Μέτρα στήριξης της εστίασης προτείνει στον πρωθυπουργό η Ένωση Εστιατόρων Θεσσαλονίκης

Μέτρα στήριξης της εστίασης προτείνει στον πρωθυπουργό η Ένωση Εστιατόρων Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταΐκούρα
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση
Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάτο
_______________________
Προτάσεις και μέτρα στήριξης της εστίασης
Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Στην εστίαση δραστηριοποιούνται σήμερα 90.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 300.000 εργαζόμενους και περισσότερα από 100.000 συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας.
Μετά την δεκαετή κρίση, οι επαγγελματίες του κλάδου πιστέψαμε ότι ήρθε η ώρα της ανάκαμψης.
Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου, συνέβαλλαν στην μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40% και ακολούθησε, στις 14 Μαρτίου, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου λόγω της ασύμμετρης απειλής του COVID-19.
Έτσι, με την επανεκκίνηση της αγοράς, στις 25 Μαΐου, ο κύκλος εργασιών του κλάδου συρρικνώθηκε κατά 59%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με την κατάσταση να μην παρουσιάζει ουσιαστική μεταβολή, μέχρι και το δεύτερο και τελειωτικό για τον κλάδο, lockdown.
Παρά την ζοφερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θεωρούμε ότι προτεραιότητα έχει η προστασία της δημόσιας υγείας και ακολούθως, η επανεκκίνηση της αγοράς και η επίλυση των προβλημάτων της.
Στην ομαλή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, θα θέλαμε και εμείς να βρεθούν λύσεις που να διασφαλίζουν τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους εργαζομένους τους.
Στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προτείνουμε επιπλέον παρεμβάσεις, όπως:
1) α. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών ( αυτασφάλισης) των επιχειρηματιών του μηνός Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου 2021.
β. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και των αναστολών, επιδότηση 100% των μη μισθολογικών εισφορών και 30% του μισθολογικού κόστους (κοστολογείται με 534 ευρώ μέσο όρο) ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας τουλάχιστον μέχρι 30 Απριλίου 2021.
2) Επιδότηση 100% του ενοικίου για όσο διάστημα το κατάστημα είναι κλειστό με κρατική εντολή και κατά το άνοιγμα της εστίασης, επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 30 Απριλίου 2021.
3) Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρηματιών με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους κατ’ ελάχιστον του ποσού των 2000 ευρώ το μήνα για πληρωμές όλων των υποχρεώσεων παγίων δαπανών (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, συνδρομητικά κανάλια, τηλεπικοινωνίες, πνευματικά δικαιώματα, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, διασφάλιση της επιβίωσης των ιδίων, των οικογενειών τους, των επιχειρήσεών τους και άλλες πολλές υποχρεώσεις που τρέχουν καθημερινά) ως 30 Απριλίου 2021.
4) «Πάγωμα» αναστολής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ και των ιδιωτικών παρόχων ενέργειας σε καταστήματα εστίασης έως 30 Απριλίου 2021.
5) Απαλλαγή από το δημοτικό τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και του τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων με κυβερνητική απόφαση για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και 50% έκπτωση για το δεύτερο εξάμηνο με ισότιμη οικονομική ανταποδοτική ενίσχυση προς τους Δήμους.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Ολοκληρώνοντας, εκ μέρους τόσο του Προέδρου της Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, επιθυμούμε να λάβετε υπόψη σας την παρούσα επιστολή καθώς μοναδικό μας μέλημα είναι η πρόταση και η υπεράσπιση θέσεων που αποσκοπούν προς όφελος όλων και ειδικά αυτές τις στιγμές που η χώρα μας πραγματικά το χρειάζεται. Παραμένουμε στη διάθεσή σας και ευελπιστούμε ότι οι αντίστοιχες ενέργειες θα ληφθούν από μέρους σας.
Με Εκτίμηση,
___ Εκ μέρους του Δ.Σ ___
Ο Πρόεδρος Φιλοκώστας Ιωάννης
Ο Γενικός Γραμματέας Επιτροπίδης Μιχάλης
ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ & ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.