικά σε δεκατρείς περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Σέρρες και η Καρδίτσα εμφανίζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων συνεδρίασε και εκτίμησε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες ανά περιφέρεια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα. Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, κατά τη συνέλευση της ολομέλειας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Υπόλοιπες περιοχές οι οποίες αναμένεται να ανέβουν στο κόκκινο (επίπεδο 4) είναι η Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Καστοριά, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα. Την Τετάρτη αναμένεται ο Υπουργός Υγείας να ανακοινώσει τα περιοριστικά μέτρα.

Επιστροφή στην κανονικότητα για όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί

Επιστροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στην καθημερινότητα που είχαν προ κορονοϊού, προβλέπει για τους πλήρως εμβολιασμένους, το νέο πλαίσιο που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη από το Υπουργείο Υγείας, με απόλυτη ελευθερία κινήσεων και οριστικό τέλος στα lockdowvn. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι προθεσή της είναι να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η κυβέρνηση επιθυμεί στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, αμιγώς για εμβολιασμένους, να μην υπάρχουν στο εξής περιορισμοί, ούτε στην μουσική ή τον χορό και οι θαμώνες να μπορούν να επιστρέψουν στις συνήθειες που είχαν πριν την εμφάνιση της Covid-19.

«Περισσότερες ελευθερίες και μεγαλύτερη κινητικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους, σε όλη την επικράτεια», είναι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν αύριο, για να καλύψουν πραγματικά τους συμπολίτες μας που δείχνουν πίστη στην επιστήμη, στον ορθολογισμό και στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, από την Κυβέρνηση», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη του στο MEGA. Επίσης, όπως είπε, είναι πραγματικά πολύ βασικό για τη λειτουργία της οικονομίας να γνωρίζουν όλοι –είτε μιλάμε για συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και του καταλύματος, είτε μιλάμε για την ψυχαγωγία και τις καθημερινές εμπορικές δραστηριότητες– ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιστροφής στο παρελθόν.

Τί θα γίνει την 28η Οκτωβρίου

Όσον αφορά τις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν κανονικά, με την προϋπόθεση της τήρησης των υγειονομικών μέτρων, και με τη χρήση μάσκας από το κοινό που θα παρακολουθεί.

«Προς το παρόν δεν έχουμε συζητήσει επικαιροποίηση των μέτρων, είναι όσα ισχύουν μέχρι τώρα, θα τα συζητήσουμε αύριο στην συνάντηση και θα γίνουν ανακοινώσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα

Την ανησυχία τους εκφράζουν αρκετοί επιστήμονες, για την Βόρεια Ελλάδα και την διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, είναι ανησυχητικό όταν έχουμε 98% πληρότητα στις ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα. Τί θα κάνουν οι συνάδελφοί μου, που δεν θα έχουν σε λίγο που να βάλουν στους ασθενείς, διερωτήθηκε η κα Παγώνη.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται από το περασμένο Σάββατο μία 14χρονη από τη Δράμα, που νοσεί βαριά από κορονοϊό. Η 14χρονη, που μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το νοσοκομείο της Δράμας στο Ιπποκράτειο νοσηλεύεται σε απλή μονάδα Covid με βαριά πνευμονία. Οι γιατροί ωστόσο είναι αισιόδοξοι, καθώς κάθε μέρα που περνάει, η έφηβη χρειάζεται ολοένα και λιγότερο οξυγόνο για να αναπνεύσει μόνη της. Σημειώνεται ότι τόσο η 14χρονη όσο και οι γονείς του κοριτσιού είναι ανεμβολίαστοι, ενώ έχει άλλα τρία αδέρφια.

Εν τω μεταξύ, οι πολίτες μπορούν να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης παράλληλα με του κορονοϊού ακόμα και την ίδια ημέρα, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα (4/10) η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, κατέθεσε στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλεξης Τσίπρας, σημειώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο καθώς από τον Αύγουστο κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

ertnews.gr 
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.